URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
05 Decembrie 2020, 12:03

Ce trebuie să ştii despre alegeri: O jumătate de milion de bihoreni sunt aşteptaţi duminică la vot

Ce trebuie să ştii despre alegeri: O jumătate de milion de bihoreni sunt aşteptaţi duminică la vot sursa foto: b1.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, sunt cele mai importante din ultimul deceniu în condiţiile pot marca o „pace politică” pentru următorii patru ani, iar viitorii aleşi vor decide cadrul legislativ pentru toate domeniile vieţii sociale, economice şi culturale.

În Bihor, pot vota peste o jumătate de milion de locuitori ai judeţului, marea necunoscută fiind câţi îşi vor exercita dreptul electoral.

Măsuri de protecţie

În judeţul Bihor, vor putea vota duminică 501.752 alegători înscrişi pe listele electorale permanente, pentru care autorităţile au organizat 655 secţii de votare, care vor funcţiona între orele 7.00 şi 21.00.

Din cauza pandemiei Covid, alegătorii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar secţiile de votare au fost dotate cu materiale de protecţie, de la măşti şi mănuşi la dezinfectanţi.

Două buletine de vot

La scrutinul legislativ se folosesc două buletine de vot, unul pentru alegerea viitorilor membri ai Senatului, iar celălalt pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor.

În Bihor au înregistrat liste pentru Senat 11 partide – PSD, Pro România, PMP, UDMR, PNL, Partidul Puterii Umaniste, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Ecologist Român, Alianţa pentru Renaşterea Naţională, Partidul România Mare, precum şi o alianţă politică formată din două partide – USR-PLUS.

Pentru Camera Deputaţilor, au depus liste rămase definitive cele 13 formaţiuni mai sus enumerate, precum şi un candidat independent, Sebastian Duma, şi 17 organizaţii ale minorităţilor naţionale - Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Croaţilor, Uniunea Polonezilor, Uniunea Armenilor, Forumul Democrat al Germanilor din România, Uniunea Democratică a Cehilor şi Slovacilor din România (Adrian Merka), Comunitatea Ruşilor Lipoveni, Uniunea Elenă, Asociaţia Macedonenilor din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti, Asociaţia Italienilor din România, Liga Albanezilor, Uniunea Bulgară din Banat, Partida Romilor, Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Sârbilor din România.

Unde votezi

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare la care sunt arondaţi teritorial, iar cei care nu sunt siguri unde se află secţia de votare de care aparţin putând obţine informaţia aceasta de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, adică în același județ. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Persoanele în izolare sau carantină pot vota cu urna mobilă

Pentru cetățenii cu drept de vot din țară care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba votarea prin intermediul urnei speciale.

Măsura se poate aproba la cererea scrisă a alegătorului, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată în preziua votării, în data de 5 decembrie 2020, în intervalul 18 - 20 la cea mai apropiată secție de votare.

Pot solicita urna specială și persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, cu condiția să domicilieze în raza teritorială a circumscripţiei electorale în care au loc alegeri. Procedura de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători este stabilită prin hotărâre a Biroului Electoral Central.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti; rezultatul testării Covid (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii cărora nu li s-au eliberat actele în cauză pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Alegătorul care este în izolare, în carantină sau în spital în alt județ decât cel în care are domiciliul sau reședința nu poate solicita urna mobilă, astfel că nu poate vota.

Fără declarație pe propria răspundere

Pentru prima dată, alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului mare de cazuri de Covid, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru cetăţenii cu drept de vot va exista libertate de mişcare între ora 05:00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 01:00 dimineaţa în data de 7 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0207 RON
  • 1 EUR = 4.8741 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON