URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2023, 15:39

Omagiu adus primului fotograf din Oradea. Care a fost prima fotografie făcută de Mezey Lajos (VIDEO)

Omagiu adus primului fotograf din Oradea. Care a fost prima fotografie făcută de Mezey Lajos (VIDEO) Mezey Lajos (stânga), omagiat de strănepoții săi și președintele Euro Foto Art Oradea, Ștefan Toth Isvan (sursa foto: bihon.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Euro Foto Art îl omagiază pe primul fotograf al Oradiei, pictorul Mezey Lajos, care la jumătarea secolului XIX a adus în oraș un dagherotip, strămoșul aparatului de fotografiat.

În memoria lui Mezey, pe casa în care a locuit și unde a funcționat studioul foto a fost amplasată o plăcuță comemorativă, iar în Cetatea Oradea a fost inaugurat un spațiu expozițional care îi poartă numele.

Plăcuța a fost dezvelită joi pe imobilul aflat pe strada Episcop Mihai Pavel, la numărul 3, în prezența a celor doi strănepoți ai artistului: Mezey András din Budapesta și Kiss Anna din Debrețin.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de președintele asociației, Ştefan Tóth István, dezvelirea plăcii comemorative a fost un eveniment așteptat de 3 ani, dar care a avut loc în prezența unui public restrâns, din cauza ninsorii.

Placa anunță trecătorii că în acea casă a funcționat, între anii 1852 și 1876, „primul atelier de fotografie din Oradea, înființat de pictorul și fotograful Lajos Mezey”.

Ulterior, un omagiu a fost adus și la monumentul funerar al fotografului de pe Aleea Personalităților din cadrul Cimitirului Rulikowski, iar la Cetatea Oradea a fost inaugurat un centru expozițional care îi poartă numele pictorului fotograf.

Cu acest prilej, președintele Visit Oradea, Alexandru Chira, a anunțat că, foarte probabil, în curând va încheia un protocol de colaborare cu Asociația Euro Foto Art, pentru organizarea unui șir de evenimente dedicate artei fotografice.

Cine a fost Mezey Lajos

Născut la Oradea pe 3 octombrie 1820 într-o familie cu rădăcini în nobilimea din Ungaria, cu un frate avocat şi totodată comandant al pompierilor, Mezey Lajos n-a ajuns motiv de mândrie pentru ai săi. După absolvirea liceului, s-a apucat de pictură, supărându-şi părinţii care l-au lăsat fără niciun ban.

Boem şi dornic să devină pictor, la 19 ani a pornit într-un periplu prin Europa, pe la Budapesta, Viena, Munchen, Paris, Veneţia, Roma. A trăit din banii câştigaţi ca pictor ambulant, dar nici nu avea nevoie de mult. Cel mai mult voia să vadă picturile din muzee şi să deprindă îndemânarea artiştilor pe care i-a cunoscut. Aşa a învăţat să picteze şi altare, ulterior realizând la Oradea picturile din Biserica Sfântul Duh (strada Dunărea de azi) şi din alte lăcaşuri de cult.

În 1847, s-a reîntors la Oradea și cândva în anii următori, nu se știe exact când, a adus aici un dagherotip, așa cum văzuse în străinătate.

Prima imagine pe care Mezey a realizat-o îl înfățișează împreună cu una din fiicele sale (foto sus) și se găsește azi la Muzeul Naţional de Artă din Budapesta. Ea datează din 1852, şi tot de pe atunci casa Mezey a devenit primul studio de dagherotipie din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON