URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2016, 17:05

Nutripork îi răspunde deputatului Chercheş, cerând fonduri pentru strămutare sau despăgubiri pentru închiderea fermei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu precizarea că nu are "intenţia de a critica demersul de susţinere a cetăţenilor (...), ci dimpotrivă, tot în interesul acestor cetăţeni", societatea Nutripork a reacţionat luni la iniţiativa deputatului PNL de Oradea Florica Cherecheş de a cere Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor să soluţioneze doleanţele orădenilor afectaţi de poluarea olfactivă generată de fermele pentru creşterea porcilor din apropierea oraşului.

Printr-un text semnat de avocatul societăţii, Ivona Egei, Nutripork afirmă că doreşte "o abordare corectă a problemei", îi aminteşte deputatului că societatea a făcut în trecut asemenea solicitări faţă de instituţii publice, dar "fără niciun rezultat", şi îi cere ca în calitate de "membră a legislativului României" să iniţieze şi să susţină "adoptarea unei reglementări legale prin care agenţii economici care îşi desfăşoară în mod legal activitatea de fermă zootehnică în zone care s-au dezvoltat urbarial ulterior înfiinţării fermei, să li se acorde o finanţare nerambursabilă echitabilă pentru strămutarea fermelor sau să fie despăgubiţi pentru închiderea respectivei ferme".

Nutripork îi aminteşte deputatului Cherecheş că interesul cetăţenilor "nu îl puteţi susţine cu adevărat doar prin scrisori deschise şi apariţii în media, care nu au nici un rezultat ferma funcţionând în deplină legalitate", şi îi cere să se implice "în găsirea unei soluţii de reglementare legală a încetării activităţii economice a fermelor de acest fel, reglementare prin care să se respecte drepturile fundamentale ale proprietăţii şi ale libertăţii economice".

În scrisoarea deschisă, Nutripork reiterează că "mirosul specific activităţii de exploataţie a fermei de porci nu afectează sănătatea populaţiei şi este simţit doar în anumite condiţii meteo", ba chiar şi faptul că în urma controalele efectuate la firmă de instituţii ale statului s-a constatat "că nu doar ferma de porci Nutripork este sursa de miros deranjant din zona Ioşia şi Rogerius, ci pe acelaşi aliniament mai sunt alte trei ferme de animale care la rândul lor fac parte din sursa ce provoacă mirosul deranjant", la fel cum emană mirosuri neplăcute atât Staţia de Epurare a municipiului, cât şi fabrica de zahăr.

La finalul săptămânii trecute, deputatul Florica Cherecheş a cerut printr-o scrisoare deschisă ca APM Bihor să facă public dacă ştie sau nu că ferma de porci poluează oraşul, iar în caz afirmativ să arate tot public ce măsuri a luat pentru soluţionarea acestei probleme.

În urmă cu două luni, de altfel, proprietarul grupului Nutripork, Iosif Pazurik, anunţa că date fiind repetatele plângeri ale orădenilor, dar şi controalele frecvente care au urmat acestora, ar muta ferma de porci din capătul cartierului Ioşia, cu condiţia să fie sprijinit financiar de autorităţile locale sau centrale în acest sens, costurile strămutării fiind estimate la 2 milioane euro.

Citiţi pe această temă şi articolul "Zboară" porcii! Patronul Iosif Pazuric e decis să mute ferma de porci din Ioşia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
La asa deputat, asa raspuns!
Solutia exista si e simpla, dar scumpa! Pazuric stie ca daca vrea sa scape Oradea de putoare trebuie sa bage mana in buzunar! Un exemplu de tehnici aplicate pentru tratarea pe amplasamentul fermei a dejectiilor porcilor si pasarilor sunt: 1.separarea mecanica 2.aerarea dejectiilor lichide 3.tratarea biologica a namolului de la porci 4.compostarea dejectiilor solide 5.compostarea dejectiilor pasarilor cu scoarta de pin 6.tratarea anaeroba a dejectiilor 7.lagunele anaerobe 8.evaporarea si uscarea namolului de la porci 9.incinerarea dejectiilor puilor de ingrasat 10.aplicarea aditivilor in dejectii: i) reducerea emisiilor de compusi gazosi (NH3, H2S); ii) reducerea de mirosuri neplacute; iii) o schimbare în proprietatilor fizice a gunoiului de grajd pentru a facilita utilizarea acestuia; iv) o crestere a valorii fertilizare a gunoiului de grajd; vi) o stabilizare a microorganismelor agentului patogen 10.Impregnarea cu turba: gunoiul lichid poate fi transformat in gunoi solid prin amestecul cu turba. Gunoiul lichid mixat cu turba este un bun ingrasamint pentru solul care este sarac in huma si produce mai putine odorante decit gunoiul lichid. Solutia nu este relocarea pt. ca mai repede sau mai tarziu se va invecina cu locuinte, solutia este tehnologizarea. Pazuric si oricare patron nu vrea sa scoata bani din buzunar, asa ca agentia de mediu, dar nu numai, are rolul de a-l obliga! Simplu!
Postat 09 August 2016, 08:06 de pinonel
.
CENZURAT
Postat 08 August 2016, 22:21 de David
Dansand cu ....stiti dvs. cu cine.
Na,doamna deputat,se pare ca sunteti in ring.Sunt curioasa ce stil veti aborda:Vals ?Tango?Chachacha? Polka? ....Batuta ?
Postat 08 August 2016, 18:26 de Iness
noa hai nu zau!
Adica dupa ce ca trebuie sa-i suportam putorile in timp ce el face profit, tot noi sa-i platim despagubiri???! Sa-ti plateasca cei care ti-au autorizat ferma, bai netrebnicule!
Postat 08 August 2016, 17:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON