URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2022, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Fraţii Micula, somaţi să returneze sutele de milioane de euro plătite de Statul Român

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 26 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Imperiu sub sechestru

Lovitură uriaşă dată magnaţilor Ioan şi Viorel Micula: după ce le-a plătit 395 milioane de euro despăgubiri, Statul Român îi execută silit ca să-şi recupereze banii.

Procedura a fost declanşată "pe tăcute" de Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a cerut rejudecarea cazului, invocând un ajutor de stat necuvenit, dar a fost suspendată provizoriu de Judecătoria Beiuş, unde fraţii Micula au deschis proces, considerând că daunele dispuse de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington li se cuvin şi că, odată daţi, banii nu le mai pot fi luaţi. 

Achitare cu premeditare

Cel mai greu dosar al procurorilor DNA Oradea a fost făcut praf de judecători. Alexandru Kiss, atotputernicul şef al Consiliului Judeţean şi al UDMR Bihor din anii 2000, nu va face nici măcar o zi de închisoare, deşi magistraţii au stabilit că s-a înfruptat din corupţie şi iniţial chiar a fost condamnat la detenţie. 

Explicaţia? Trecerea timpului l-a scutit de răspunderea penală, aşa că singura pedeapsă a rămas, pentru el şi un complice, returnarea a 2 milioane euro, dar nici asta nu-i definitivă. BIHOREANUL vă arată felul în care finalizarea cu întârziere a anchetei, tergiversarea procesului şi deciziile unor magistraţi l-au ajutat pe Kiss şi pe tovarăşii săi să se bucure de libertate în ciuda "tunurilor" date. 

Oraşul-fantomă

Vaşcău ocupă locul trei pe ţară în topul localităţilor condamnate la dispariţie, cu o pierdere de populaţie de 18,21% în ultimul deceniu. Cea mai îmbătrânită urbe din Bihor, cu o populaţie micşorată la circa 2.200 de locuitori, moare natural, având de două ori mai mulţi pensionari decât copii, iar lipsa de perspectivă determină exodul tinerilor din locul unde cel mai mare angajator e... primăria.

"Şi-a semnat singur condamnarea la moarte în anii ʼ90. Fabricile închise nu s-au mai redeschis niciodată. Aici este atâta pustietate, că mergi şi 2 kilometri fără să întâlneşti niciun om", spune profesoara Doina Ilion, astăzi pensionară.

Între "super" şi "dezastru"

Oradea Arena, prima sală cu peste 5.000 de locuri a oraşului, a găzduit, miercurea trecută, un prim eveniment: meciul "stelelor" din baschetul românesc.

Aşteptat de mulţi orădeni, show-ul de inaugurare le-a plăcut unora şi i-a cam dezamăgit pe alţii, în special din cauza sonorizării, o bună parte din public nereuşind să audă ce se vorbea sau cânta în arenă. Sunt şi fani ai sportului care au remarcat o serie de probleme în ceea ce priveşte construcţia în sine, inclusiv finisajele prost făcute...

Gazetele Oradiei

Peisajul publicistic orădean a fost schimbat de Marea Unire din 1918, în urma căreia ziarele şi revistele româneşti s-au înmulţit şi diversificat. În perioada interbelică, în Oradea şi Bihor au apărut cele mai multe publicaţii, de la cotidiene axate pe ştiri şi reviste de cultură şi literatură, până la periodice editate de bresle, de episcopii şi de cele mai importante şcoli, iar gazetarii aveau propriul Club. 

TIMP LIBER
Mai-fest

V-a fost dor de evenimente? Ei, bine, acum aveţi de unde alege! În luna mai, agenda oraşului este plină... 

Oradea Arena va găzdui un prim festival, cu muzică electronică, Cetatea va primi din nou zeci de food truck-uri cu mâncăruri din gastronomia internaţională la Street Food Festival, Marcel Iureş va urca de două ori pe scenă în cadrul Conferinţelor Dilema Veche, iar la Bers Nova continuă seria concertelor în aer liber, cu Celelalte Cuvinte şi cu maramureşenii rock de la Dirty Shirt.

ORADEA NOASTRĂ 
Hainele la sortat!

Într-un an, cetăţenii Uniunii Europene cumpără 6,4 milioane de tone de îmbrăcăminte nouă şi, odată abandonate, peste jumătate dintre haine nu sunt reciclate, ci aruncate la gropile de gunoi. Această realitate va trebui să se schimbe, pentru că, din 2025, toate ţările UE vor trebui să asigure colectarea separată a produselor textile.

Ce se va întâmpla cu hainele, odată colectate, nu este încă clar, pentru că tehnologiile de reciclare sunt puţine şi scumpe. În Bihor, o posibilitate pe care autorităţile o iau în calcul este valorificarea lor energetică.

Şcoala verde 

De la elevii de clasă pregătitoare la cei de liceu, toţi sunt încurajaţi de autorităţile din Bihor să formeze în fiecare unitate de învăţământ comunităţi pro-ecologie.
Aceste eco-cluburi vor derula apoi diferite acţiuni pentru protecţia mediului înconjurător, iar dacă se vor implica în Campionatul Judeţean al Curăţeniei din Bihor, ediţia 2022, vor putea câştiga şi premii în bani.

Christoph, orădeanul

Prin geamul biroului său de pe strada Crinului, Christoph Horrix se salută, aproape zilnic, cu un bărbat care trece prin faţă. "Uneori vine la uşă şi, pentru că ştie puţină engleză, vorbim despre câtă gălăgie se face când sunt golite pubelele de gunoi. A fost agent de securitate la Lotus, dar habar nu am cum îl cheamă şi nici el nu ştie cum mă numesc. Cât am locuit în Berlin sau Düsseldorf, nu am avut asemenea întâlniri"... 

Neamţ get-beget, de aproape doi ani Christoph s-a mutat în Oradea şi observă atent oraşul. I-ar plăcea să-i vadă şi pe orădeni că au acelaşi interes şi nu doar că traversează străzile urbei.

OPINII 

Nuntaşii Bihorului chefuiesc până-n ziuă
De Mircea Chirilă 

Dacă ar fi să amplasăm industria nunţilor într-un singur oraş, cel mai potrivit ar fi Mariupol. Asta pentru că, la aşa oraş, aşa industrie. Ceea ce părea cel mai bun biznis, unde cererea mereu a fost mult mai mare ca oferta, a picat în cap din cauza pandemiei.

Marii proprietari de săli, pe lângă că au pierdut o grămadă de bani, au suferit o lovitură şi mai mare, pierzând o bună parte din personal. Aşa că le-a venit ideea de a scurta nunţile până la ora 2 din noapte. Practic ne-am alinia şi noi marilor oraşe din jur, Timişoara şi Cluj, unde din vremuri imemoriale nunţile se fac ziua... 

Justiţie ca pentru Kiss 
De Adrian Criş 

Nu-i frumos să invoci confesiunea cuiva, dar cred că pentru Alexandru Kiss, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care sărbătorise Paştele cu două săptămâni în urmă, cea trecută chiar a fost o săptămână luminată. 

La mijlocul ei, miercuri, o judecătoare de la Tribunal l-a achitat pentru o parte din infracţiunile pentru care DNA îl inculpase cu şapte ani în urmă, pentru celelalte constatând că nu-l mai putea trage la răspundere penală fiindcă erau vechi. Se învechiseră, ce chestie, inclusiv sub ochii ei, în timp ce aproba amânare după amânare a judecării, la cererea avocaţilor lui Kiss şi a tovarăşilor lui de dosar, satisfăcuţi tocmai de acest deznodământ: prescrierea răspunderii... 

PREMIILE LUI BIHOREL

Chef de şef: Oradea a devenit "capitala interlopilor", la ziua lui Romi Neguş; Ape paralele: UDMR-iştii din Bihor plănuiesc şi segregarea resurselor de apă; Răzbunare ca la şcoală: Maşina şi casa şefului Inspectoratului Şcolar Bihor au fost vandalizate!; Cu ochii pe poştă: Premierul Ciucă, promisiuni pentru situaţia dezastruoasă a Palatului Poştei din Oradea; Mang de Vîrşeţ: Preşedintele PSD Bihor îşi arogă merite pentru o sală polivalentă din... Serbia; Mişcarea sportivă: Noua sală polivalentă din Oradea nu are locuri pentru biciclişti. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Banii trebuie recuperați de unde sunt, nu numai din executări silite de durată și fără valoare.
Pe persoane fizice, nu pe firme care sunt în prezent goale de conținut. Iar asta ar trebui început cu liderii PNL care în noiembrie 2019 au ocupat Palatul Victoria, Orban și Câțu în primul rând, care au semnat și virat plata în calitate de premier și ministru de finanțe. Apoi venind pe traseu, toți șmecherii din servicii care i-au ajutat pe "germeni". Desigur că trebuie confiscate averile celor doi "tâlhari" ca să poți recupera ceva cât de cât. În orice caz, titlul articolului ar fi trebuit să fie "Ce Am Fost vs. Ce Am Ajuns". De la instanța de la Washington la cea din Beiuș e taman ce lipsea, ca traseu ce se va vărsa direct în valea Căcăcenilor.
Postat 26 Aprilie 2022, 20:05 de KP
Importatorii de alcool danseaza pe masa la nunta lui Ginerica de la ANAF
Micula a ridicat atmosfera in aer la propriu, cu elicopterul nou! Ciordas a pus-o de un basket cu mingea de 12000 de euro! Govoreanu a trimis doar o telegrama. Si cone stie, dar de nunta alcool cu tirul. Prin vama Bors. Importatorii de alcool sparg miliardele. Ginerica face excursii exotice, se uita in cealalta parte... CODRUȚA DE CE NE AI PĂRĂSIT???
Postat 26 Aprilie 2022, 08:16 de TrecereDePietoni
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON