URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2023, 08:03

„Specialii” Bihorului: O fostă judecătoare, pensionată de tânără, câștigă lunar peste 31.000 lei!

„Specialii” Bihorului: O fostă judecătoare, pensionată de tânără, câștigă lunar peste 31.000 lei! BANUL LA BAN TRAGE... După ce au avut salarii grase și sporuri peste sporuri, „specialii” României profită nu doar de pensii uriașe, a căror medie ajunge în Bihor la 15.735 lei, ci și de retragerea din activitate în plină putere, chiar și la 45 de ani. Magistrații, de pildă, se pot pensiona după doar 20 de ani de muncă, iar auditorii Curții de Conturi după numai 14 ani. Pensionarii de rând, fie profesori, fie muncitori, ies la pensie la 65 de ani, bărbații, și respectiv la 62 de ani, femeile, pensia lor medie fiind de numai 1.739 lei
„Specialii” Bihorului: O fostă judecătoare, pensionată de tânără, câștigă lunar peste 31.000 lei! MULȚI CU DRAMUL, PUȚINI CU CARUL. La români, pensionarea e primul pas pe ultimul drum, o cincime din pensionari, cu venituri sub 2.000 lei/lună, plătindu-și cu greu facturile, hrana și medicamentele. Nu este cazul celor cu pensii speciale, care își permit o mașină nouă tot la 6 luni ori în fiecare lună o croazieră. În Bihor, „specialii” au o pensie medie cât 9 bihoreni de rând... (Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice cal ajunge gloabă, se zice despre bătrâneţe. În zilele noastre, însă, chiar dacă pentru majoritatea oamenilor aceasta vine odată cu pensionarea şi aduce o scădere dramatică a nivelului de trai, unii pensionari sunt "bidivii", bucurându-se de ieşirea din activitate la vârste încă tinere şi câştigând mai mult decât din salarii.

BIHOREANUL vă arată cine sunt privilegiaţii din Bihor ai sistemului de pensii şi cum au ajuns să încaseze lună de lună sume ameţitoare. 

Miză de miliarde

România riscă să piardă o tranşă de fonduri nerambursabile alocate de UE prin PNRR pentru că nu e în stare să corecteze dezechilibrele din sistemul de pensii. Suma - despre care unii politicieni, cei din opoziţie, afirmă că ar depăşi 3,1 miliarde euro, iar alţii, de la putere, că ar fi de "numai" 700 milioane euro - nu a fost stabilită, dar cert e că nici Guvernul, nici Parlamentul nu se grăbesc să repare inechităţile. 

Potrivit recomandărilor pe care Comisia Europeană le-a făcut după aprobarea PNRR, veniturile din pensii trebuie stabilite pe baza contributivităţii. În cazul pensionarilor militari, aşa numita rată de înlocuire a veniturilor - adică procentajul din veniturile de dinainte de pensionare plătit după pensionare - ar trebui să nu depăşească 45%, iar în cazul magistraţilor baza de calcul să fie salariile din întreaga carieră şi pensionarea să nu se mai facă prematur, după doar 20 de ani de activitate.

Un prim proiect de modificare a actualului sistem public de pensii a fost adoptat de Ministerul Muncii în decembrie 2022, iar o variantă amendată a acestuia a fost aprobată pe 29 martie a.c. de Senat, urmând să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor în actuala sesiune parlamentară. Dincolo de recomandările UE, urgenţa este oricum imperativă, pentru că din totalul pensionarilor din România, de 4,772 milioane persoane în decembrie 2022, ponderea pensionarilor speciali, 207.000 la număr, a ajuns la 4,33%. Mai grav, pentru pensiile acestora s-au cheltuit anul trecut aproape 12 miliarde lei, adică o zecime din totalul cheltuielilor cu pensiile, de 111,7 miliarde lei.

Scădere totală, creştere specială

Inechităţile sunt flagrante şi în Bihor, motivele fiind aceleaşi ca în toată ţara, de la faptul că "specialii" se pensionează devreme până la cuantumul pensiilor pe care le încasează.

Potrivit datelor obţinute de BIHOREANUL de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP), care gestionează pensiile civile (informaţiile privind pensiile foştilor militari, poliţişti, jandarmi şi lucrători din serviciile secrete, administrate de casele de pensii ale MApN, MAI şi SRI fiind secretizate), în luna martie a acestui an în Bihor erau 134.024 pensionari civili, dintre care 211 speciali, aceştia reprezentând o pondere de 0,15% din totalul pensionarilor civili. 

Mult în creştere, cu 29,44%, comparativ cu 2019, când la un total de 139.621 pensionari, deci cu 5,99% mai mulţi decât acum, în Bihor erau 163 "speciali", care reprezentau 0,11% din total.

Cine ni-s "specialii"?

Ce categorii de pensionari sunt speciali? Toţi foştii angajaţi care ies la pensie nu în baza Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, potrivit căruia bărbaţii se retrag din activitate la 65 ani şi femeile la 62 ani, ci după legi specifice unor domenii de activitate, care îi exceptează de la condiţia vechimii standard şi de la regula stabilirii pensiei pe principiul contributivităţii, iar pe de altă parte îi favorizează şi în ce priveşte actualizarea pensiilor: în cazul pensionarului de rând, actualizarea pensiei se face cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, pe când la "speciali" actualizarea este de 100% prin raportare la veniturile celor aflaţi în activitate, pe aceleaşi funcţii.

În Bihor, pensionarii speciali sunt foşti magistraţi civili (judecători şi procurori), personalul auxiliar din instanţele şi parchetele civile (grefieri, informaticieni), personalul navigant şi de la sol din aviaţia civilă, auditorii publici externi (foşti angajaţi ai Curţii de Conturi), foştii funcţionari parlamentari şi foştii membri ai Corpului diplomatic şi consular, toţi aceştia având privilegii în privinţa vârstei de pensionare şi a pensiilor propriu-zise. 

Urmarea? Dacă în ultima lună a anului trecut pensia medie a unui pensionar civil era de 1.739 lei, cea a unui "special" bihorean este de 15.735 lei, de 9 ori peste pensia medie obişnuită!

Campionii privilegiilor, magistraţii

Conform CJP Bihor, din cele 211 pensii speciale în plată, cea mai mare este de 36.608 lei brut, respectiv 31.148 lei net (peste 2.000 lei pensiile fiind impozitate cu 10%), iar beneficiară este o fostă judecătoare care a activat şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De altfel, majoritatea "specialilor" sunt foşti angajaţi din justiţie: 136 foşti judecători şi procurori, iar 44 foşti grefieri. 

Pensia medie a foştilor magistraţi este de 21.333 lei. 66 din cei 136 primesc lunar între 20.000 şi 25.000 lei, 45 încasează între 15.000 şi 20.000 lei, 23 au pensii între 25.000-30.000 lei, iar 2 peste 30.000 lei. În ce îi priveşte pe foştii grefieri, cea mai mare pensie este de 15.823 lei, iar media e de 5.060 lei.

Cum au ajuns la aceste pensii uriaşe? Datorită Legii 303/2004 (actualizată prin Legea 303/2022), care rezervă magistraţilor privilegii unice. Pensia li se stabileşte nu după contribuţiile la asigurările sociale, ci după "locul şi rolul justiţiei în statul de drept", aşa că aceasta e plătită în cea mai mare parte (95%) din bugetul de stat. 

Încă din prima zi de activitate, judecătorii şi procurorii au dreptul, pe lângă salarii uriaşe, şi la locuinţă de serviciu sau decontarea chiriei, 6 călătorii/an dus-întors, cu avionul sau maşina (cu decontarea combustibilului), asistenţă medicală gratuită pentru toţi membrii familiei, plus nenumărate sporuri care însumează peste 45% din salariu (15% pentru condiţii grele de muncă, 25% pentru solicitare neuropsihică, 5% pentru confidenţialitate, 2-13% pentru funcţii de conducere). La pensionare, care se poate face după o vechime "între 20 şi 25 ani", pensia li se stabileşte la 80% din indemnizaţia de încadrare brută (!) pe 12 luni la alegere, plus sporurile, tot brute, astfel că în multe situaţii pensiile ajung, aberant, să depăşească salariile din timpul activităţii.

"Speciali" cu plafonare

Celelalte categorii de "speciali" au pensiile plafonate la maximum 80% din salariu, fără sporuri.

În Bihor, a doua cea mai numeroasă categorie este, cu 20 de beneficiari, cea a foştilor auditori publici externi, care se pot pensiona, potrivit Legii 94/1992 (modificată prin Legea 7/2016), după doar 14 ani de activitate! În cazul lor, pensia medie este de 8.481 lei, iar cea maximă de 26.770 lei, după cum arată datele CJP Bihor.

În ce priveşte foştii angajaţi din aviaţia civilă, potrivit Legii 83/2015, piloţii, însoţitorii de bord, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor se retrag la 50 de ani, dacă au o vechime minimă de 20 ani, iar navigatorii, mecanicii şi inginerii de bord, operatorii radionaviganţi şi controlorii de zbor ies la pensie la 52 ani, cu o vechime minimă de 25 ani. În Bihor, între cei 211 speciali, doar 8 au lucrat în acest domeniu, pensia lor medie fiind de 11.384 lei, iar cea maximă de 27.817 lei. 

CJP Bihor are în evidenţe şi 2 pensionari speciali proveniţi din diplomaţie, pensiile lor fiind însă modeste, de 2.972 lei, mult sub media naţională de 5.670 lei.

Mulţi cu puţin

Spre deosebire de "speciali", pensionarii bihoreni de rând au avut luna trecută, la o vechime mult mai mare, o pensie medie de 1.737 lei.

În Bihor, medicii pensionari, de pildă, au pensii între 1.300 lei (fost medic de familie) şi 6.865 lei (fost şef de secţie de spital, conferenţiar universitar şi contributor la asigurările sociale inclusiv ca practicant într-un cabinet privat), un profesor din sistem preuniversitar încasează în medie 2.300 lei, iar un fost lucrător din agricultură 567 lei. Abia mai recent au început să iasă la pensie, cu venituri mari, de 8-9.000 lei, foşti angajaţi cu funcţii de conducere din bănci şi din industria petrolieră.

Cele mai mici pensii le au 36 de persoane cărora li s-au stabilit pensii de numai 1 leu/lună, din cauză că au lucrat puţin, chiar şi numai câteva săptămâni. Aceştia primesc, însă, pensia minimă garantată, de 1.125 lei, la fel ca alţi 10.637 bihoreni cărora li s-au calculat, după contribuţii, pensii sub această sumă. Insignifiantă în comparaţie cu pensiile "specialilor"...



MULȚI CU DRAMUL, PUȚINI CU CARUL. La români, pensionarea e primul pas pe ultimul drum, o cincime din pensionari, cu venituri sub 2.000 lei/lună, plătindu-și cu greu facturile, hrana și medicamentele. Nu este cazul celor cu pensii speciale, care își permit o mașină nouă tot la 6 luni ori în fiecare lună o croazieră. În Bihor, „specialii” au o pensie medie cât 9 bihoreni de rând... (Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)


REFORMĂ FĂRĂ ŞANSE
CCR, ultimul cuvânt

Potrivit proiectului de reformare a sistemului de pensii adoptat de Senat la finele lunii trecute, nicio pensie specială nu va mai putea depăşi salariile în plată, se interzice cumulul pensiilor speciale, acestea vor fi impozitate progresiv (cu 10% între 2.000 şi 6.000 lei, respectiv cu 15% peste ce depăşeşte 6.000 lei), iar pensiile magistraţilor vor fi indexate doar prin raportare la rata anuală a inflaţiei.

Proiectul favorizează în continuare magistraţii, care rămân cu pensii de 80% din media salariilor brute pe ultimele 12 luni (dar fără sporuri, diurne şi premii), şi nu le creşte vârsta pentru pensionare.

Ceilalţi "speciali" ar urma să rămână cu pensii reprezentând 65% din media salariilor brute pe ultimele 12 luni. În cazul auditorilor publici, vechimea pentru pensionare creşte de la 14 la 15 ani, iar în cazul militarilor pensiile se vor recalcula după media soldelor brute din ultimele 12 luni (în loc de 6 luni, ca în prezent).

Dacă şi deputaţii îl vor vota în această formă, proiectul are toate şansele să cadă la Curtea Constituţională, din cauza prevederii conform căreia vor trebui recalculate toate pensiile aflate în plată. Anul trecut, prin Decizia 650, CCR a stabilit că nicio pensie aflată în plată, fie ea "de serviciu" sau bazată pe contributivitate, nu poate fi micşorată prin taxe, impozite sau contribuţii. Deloc surprinzător, în condiţiile în care preşedintele CCR, Marian Enache, încasează lunar 15.700 euro lunar de la stat, cumulând - pe lângă salariu - şi două pensii speciale, una de magistrat, iar alta de fost parlamentar. De altfel, din cei 9 judecători ai CCR, 5 cumulează pe lângă salariu şi pensii speciale de foşti magistraţi.


EXISTĂ... DEGEABA
Soluţia corectă, pensiile ocupaţionale

Laurențiu Țenț În condiţiile riscului ca CCR să declare neconstituţională o lege care "taie" din pensiile aflate în plată, directorul CJP Bihor, Laurenţiu Ţenţ (foto), care a condus în 2021 Casa Naţională de Pensii, consideră că o soluţie pentru corectarea pe baze sănătoase a sistemului ar fi "trecerea la pensiile ocupaţionale", adică pe sectoare de activitate - educaţie, sănătate, apărare etc.

În prezent, România are un sistem de pensii ocupaţionale, dar acesta e facultativ, în completarea celor obligatorii din fondul asigurărilor sociale, din bugetul de stat şi a celor administrate privat. Este vorba despre puţin cunoscutul Pilon IV de pensii, la care aderarea este opţională, la latitudinea fiecărui angajator, plata contribuţiilor fiind în funcţie de vechimea, funcţia şi salariul fiecărui angajat.

În acest sistem, contribuţiile adunate aparţin angajatului şi banii îi sunt plătiţi din momentul pensionării, spre deosebire de actualul sistem, în care cei care cotizează în prezent contribuie, de fapt, la plata pensiilor actualilor pensionari.


CUM E ÎN EUROPA
O singură ţară fără "speciali"

Un singur stat european nu plăteşte pensii alocate unui anume sector, şi anume Suedia, celelalte favorizând pensionari din cele mai diverse categorii. În 19 dintre cele 27 de state UE au regim special pensionarii militari şi magistraţii, însă nicăieri aceştia din urmă nu se pot pensiona după doar 20 de ani de activitate (în Italia judecătorii şi procurorii pot lucra până la 70 ani). În Germania, Franţa, Italia, Cehia, Olanda şi Belgia foştii magistraţi nu primesc pensii speciale, dar în Belgia beneficiază de astfel de pensii inclusiv profesorii, feroviarii şi jurnaliştii, în Spania funcţionarii din administraţia de stat, iar în Portugalia şi artiştii, medicii, miniştrii şi parlamentarii.

Raportat la PIB, cel mai mult cheltuie pentru pensiile speciale Grecia (2,7%), Polonia (2,6%), Belgia şi Luxemburg (2,1%), urmate de Croaţia şi Portugalia (1,6%), Spania (1,5%), Danemarca (1,3%), Franţa şi România (1,2%), Ungaria (1%), Italia şi Bulgaria (0,8%), Finlanda, Germania, Lituania şi Slovacia (0,4%), Cehia şi Irlanda (0,2%), Estonia (0,1%). 

Procentele de pensionari speciali diferă enorm, în România fiind 4,3% din totalul pensionarilor, în Finlanda de 14,8%, iar în Italia de 2,5%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cine e de vină??? STATUL?!!
- ”Statul este o organizație politică formată din reprezentanți ai populației de pe un anumit teritoriu, care sunt investiți cu atribuții de putere, care constau în posibilitatea de a putea lua decizii obligatorii, în numele întregii populații, decizii concretizate în norme de drept sau în acte de aplicare a dreptului ...” adică cetățenii sunt de vină că aleși lor nu au fost trași la răspundere pentru nici un lucru ne solicitat și votat împotriva SUVERANITĂȚII poporului! Ce înseamnă SUVERANI? Este esența suveranității naționale care se află în SUPREMAȚIA POPORULUI în stat. În același timp, POPORUL este considerat unicul purtător legal și legitim al puterii supreme sau ca sursă de suveranitate de stat. Despre ce vorbim domnilor, odată voința poporului votată este legală, chiar dacă este împotriva poporului, deoarece acesta nu s-a opus la timp. În concluzie, poporul este cel mai vinovat pentru aceste acțiuni cum ar fii pensiile și salariile nesimțite. Voi le dați puterea, tot voi o puteți lua. Dar mai bine faceți mitinguri și greve pentru te miri ce, iar în fundalul grevelor se solicită cu totul altceva decât scopul grevelor. Băsescu spunea poporului ”SĂ TRĂIȚI BINE” tot așa vă spun și eu, DEȘTEPTAȚI-VĂ.
Postat 18 Mai 2023, 23:10 de Morometul
Romania feudala
Omul, scapat de D-zeu din gradina edenului, alearga in disperare dupa Paradisul pierdut. Multi dintre ei reusesc. Inteligenta, forta de munca, 3-4 facultati sunt premizele unei ascensiuni sociale in aristoctatia bugetara. Ne-am bagat picioarele un el de capitalism industrial, cel care ne-a scos din Evul Mediu, l-am inlocuit cu un capitalism financiar-bancar de sorginte jidaneasca,acum 100 de ani [https://famguardian.org/Subjects/MoneyBanking/Corruption/BillionsForTheBankers-SheldonEmry.pdf ], iar acuma, apoteotic , am instaurat neo-sclavagismul, in care 5% din populatie detine 95% din resurse. Eminescu: "Domnia fanarioţilor a putrezit clasele noastre sociale; aristocraţia noastră, din războinică şi mândră ce era, a devenit în cea mai mare parte servilă... Prin urmare clasa înaltă a societăţii noastre, care luase de la grecul constantinopolitan toată lenea, tot bizantinismul, se lasă înăduşită de ciocoimea ei, de fostele ei slugi, care, fără nici o muncă merituoasă pentru societate, se urcă repede în locul vechii aristocraţii, ce dăduse aşa de tare îndărăt... Rămânea deci o singură clasă muncitoare, din a cărei exploatare trebuia să trăiască toată societatea română: ţăranul. Dar chiar exploatarea directă era o muncă prea grea pentru aristocraţia foştilor cafegii şi ciubuccii, de aceea şi-au introdus pretutindeni câte un asociat activ chezaro-crăiesc, câte un evreu..." (nu se preda la scoala)
Postat 26 Aprilie 2023, 11:00 de excalibur
Romania bolnava
Societatea romana este bolnava. Pensiile speciale si veniturile nesimtite de la stat, alaturi de coruptia generalizata, reprezinta doar una din problemele grave ale societatii, pe care politicienii au creat-o si nu vor sa o elimine. Aceasta boala creeaza o multime de alte probleme colaterale care necesita multe resurse si care ne tine pe loc de multi ani. Din pacate, doar clasa politica poate rezolva aceste probleme. Cum noi alegem politicienii, solutia rezulta de la sine ...
Postat 26 Aprilie 2023, 10:30 de oradea_mea_si_a_ta
Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor:
„1/4 dintre angajați plătesc 1/2 față de restul de 3/4."
Postat 25 Aprilie 2023, 11:57 de pinonel
parca....
Parca s-a mai schimbat ceva la magistrati....li se ofera si credit avantajos sau ceva de genul pentru a-si face casa sau lua apartament. Poate gresesc! Cei ce muncesc in privat.....nu viseaza la salariile magistratilor ever!
Postat 25 Aprilie 2023, 10:08 de Christa
Huuuuuoooo UE!
Asadar UE "aia rea" nu ne lasa sa facem ce plm vrem noi, ca suntem tara independenta? Nici atatica doar sa avem si noi, astia importanti pensii barosane???
Postat 25 Aprilie 2023, 09:35 de fvgit
Un articol bine detaliat
Sper ca acest articol sa ajunga la multi. Pensiile nesimtite ale unor magistrati si fosti lucratori in justitie sunt de-a dreptul aberante. In alta ordine de idei nu stiu cand o sa reuseasca cine sa scoata din capul multor oameni ceea ce tot presa de stat le-a bagat si anume ca si politistii beneficiaza de pensii speciala. Nu cred sa existe fost politist care a lucrat toata viata pe strada si sa aiba pensie de 30 de mii sau 20 de mii.
Postat 25 Aprilie 2023, 08:58 de corm16
O bataie de joc!
Pensiile "specialilor", raportate la cei care dupa o viata de munca au sub 2.000 de lei pe luna, bani din care nu-si pot acoperii cheltuielile de la o pensie la alta, sunt o bataie de joc la adresa celor multi. Unde mai pui si cat sunt de competenti si impartiali in "impartirea" dreptatii. Multele cazuri de coruptie de (in)justitie vorbesc de la sine.
Postat 25 Aprilie 2023, 08:42 de OrbanKula
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON