URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Famiglia Universităţii

Rechizitoriul DNA împotriva rectorului Constantin Bungău, decăniţei Floare Chipea, profesoarei Camelia Dindelegan şi soţului acesteia, preotul Marin Dindelegan, descrie felul deplorabil în care "sorboneii" vânează funcţii universitare. BIHOREANUL prezintă probe şi stenograme din dosar ce dezvăluie nu doar proptele politice prin care profesoara a deschis uşa rectorului pentru ca acesta şi decăniţa - "unşi" cu cadouri de firmă şi şpăgi - să-i rezolve un "concurs", dar şi felul în care Constantin Bungău îşi procura, cu sprijinul unor lideri PNL, precum Cornel Popa, voturi în lupta pentru conducerea Universităţii pe care o ducea cu un alt "sorbonel" politic, PSD-istul Florian Bodog.

Regula neregulilor

Controalele Camerei de Conturi Bihor la Primăria Oradea pentru verificarea veniturilor şi cheltuielilor din anul 2015 au scos la iveală nereguli în lanţ. Inspectorii de conturi au cerut municipalităţii să recupereze de la Termoficare subvenţii de 7,1 milioane lei şi au descoperit plăţi nejustificate de 1,2 milioane lei pentru lucrările finanţate din fonduri europene la Aquapark, drumul rapid şi grădina Ciuperca.

Fumuri mortale

Scandalos: un poliţist a murit în urma unui atac de cord provocat de o combinaţie de alcool şi droguri. Agent la Poliţia Nucet, descris ca "exemplu de dăruire şi devotament" de şefii săi, Alexandru Szolosi a avut probleme încă din şcoala de subofiţeri, de unde a şi fost exmatriculat, fiind însă iertat de judecători, care i-au dat doar o... mustrare.

ORADEA NOASTRĂ:
Întoarcerea la strălucire

Trecătorii prin centrul Oradiei, fie localnici, fie turişti, admiră chiar şi în treacăt frumuseţea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, edificiu care contribuie din plin la farmecul oraşului încă de la începutul secolului XX. Ceea ce mulţi nu ştiu este că în interior clădirea e aproape o ruină, după ce a fost folosită zeci de ani ca sediu al Bibliotecii Judeţene, dar fără a fi fost restaurată. Acum, Episcopia urmează să depună un proiect european prin care să reabiliteze complet interiorul Palatului şi să-l transforme într-un loc deschis tuturor.

Cu ochii pe cer

Fie că se pricep, cât de cât, la astronomie, fie că sunt doar curioşi ce se întâmplă deasupra lor, orădenii sunt invitaţi, pe 16 şi 17 septembrie, la o sărbătoare... celestă. Astroclubul Meridian 0, singurul de acest fel din Oradea, celebrează 10 ani de existenţă prin mai multe evenimente la care accesul va fi liber, invitat special fiind faimosul cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu.

Curăţenie... la zi

Începând din 1 septembrie 2016, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service practică tarife mai mari cu între 2% şi 16%, în funcţie de serviciul oferit, potrivit unei hotărâri aprobate, marţea trecută, de Consiliul Local. Aleşii orădenilor au aprobat şi introducerea unui tarif distinct de spălare a pavajului din Piaţa Unirii.

Amintiri din Oradea

Într-un birou din curtea fostei Întreprinderi de Transport Judeţean aflată în spatele Stadionului Municipal, Florian Hîrcă citeşte atent presa locală. E la curent cu fiecare ştire şi urmăreşte permanent cum se dezvoltă Oradea. "Numai cine nu vrea nu vede!", spune bărbatul. Hîrcă a condus în anii ’80 întreprinderile de gospodărire locală şi de transport, iar între 1996-2000 a fost viceprimar al Oradiei, funcţie care l-a onorat, spune el cu modestie, dar mai ales cu bucurie că a lăsat ceva în urmă, pentru oraşul său.

TIMP LIBER
Poftiţi la teatru!

Ca în fiecare an, Teatrul Regina Maria îşi începe noua stagiune cu Festivalul de Teatru Scurt, unul dintre cele mai longevive evenimente culturale ale Oradiei, ajuns acum la ediţia a XXII-a. Între 25 septembrie şi 2 octombrie, publicului orădean îi sunt oferite 19 spectacole pe toate gusturile, semnate de regizori precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija şi Bobi Pricop, şi având în distribuţie actori apreciaţi, cum ar fi Dorina Lazăr, Pavel Bartoş şi Emilian Oprea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON