URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Ianuarie 2024, 13:50

Numărul pensionarilor speciali din Bihor a crescut, la fel și cea mai mare pensie de serviciu: o fostă judecătoare ia peste 37.000 lei pe lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul pensionarilor speciali din Bihor continuă să crească de la an la an. Potrivit Casei Județene de Pensii, în Bihor sunt 220 de persoane retrase din activitate care primesc așa numite pensii de serviciu, cea mai mare pensie ajungând să depășească 37.000 lei.  

În ianuarie 2024, conform datelor CJP, în Bihor sunt 136.883 pensionari, în creștere cu 2,13% față de anul precedent, când erau 134.024 de pensionari. Din totalul înregistrat în prezent, 220 sunt „speciali”, ceea ce înseamnă o pondere de 0,16%, cu 0,01% mai mult față de anul precedent, când erau 211 pensionari speciali.

Cea mai mare pensie specială este încasată de o fostă judecătoare ieșită din activitate de la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce anterior fusese la Curtea de Apel Oradea, care primește lunar 37.642 lei brut (peste 32.000 lei net).

În top 10 cele mai mari pensii plătite în Bihor urmează doi foști administratori de firme, cu pensii brute de 37.478 lei și 35.348 lei, deținătorii tuturor celorlalte șapte pensii speciale din clasament fiind tot foști magistrați, cu pensii lunare brute între 35.108 și 29.947 lei.

Pe de altă parte, în Bihor mai primesc pensii speciale și aproximativ 50 de foști diplomați, aviatori și auditori ai Curții de Conturi, cu pensii brute între 6.000 și 10.000 lei.

De precizat că în evidențele privind pensiile de serviciu nu sunt cuprinși și militarii în rezervă, ale căror venituri sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării, nu din fondurile Casei de Pensii, și nici foștii parlamentari, care își primesc pensiile din bugetul Parlamentului, în această situație fiind 25 de foști deputați și senatori de Bihor.

Pensiile speciale sunt uriașe în comparație cu pensia medie în Bihor, de 1.915 lei brut (cu 10,12% mai mare decât în anul precedent, când era de 1.734 lei), în timp ce pensia minimă garantată este de 1.281 lei.

De pensiile speciale se bucură toți foștii angajați care s-au retras din activitate nu în baza Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, potrivit căreia bărbații se retrag din activitate la 65 ani și femeile la 62 de ani, ci a unor legi speciale specifice altor domenii de activitate, care îi exceptează de la condiția vechimii standard și de la regula stabilirii pensiei pe principiul contributivității.

Cele mai mari privilegii le au foștii judecători, procurori și grefieri, care se pot pensiona după numai 20 de ani de activitate, iar pensiile pot depăși veniturile pe care le încasau în timpul activității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Toți "specialii" pentru care contributivitatea e pe post de moft ...
... ar trebui trecuți pe o listă publică, cu nume și adresă. Se spune prin târg că niște "interlopi de interlopi" se ocupă de treaba asta, ca să refacă echilibrul financiar general, ca în vremea haiduciei.
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:06 de KP
nu stiti tot
Mai cautati ca mai sunt si alte categorii. Cred ca sunt trecute la secret.
Postat 17 Ianuarie 2024, 14:35 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON