URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 09:21

Om cu om, casă cu casă. Începe recenzarea în teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu ai reuşit să te autorecenzezi, mai ai o ocazie să completezi chestionarul din cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor. Între 16 mai şi 17 iulie, un recenzor va veni la tine acasă ca să te intervieveze, înregistrând datele pe care tu i le vei oferi, cu ajutorul unei tablete electronice. 

Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia care nu a putut, din diverse motive, să se autorecenzeze, intervievând persoanele din locuinţele alocate în sectorul de recensământ atribuit şi completând informaţiile pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul respectiv. 

Fiecare recenzor care se află în teren, va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parţial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat şi CNP-urile (parţial anonimizate) pentru care trebuie desfăşurat interviul. Recensământul urmează un calendar fix, aşa că ar trebui să fii acasă în perioada respectivă, deoarece amânarea vizitei se face doar în cazuri excepţionale. Recenzorul este uşor de recunoscut, întrucât are obligaţia de a prezenta legitimaţia cu însemnele recensământului (RPL 2021). 

Durata activităţii de recenzare faţă-în-faţă depinde de numărul de secţiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, iar în mod normal, aceasta poate varia între 3 şi 10 minute per persoană.

În funcţie de locaţia locuinţelor pe care le deţii, vei fi căutat de unul sau mai mulţi recenzori.  Asta pentru că fiecare localitate este împărţită în sectoare de recensământ, iar un recenzor efectuează recenzarea într-un singur sector. Acesta are datoria să viziteze fiecare locuinţă din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. 

Recensământul este o datorie cetăţenească şi este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetăţean este esenţială pentru buna desfăşurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informaţii sau furnizarea de date incomplete sau eronate constituie contravenţii care pot fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 3.000 lei. Cu toate acestea, este bine ca fiecare dintre noi să înţelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ este o îndatorire civică şi o responsabilitate faţă de comunitatea în care trăim.

Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice şi implicit contribuţia celorlalţi cetăţeni de bună-credinţă. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci şi noi trebuie să oferim informaţii reale şi complete.

Toate întrebările cuprinse în RPL 2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situaţia particulară a fiecărei persoane, deci nu puteţi refuza să răspundeţi la întrebările adresate. Acestea sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane. Atenţie! Nu se cer informaţii confidenţiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON