URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2020, 15:18

O parte din bihoreni au început deja să voteze pentru Parlament: cei care locuiesc în satele de frontieră din Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primii bihoreni care au început să voteze la alegerile parlamentare sunt aşa-numiţii transfrontalieri, care şi-au cumpărat case ieftine în localităţile maghiare de pe graniţă şi continuă să muncească în Oradea.

Pentru ei, pe teritoriul Ungariei au fost înfiinţate trei secţii de votare, care au început să primească alegătorii sâmbătă dimineaţă.

Una dintre cele trei secţii de votare destinate transfrontalierilor este secţia 742 din Biharkeresztes, amenajată în micul oraş maghiar pe strada Damjanich Nr. 9, în sediul Clubului Vârstnicilor.

„Până la ora 13.30, au votat peste 30 de persoane din cei aproximativ 1.300 de cetăţeni români care şi-au stabilit reşedinţa în localităţile Artand, Biharkeresztes şi Böszörmény. Majoritatea sunt persoane în vârstă, părinţii orădenilor activi care şi-au cumpărat case în această zonă, şi care din cauza greutăţilor pandemiei nu ar fi putut trece graniţa acasă pentru a putea vota”, a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre „transfrontalierii” din Biharkeresztes, Cristian Abrudan, membru în biroul secţiei de votare 742.

„Deocamdată, nu au fost mulţi votanţi pentru că nu mulţi au ştiut că există secţii de votare în zonă, iar alţii au ştiut, dar credeau că se poate vota numai duminică”, a mai spus Abrudan, care a fost şi unul dintre iniţiatorii unei petiţii prin care „transfrontalierii” au cerut înfiinţarea unor secţii de votare în zona de graniţă a Ungariei.

Alte secţii de votare pentru bihorenii stabiliţi în Ungaria funcţionează la Gyula, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitate de români în ţara vecină (secţia 743) şi la Szeged (secţia 744), o a patra secţie funcţionând în clădirea Consulatului României din Budapesta, în principal pentru cetăţenii români care tranzitează Ungaria.

Toate cele patru secţii de votare pentru românii din ţara vecină s-au deschis sâmbătă dimineaţă la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi se vor închide la ora locală 21.00 (22.00, ora României), urmând ca şi duminică să funcţioneze după acelaşi program.

Cetăţenii români care locuiesc în Ungaria pot vota în oricare din aceste secţii în baza cărţii de identitate sau paşaportului românesc, a carnetului de student în Ungaria, precum şi a actului care dovedeşte reşedinţa în ţara vecină, aşa numita „lakcimkartya” (carnetul de adresă).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON