URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Vlogger anchetat după ce a umilit o adolescentă în direct pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în această săptămână:

„Prădător” pe internet

Vlogger anchetat după ce a umilit o adolescentă în vârstă de 13 ani din Bihor, provocând-o la discuţii despre sex şi distribuind înregistrarea pe internet. Urmărit de peste 20.000 de oameni pentru clipuri în care miştocăreşte femeile, Alin Popan a ajuns cercetat de procurori, iar judecătorii Tribunalului Bihor l-au obligat să şteargă înregistrările în care înjosea fata în faţa internauţilor, numind-o „paraşută” şi „jegoasă”.

Sclavie la Kaufland

Un accident de muncă dezvăluie abuzuri sistematice asupra angajaților unui hypermarket din Oradea. Foști și actuali salariați ai Kaufland Ioșia acuză un regim de lucru care le pune în pericol sănătatea: oamenii sunt obligați să execute și alte sarcini decât cele din fișa postului, să încalce normele de protecție a muncii și să lucreze constant peste program, pentru salarii sub cele promise.

Operaţiunea „albirea”

BIHOREANUL vă dezvăluie cum a scăpat de dosarul penal poliţistul de frontieră din Borş, prins cu alcool la volan. Deşi alţi şoferi băuţi sunt trimişi fără milă în judecată, iar agentul Francisc Gabera şi-a recunoscut fapta, Parchetul Curţii de Apel Oradea i-a exclus declaraţia, pe motiv că „are dreptul de a nu se autoincrimina”, apoi i-a clasat dosarul stabilind că... fapta nu există. 

Minciuna metropolitană

PSD... are picioare scurte. Înainte ca aleșii bihorenilor să aprobe traseul Inelului Rutier Metropolitan Oradea, consilierii județeni ai partidului au descins în Cheriu, unde 11 localnici sunt nemulțumiți că șoseaua le va tăia terenurile agricole, „desființând” proiectul propus de Ilie Bolojan. Reprezentanții PSD l-au acuzat că nesocotește proprietățile oamenilor și, mai grav, că a îngropat un proiect mai bun „nășit” de Mang. BIHOREANUL a descoperit, însă, că n-a existat niciun alt proiect...

Lumină din gunoaie

O gaură neagră în bugetul Bihorului, centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni o soluție pentru... curățenie. Un experiment întins pe șase luni a scos la iveală că instalația făcută cu bani europeni, fără să fi fost niciodată profitabilă pentru că nu are materie primă accesibilă, ar putea „usca” deșeurile colectate de la orădeni, ca să producă biogaz și electricitate.

Societatea de Lectură

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Oradea și Bihorul făceau parte din Imperiul Habsburgic, condus de la Viena și Pesta. Deși la nivelul comitatului românii erau majoritari, asociațiile lor erau foarte puține, iar școala o făceau rar în limba maternă. Societatea de lectură a tinerilor orădeni a impulsionat răspândirea literaturii române pe aceste meleaguri, iar BIHOREANUL vă arată scurta, dar importanta sa poveste.

TIMP LIBER 

Sounds of Oradea  

„Zâmbetul lui Charlie Chaplin” transpus în muzică, seară de flamenco și un concert cu un mare tenor american. Toate cele trei evenimente sunt programate în cadrul primei ediții a Festivalului Sounds of Oradea, care va avea loc în luna august în Piața Unirii, între invitați fiind dirijorul David Giménez Carreras, tenorul Charles Castronovo și nepoata lui Charlie Chaplin.

ORADEA NOASTRĂ

Experiment  contestat

Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentați în cartierul Prima Nufărul, fără să-și ridice cetățenii în cap.

După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deșeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamații. Cei mai nemulțumiți sunt cei amendați pentru că n-au aruncat corect deșeurile: ei reclamă că polițiștii locali nu le-au explicat cum au greșit, ba chiar că aceștia nu știu regulile!

Hărnicie răsplătită

Locuitorii din 18 orașe și comune din Bihor au primit răsplata pentru efortul depus în Luna Curățeniei, o campanie inițiată de Consiliul Județean și Ecolect (asociația responsabilă de salubritatea din județ) pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor. În cadrul unei gale care a avut loc miercurea trecută, edilii din Bihor au aflat dacă vor putea face investiții cu bani, deloc puțini, primiți de la autoritățile județene.

Directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea: „Fiecare trebuie să plătească pentru apa consumată și poluarea produsă”

Oferind servicii pentru peste 266.000 de bihoreni, dintre care doar 56.000 au branșamente de apă și mai puțini, 40.000, s-au „legat” la canalizare, Compania de Apă Oradea este un operator regional cu planuri de mărire. Instalat la conducerea societății în toamna anului trecut, inginerul Lucian Chindlea, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții, își dorește ca Bihorul să aibă, în paralel cu un inel metropolitan rutier, și unul de rețele de apă și canalizare, care va permite extinderea CAO în extremitățile județului și va asigura debite uniforme de apă.


OPINII

Prea săraci pentru benzină ieftină

De Mircea Chirilă

Pentru că era acuzat de Occident că pune pumnu-n gură poporului, Ceaușescu a convocat o mare adunare populară în care să le dea vești proaste românilor. Prin asta spera ca lumea să se revolte și să vadă și capitaliștii că la noi e democrație și sunt proteste împotriva politicii partidului.

I-a anunțat că salariile se reduc la jumătate și se dublează orele de muncă. Oamenii, în loc să protesteze, au scandat „Ceaușescu - PCR”. Apoi i-a anunțat că nu vor mai avea niciodată concedii. Degeaba. Oamenii tot „Ceaușescu - PCR”. Exasperat, a crezut că-i scoate din amorțeală anunțând că tot al treilea angajat va fi spânzurat. Liniște. Doar un participant, timid, l-a întrebat: „Tovarășe secretar general, venim cu funia de acasă sau ne-o dă sindicatul?”.

Apusul „textierilor”

De Adrian Criș

Nu surparea dealului Ciuperca e marele eșec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziției locale, subiect de hate pe Facebook și sursă de meme. Eșecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR și de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivație practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puțini consilieri și postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang și-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câștigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!


PREMIILE LUI BIHOREL

Săracul senator bogat: Florian Bodog face bani frumoși din cele trei joburi de bugetar; Noni vrea hotel: S-a răzgândit patronul Lotus Center în legătură cu hotelul de lângă aquapark?; Recoltă... la comandă: Cum au încercat niște fermieri din Bihor să fenteze programul Tomata; Parcarea imposibilă: Noua parcare supraetajată din Oradea s-a blocat din cauza... dimensiunilor; Trânteală la dublu: Frauda de la clubul de fotbal din Beiuș, „îngropată” definitiv; Semi-viceprimar: De ce a ajuns un viceprimar din Bihor să-și ia salariile la aproape 2 ani de la alegeri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Apusul "textierilor".
Tare bătut în cap trebuie să fi, ca locuitor al municipiului Oradea, să nu pricepi că Bolojan a vrut să "absoarbă" Sânmartinul pentru că este una dintre comunele cu cel mai mare buget pe cap de locuitor din România, că odată cu creșterea teritoriului și populației se putea încadra în municipiu reședință de județ de grad mai mare ca UAT pe harta țării ... dar și pentru că ar fi vrut, urmare casei pe vare o deține în marginea pădurii Felixului, să aibă același buletin de Oradea ca cel făcut inițial pe adresa de domiciliu a fetei. Oamenii din Sânmartin au priceput repede că "unificarea" le-ar fi triplat impozitele și taxele locale din primul an deja, pentru ca apoi orice RON să fie înzecit la plată față de ce plăteau în mod obișnuit. Numai fraierii vor să fie declarați că fac parte din urban când, după cum se știe, comuna Sânmartin are multiple avantaje pe bani puțini, ca UAT rurală la aceiași parametri de modernizare precum "buricul târgului" Oradea.
Postat 20 Iunie 2022, 16:35 de KP
Biogaz la sacuieni
Stirea aia pare o veste foarte buna, putem produce mai multa energie din deseuri decat facem la nivelul actual!
Postat 20 Iunie 2022, 06:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON