URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2022, 11:15

Obiective turistice din Bihor, cuprinse în cele 12 rute culturale din România. Vor primi finanțări prin PNRR

Obiective turistice din Bihor, cuprinse în cele 12 rute culturale din România. Vor primi finanțări prin PNRR foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe obiective turistice din județul Bihor au fost cuprinse în 12 rute culturale din România și vor primi finanțări pentru reabilitare sau promovare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivele au fost aprobate miercuri, prin ordine comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin PNRR, România și-a asumat să includă cel puțin 225 de situri în rute culturale și să le promoveze, astfel încât să atragă turiști acolo și, în același timp, să creeze locuri de muncă în industria turismului. Trebuie menționat că pe aceste rute au putut fi cuprinse obiective turistice pentru care nu s-au mai accesat fonduri europene și care, astfel, vor putea primi bani nerambursabili, evitându-se dubla finanțare.

La capitolul promovare turistică, pe Ruta cetăților, Bihorul are două obiective: Zidurile Cetății Oradea – Bastion Crăișor și Cetatea Hallstattiană din Dealul Simionului, din satul Bălnaca, comuna Șuncuiuș. Pe Ruta bisericilor de lemn, se regăsesc lăcașuri din Beznea, Tilecuș, Margine și Dumbrăvani, iar pe Ruta curiilor conacul Baranyi-Jakó din satul bihorean Mișca.

O altă rută este Traseul gastronomiei tradiționale românești, unde Bihorul figurează cu două microregiuni gastronomice: Țara Crișurilor și Țara Beiușului. Zidurile Cetății Oradea au fost cuprinse și în Ruta Sfântului Ladislau, alături de Cetatea Biharia și ansamblul abației din Sâniob.

O parte dintre aceste obiective se regăsesc și pe lista celor care au nevoie nu doar de promovare turistică, ci și de restaurare: Zidurile Cetății Oradea, Biserica de Lemn „Sf. Ioan Gură de Aur” din Dumbrăvani, comuna Buntești, conacul Baranyi-Jakó, cetatea Biharia, ansamblul abației din Sâniob.

Ordinele aprobate miercuri nu prevăd și sumele pe care le vor putea accesa toate aceste obiective, prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON