URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 10:30

Nicu Covaci, liderul Phoenix, la Oradea: „Povestea noastră continuă” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinema Palace l-a găzduit marți seară pe Nicolae Covaci, fondatorul și liderul trupei Phoenix, sosit special pentru proiecția de gală a filmului „Phoenix: Povestea”, regizat de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.

Filmul prezintă în două ore imagini de arhivă din istoria legendarei formații, o mare parte dintre ele cunoscute deja publicului din seria de emisiuni „Remix”, realizate la TVR de jurnalistul Doru Ionescu, alternate cu intervențiile unui narator și micro-interviuri cu principalii membri care au definit existența trupei. 

Sunt amintiți anii de început, primele înregistrări, schimbarea de stil și explozia de popularitate din anii ‘70, fuga din țară din 1977, destrămarea și anii tulburi din Germania, revenirea în România după revoluție, diversele proiecte, albume și schimbări de componență care au urmat.

Spre deosebire de celălalt film despre trupa Phoenix, apărut în aceeași perioadă a anului trecut („Phoenix Har/Jar”, realizat de Corneliu Mihalache, care tratează doar anii ‘70 din existența trupei), documentarul „Phoenix: Povestea” trece în revistă întreaga perioadă de aproape 60 de ani a formației, de la înființare până în prezent.

„Phoenix este o legendă”

După încheierea filmului, Nicu Covaci și regizorul Cristian Radu Nema au venit în fața celor aproximativ 100 de spectatori pentru o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri.

Muzicianul, care va împlini curând 76 de ani, a amintit circumstanțele în care trupa a fugit din țară: „Neștiind cum să ne oprească, m-au luat pe mine la Poliție, m-au frecat vreo două săptămâni, urmând să mă bage la pușcărie. Atunci am hotărât să fugim. Suntem singura trupă din lume care și-a riscat viața așa”.

El pomenit apoi și de rolul pe care l-a avut dj-ul de radio Cornel Chiriac în descoperirea formației: „Chiriac a fost extaziat când ne-a văzut la un festival unde am câștigat Marele Premiu”.

Nicu Covaci a rememorat și momentul întâlnirii cu Adrian Păunescu și relația cu Cenaclul Flacăra: „Eram încă la facultate când l-am întâlnit pe Păunescu, tocmai întors din America, unde îl văzuse pe Bob Dylan în concert, și care mi-a propus să facem ceva împreună în care să combinăm muzica și poezia. A adunat toți cântăreții de folk de pe stradă și așa s-a născut Cenaclul Flacăra, pe instalația mea de sunet și lumini”.

Covaci a pomenit și de mai vechea sa supărare legată de faptul că melodiile noi semnate Phoenix nu sunt difuzate și promovate la radio și tv în România: „Noi le-am stat în drum înainte și le stăm în drum și astăzi. Suntem dați la o parte, nouă nu ni se mai face reclamă, nu suntem difuzați. Noi, la ora asta, suntem cenzurați în România”. Întrebat cine anume sunt cei care cenzurează formația și acționează împotriva ei, Nicu Covaci a refuzat să dea detalii. 

Prezent în public, rockerul Călin Pop, de la Celelalte Cuvinte, a amintit de influența enormă pe care trupa Phoenix a avut-o în muzica românească: „Phoenix este o legendă, a revoluționat muzica rock dintr-o prostie comunistă, care a interzis cântatul în limba engleză. Și așa ați ajuns la filonul folcloric, ați făcut o revoluție în muzica rock, a fost o chestie care a întărit imaginea românească, de care, după ‘90, ne-am îndepărtat cu toții”.

„Phoenix trebuie să meargă mai departe”

Răspunzând unei intervenții din sală, regizorul Cristian Radu Nema a completat la rândul său: „Nu există capăt pentru Covaci, pentru Phoenix și acest fenomen. Aceasta este esența pe care am vrut să o surprind. Phoenix nu este ceva ce aparține unei perioade. Ei sunt niște creatori care trec dincolo de muzică și de imagine, ei creează o stare interioară dincolo de ceea ce se aude și ce se vede. Este o stare interioară a noastră, a românilor”.

„Povestea noastră continuă. Visul meu este să stau pe scaun, în sală, și să aplaud o nouă formație Phoenix din care eu nu voi mai face parte. Acesta este proiectul principal al vieții mele. Eu nu am familie, nu am copii, Phoenix a fost, este și va fi singura mea ocupație. Phoenix trebuie să meargă mai departe și fără mine”, a mai declarat în fața spectatorilor Nicolae Covaci.

Filmul „Phoenix: Povestea” va intra în cinematografe după ce realizatorii își vor încheia turneul de promovare prin țară. În viitor, este posibilă și difuzarea sa pe una dintre platformele de streaming disponibile în România, dar această variantă nu a fost discutată până acum.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON