URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2011, 16:30

Nu puneţi foc! Pompierii bihoreni au stins 19 arderi necontrolate în doar două zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" atrage atenţia populaţiei să aibă grijă unde aprind focul şi să nu îl lase nesupravegheat.

Deşi, conform legii, arderea miriştilor fără certificat de lucru cu foc şi fără înştiinţarea Agenţiei de Protecţia Mediului ori informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate, este interzisă, bihorenii nu ţin cont de lege. În doar două zile, sâmbătă şi duminică, pompierii de la opt detaşamente şi secţii ale ISU Crişana au reuşit să stingă incendii pe 136,5 hectare de teren.

Astfel, pompierii din Ştei au intervenit pentru stingerea a nouă arderi necontrolate în Rieni, Coleşti, Sârbeşti, Vărzarii de Jos, Lunca, Cărpinet, Pietroasa şi la liziera unei păduri din Briheni. Pompierii din Aleşd au stins două arderi necontrolate în Bratca şi Valea de Criş, iar pompierii din Oradea, Beiuş, Salonta şi Sălard au intervenit la opt evenimente similare în Oradea, Feneriş, Mierlău, Fegernic, Ogeşti, Finiş şi Biharia.

ISU reaminteşte populaţiei că utilizarea focului deschis pentru arderea miriştei, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se poate face doar în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

La rândul lor, reprezentanţii APM Bihor punctează că pentru arderea miriştilor este necesară o fişă de inspecţie şi monitorizare emisă de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală - Unitatea Fitosanitară, adresa şi acceptul primăriei pe raza căreia va avea loc arderea, adresa de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi o hartă a amplasamentului. Toate trebuie depuse la APM Bihor.

Conform Agenţiei, actele sunt necesare pentru că arderile produc disconfort datorită funinginii, pentru că există posibilitatea extinderii focului în anumite condiţii meteorologice şi pentru că afectează grav ecosistemul, distrugând habitatele naturale şi provocând dispariţia unor specii de pe suprafeţele incendiate.

"Cei care nu vor respecta prevederile legale sunt pasibili de amenzi, de la 5.000 la 10.000 de lei dacă sunt persoane fizice şi de la 30.000 la 60.000 lei dacă sunt persoane juridice", se afirmă într-un comunicat al APM Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON