URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2023, 16:10

"Nu, masacrului!": Orădenii din cartierul Nufărul se opun construirii unui drum între două blocuri prin eliminarea a 80 de arbori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este agitaţie de câteva zile în rândul locatarilor de la blocurile Qb2 şi Qb3 din cartierul Nufărul, de pe Aleea Onisifor Ghibu nr. 7, care au aflat recent că Primăria Oradea doreşte să contruiască un drum, mai multe parcări şi o pistă pentru bicicliști pe terenul unde în prezent se află un spaţiu verde, cu circa 80 de arbori tineri şi maturi.

Oază de vereaţă, distrusă

Din cei 100 de proprietari de apartamente ale celor două blocuri, 91 au semnat o petiţie prin care cer municipalităţii să oprească "masacrul" spaţiului verde de care ei se bucură în fiecare zi. Petiţia, precum şi un memorandum, au fost depuse, marţi, la Primărie, iar cel din urmă a fost transmis de orădeni şi BIHOREANULUI

„Ne opunem categoric oricăror modificări propuse prin PUZ ale spaţiului verde dintre dintre blocurile Qb2 şi Qb3, respectiv ne opunem masacrului propus a fi făcut asupra arborilor şi spaţiului verde care formează un adevărat ecosistem - o oază verde care asigură un mediu sănătos pentru viaţă. Această oază urmează să fie distrusă şi înlocuită cu o insulă de căldură urbană în cadrul prevederilor PUZ Regenerare Urbană Nufărul 1 propuse pentru această zonă", se arată în memorandum.

Locuitorii se plâng şi de faptul că ei nu au fost deloc consultaţi pe tema proiectului.

"Am aflat în urmă cu două săptămâni şi apoi m-am interesat şi am aflat că putem să facem propuneri până în 20 iulie, la Primărie. Aşa că ne-am mobilizat", a explicat BIHOREANULUI una dintre locatare.

În prezent între cele două blocuri trăiesc circa 80 de arbori din diferite specii, inclusiv nuc, molid, tei, salcâm, tineri şi maturi, cei din urmă având zeci de ani de viaţă.

"Destinaţia propusă prin PUZ este de şosea cu 2 benzi fiecare de 3 m şi parcare cu lăţimea de 5 m etc., cu desfiinţarea spaţiului verde şi tăierea arborilor atât maturi cat şi tineri, în condiţiile în care, în prezent, în zona de studiu PUZ s-a identificat un total DE NUMAI 9.90 mp de spaţiu verde/locuitor, ceea ce reprezintă UN DEFICIT DE 16.10 mp de spațiu verde/locuitor, conform analizei urbanistice prezentate pe site-ul Primariei Oradea", se mai arată în memorandumul locuitorilor din Nufărul. 

Aceştia au mai scris şi că în cele două blocuri locuiesc şi persoane vârstnice care se bucură de acea zonă verde. 

Citeşte memoriul locatarilor:

Miercuri, protest în cartier

În context, USR Bihor a anunţat că organizează un protest, miercuri, de la ora 17.30, în cartierul Nufărul, împotriva tuturor prevederilor care presupun distrugerea spaţiilor verzi prin PUZ Regenerare Urbană Nufărul 1.

"PUZ propune tăierea a 783 de arbori bătrâni şi arbuşti, prelungirea unor străzi printre blocuri, eliminarea parcărilor de la nivelul străzilor, exproprieri de case pentru amenajarea de parcări şi construirea unei parcări subterane. Deşi Primăria prevede plantarea de noi arbori, toate studiile arată că e nevoie de cel puţin 30 de ani ca un copac tânăr să aducă beneficiile pentru mediu, în termeni de confort termic şi oxigen, pe care le aduce un copac bătrân", se arată în comunicatul transmis de formațiunea politică.

Masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1 a fost aprobat într-o şedinţă de Consiliu Local în luna aprilie şi presupune, în acte, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi, a unor pieţe, parcuri și mobilier urban, precum şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
sandu cel cu buda-n curte
Iar e sandu2100 cu dezvoltarea. Saracu nici nu stie ce inseamna cuvantul, el doar repeta ce i s-a impus
Postat 20 Iulie 2023, 17:31 de adi13
Realitatea....
Am citit comentariile la acest articol și pentru mine e clar că niciunul nu locuiti în zonă. Cei 100 de locatari...eu nu i-am numărat...locuiesc în două corpuri de bloc cu 5 scări fiecare bloc. Cele două blocuri sunt în așa fel construite încât fiecare apartament are vedere pe ambele părți ale blocului pe fiecare parte existând zonă verde care se va extinde pe una dintre părți. Pe aleea dintre cele două blocuri se va amenaja o cale de acces spre viitoarea parcare din zona Colegiului Onisifor Ghibu. Nu se vor tăia toți copacii...deci va rămâne în continuare și zonă verde. Azi au fost pe Alea respectivă circa 12 persoane dintre care doar două tinere s-au implicat în aplicarea de mesaje pe anumiți copaci. Deasemenea e interesant de stiut faptul că în aceste două blocuri circa 50% dintre apartamente sunt ocupate de chiriași. Aștept comentarii reale.
Postat 19 Iulie 2023, 20:05 de mechanic
sandu/drop
Tu esti prost sau prost? Cine te-a intrebat ? Ca sa stii ca parcarea subterana se va face pe locul curtii de la Ghibu, care e beton. Tu nu stii ca esti ceva taran care scrie de pe lavita de la grajd. Era vorba de cei 800 de copaci, care sunt cam toti copacii din cartier. Nu trebuie sa ne amintesti ca se face parcare, trompeta infecta ce esti. Nu trebuie sa ne repeti ca face Bolojan parcare si mai lasa-ne cu dezvoltarea ca in afara sa repeti frazele astea nu stii nimic. Deci spune-mi esti prost sau prost. Hai plimba ursu de aici
Postat 19 Iulie 2023, 19:28 de Petre93
Petre93
O sa taie copaci în Nufărul pt parcarea subterană. Știu ca nu-ți place dezvoltarea.
Postat 19 Iulie 2023, 18:33 de Sandu2100
NU hotărât intențiilor primăriei!!!
Deși nu locuiesc în zonă dar le dau 100% dreptate locatarilor. Nu-i lăsați! Îmi aduc aminte ce măcel au făcut când s-a construit aqauaparcul în locul ștrandului...tot cu promisiunea că vor fi plantări ulterioare. Zilnic trec pe Averescu, văd ce pustiu e acolo (mă refer la copaci).
Postat 19 Iulie 2023, 18:13 de BlackCrow
Mincinosul de Birta, sluga lui Bolojan, marioneta
Auzi la ei, copac de 40 de ani e batran si trebuie taiati?!!!! Ce jegosi, mincinosi imputiti.
Postat 19 Iulie 2023, 17:57 de Petre93
la cat
lapte de taur a gustat facand cazaban-cazan mecdildonald mbuirii si altele o sa creasca spranceana pana la ceafa , si cu ocazia va avea plete-n vant , de sa emigreze spre sa salveze toata natia , noroc ca no sa mai iasa peneleii si haur va hali pe ei , ecumenic..
Postat 19 Iulie 2023, 17:51 de sodelica
Niste nemernici
Auzi la ei, sa taie 800 de copaci, pe cei batrani. Adica 800 de copaci inseamna cam toti copacii din Nufarul 1. Copaci batrani nu exista in Nufarul 1 pentru ca blocurile construite acolo au 40-45 de ani, si atunci au fost plantati copacii, iar un copac care are varsta aia nu are cum sa fie batran, de abia acum au ajuns sa fie cat blocurile la inaltime, inca nici acum nu s-au oprit din crestere. Deci un copac care inca e in crestere nu are cm sa fie batran. Doar un agarici ca Birta crede ca poate minti pe toata lumea. Scopul e sa taie toti copacii ca sa planteze altii cu 1-2 mii lei bucata , sa poata fura banii in mod legal. Iar ei se justifica ca oamenii vor parcari , dar nu asta e metoda sa desfiintezi parcarile actuale ca se muti in zonele verzi, iar pe locul parcarilor sa faci zone verzi. Am vazut proiectul pe site-ul primariei, are si parti bune dar nu cea cu zonele verzi. Va fi macel in tot cartierul, copacii aia cat de cat tin umbra si temperatura jos. Nu mai vrem piatete gen McDonald si Cazan pe care tota lumea din cartier va injura . Sa va ia dracu cu "dezvoltarea" voastra, asta nu e dezvoltare , e bataie de joc.
Postat 19 Iulie 2023, 17:39 de Petre93
Felicitări locatarilor
Acolo chiar nu are rost un drum.
Postat 19 Iulie 2023, 17:11 de Sandu2100
Nu aveti nici o sansa
Cat timp parandaratul la betoane e mult mai mare decat la arbori puteti iesi in strada ca nu veti rezolva nimic. Si acolo acei arbori nu produc decat umbra, nu aduc bani pentru gasca actuala asa ca o sa-i puna la pamant si o sa zica ca planteaza altii undeva in oras, stii astia sa minta cand e vorba de banii
Postat 19 Iulie 2023, 17:04 de Traian
Cum
indraznesc niste supusi sa se opuna lui superspranceanu , in loc sa se bucure ca le va planta niste instrumente cubiste care tin de umbra nici furnicilor si costa de se vede la impozit .triasca betonelul fef! URA !
Postat 19 Iulie 2023, 16:52 de sodelica
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON