URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2019, 10:22

Obligaţi la credite: Bolojan caută soluţii pentru acoperirea găurii de 6,6 milioane euro provocată Oradiei de Guvern

Obligaţi la credite: Bolojan caută soluţii pentru acoperirea găurii de 6,6 milioane euro provocată Oradiei de Guvern SE AMÂNĂ! Pentru a putea confinanţa proiectele europene de peste 360 milioane euro în condiţiile în care vistieria oraşului se anunţă mai săracă, municipalitatea ia în calcul reducerea lucrărilor proprii. „Vom şti exact la ce renunţăm în cursul lunii martie. Probabil vom amâna unele asfaltări de străzi, unele reabilitări de şcoli şi alte lucrări”, spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, economiştii municipalităţii analizau variante ale alocărilor de la bugetul central, revedeau formule de echilibrare primite de la Bucureşti şi încercau să încropească schiţa unei proiecţii de buget local. La a şaptea variantă, au renunţat. Toate dădeau cu minus şi se bazau pe cifre la fel de sigure ca variantele la Loto.

„Singurul lucru cert e că noul mod de alocare bugetară ne va crea un deficit. Că va fi vorba de 6,6 milioane euro sau de altă sumă, vom vedea în următoarele două săptămâni”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. Care caută soluţii de acoperire a găurii...

Gaură de milioane

La fel ca în portofel, bugetul unui oraş se calculează în trei paşi: analizezi veniturile, acoperi cheltuielile obligatorii cu mâncarea, întreţinerea şi ratele, iar dacă îţi mai rămâne ceva „închizi” pe investiţii. După aproape două luni din noul an, Oradea nu ştie cât îi va rămâne pentru dezvoltare.

Oraşul pierde bani cu fiecare zi. Începând din acest an, alocările din impozitul pe venit vor fi majorate de la 41,75% la 60% pentru a compensa scăderea de anul trecut a IVG-ului de la 16% la 10%. Măsura se va aplica din luna ulterioară aprobării bugetului de stat. „Am făcut un calcul. În cele două luni în care nu se aplică cota de 60%, Oradea pierde 2,6 milioane euro. Enorm!”, spune directorul economic Eduard Florea (foto).

Obligaţii noi

Potrivit Legii bugetului de stat, majorarea cotei vine la pachet cu transferarea la primării a cheltuielilor cu plata persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora. La nivelul municipiului, costurile anuale se ridică la 31,2 milioane lei, echivalentul a 6,6 milioane euro. Teoretic, această sumă ar trebui alocată de la bugetul central. Practic, s-ar putea să ajungă în sarcina primăriilor.

„Din ce ştim, dacă suma alocată la nivel de judeţ pentru cheltuielile sociale nu va acoperi necesarul, fiecare localitate va primi doar un procent în limita sumei existente, deci în mod cert va fi o scădere”, spune Florea. Reprezentanţii municipalităţii fac scenarii de acoperire a deficitului, dar nu sunt multe variante de salvare.

Mergem înainte!

Principiul de la care porneşte conducerea Primăriei în schiţarea bugetului local este ferm: la proiectele europene contractate nu se renunţă! „Avem proiecte de 360 milioane euro, angajamente ferme, mergem înainte!”, spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), coordonatorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană. Cum fiecare euro investit de oraş în proiectele europene atrage încă pe atât, Oradea nu îşi poate permite să rateze şansa.

„Vom folosi mai des mecanismul cererii de plată, pentru a reduce presiunea pe buget”, spune şeful DMFPI, Marius Moş. Altfel spus, municipalitatea va lua facturile constructorilor, va verifica situaţiile de lucrări şi le va trimite Ministerului Dezvoltării pentru decontare, fără a afecta vistieria Primăriei. Mecanismul, profitabil municipalităţii, mută însă presiunea pe firmele de construcţii, care vor aştepta mai mult după bani, fiindcă Ministerul ar putea cere lămuriri sau recalculări. În plus, formalităţile, oricum complicate, se dublează, pentru că la închiderea circuitului Primăria trebuie să depună la Minister încă un rând de acte.

Un nou împrumut

Primarul Ilie Bolojan (foto) spune că nu are prea multe variante de lucru pentru a se încadra într-un buget diminuat. „Avem o capacitate limitată de reducere a cheltuielilor de personal şi de funcţionare şi nu se pune problema majorării impozitelor şi taxelor locale, pentru că le-am majorat cu 20% anul trecut. Vom renunţa la unele investiţii proprii, reabilitări de drumuri sau clădiri, şi o să ne creştem veniturile din vânzarea unor clădiri sau terenuri”, spune edilul.

Cel mai probabil, însă, municipalitatea va fi nevoită să se împrumute. „Vom apela la credite”, prevede Bolojan. Cu un grad de îndatorare de 19%, Oradea are în prezent un credit de 35 milioane euro pentru susţinerea proiectelor care nu au „prins” finanţare UE, a scos la licitaţie un credit de 100 milioane lei pentru cofinanţarea a 17 proiecte europene şi a garantat un împrumut de 10 milioane euro al ADP pentru construirea celor două parcări supraetajate de la fosta bază Voinţa şi magazinul Crişul. Dar dacă nu-i ajung banii, se va împrumuta din nou. Pentru că investiţiile europene se derulează acum. Sau niciodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La muncă
Nu la întins mâna.
Postat 18 Februarie 2019, 20:48 de Sandu1206
Singura "gaură" pentru Oradea ...
... se găsește în capul edililor. Noul mecanism de realocare ține de capacitatea proprie a localităților de a produce plusvaloare. Oradea produce 40% din cât consumă !?! Restul vine din afară ... dpre exemplu, din cele 300.000.000 Euro cât promite municipalitatea să bage în infrastructură, 260.000.000 Euro ar proveni de la UE (din care România acoperă oricum vreo 85%), 34.000.000 se acoperă direct de la bugetul național și doar ceva peste 6.000.000 Euro se cheltuie din banii orașului !?! Aici e buba ... că Oradea nu are nici cri 6 milioane măcar, că s-a îndatorat atât de mult la bănci, încât tot ce produce ca plusvaloare trebuie restituit !?! Așa că, edilii s-au întrecut în a face datorii anticipate ... iar scadența a venit taman acum !?! Cu alte cuvinte, în primărie se pune carul înaintea boilor, iar edilii urlă acum că le-a mâncat Guvernul hățurile dindărăt !?!
Postat 18 Februarie 2019, 12:06 de CrisDumi
Achtung baby
Atentie, calculele si cifrele prezentate sunt criptate,nu sunt accesibile votantilor cu scoala primara...necesita abilitatati de chiromantie,radiestezie,reiki etc. Excedentul bugetar al orazii pe 2018 a fost de 16,5 milioane euro conform (www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/primaria-oradea-a-incheiat-anul-2018-cu-un-plus-de-165-milioane-euro-in-buget-146266.html),in 2017 = 1,8 milioane lei, dupa ce a neutralizat 20 milioane de euro in ultimele zile(plata anticipata credite) ,in 2016=48 milioane de lei.In conditiile astea e normal ca cel mai prosper oras din tara sa intre pe pierdere, pierdere care se va acoperi cu niste credite de la cel mai performant sistem bancar din europa,al carui profit trece de 1 mld. € anual.
Postat 18 Februarie 2019, 10:54 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON