URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2012, 18:00

Ne-au "plecat" infractorii: Bihorul pe locul 39 în privinţa criminalităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Suntem un judeţ sigur", a declarat şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, luni, într-o conferinţă de presă organizată pentru a prezenta bilanţul instituţiei pe anul care a trecut.

Din cifrele statistice prezentate de şeful Poliţiei Bihor rezultă că în 2011, numărul infracţiunilor comise pe raza judeţului a fost de 15.942, în scădere faţă de 2010, când s-au înregistrat 16.975 de dosare penale.

Potrivit lui Bucur, la scăderea numărului de infracţiuni a contribuit şi îmbunătăţirea calităţii activităţii poliţieneşti, unul din obiectivele principale urmărite de conducerea Inspectoratului pe anul care a trecut. "Rezultatul este bun, ţinând cont de faptul că în 2010 am fost pe locul 27 la nivel naţional iar acum suntem pe 39", a spus acesta..

La fel ca în anii precedenţi, cele mai multe infracţiuni au fost comise în mediul urban - 10.480. "Un lucru îmbucurător este că infracţiunile stradale - tâlhăriile, furturile de buzunare, furturile din societăţi comerciale, furturile de şi din maşini - sunt în continuă scădere. Faţă de 2005, de pildă, când s-au înregistrat 1.389 de cazuri, anul trecut au fost doar 886", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Deşi contestată de mulţi primari de comune, decizia de desfiinţare a posturilor de poliţie comunale este lăudată de şeful Poliţiei Bihor. În opinia sa, înfiinţarea secţiilor de poliţie rurală a dus la reducerea numărului infracţiunilor sesizate în mediul rural, de la 5.259 în anul 2010 la 5.020 în 2011, dar şi la creşterea vizibilităţii poliţiştilor pe teren.

"Reactivarea patrulării pe întreaga durată a unei zile a determinat o prezenţă activă a poliţiştilor în zonele de competenţă şi o percepţie pozitivă din partea comunităţilor, în sensul creşterii siguranţei acestora", a mai spus Bucur.

Recuperatori pentru stat

În ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii Antifraudă au început cercetările faţă de 939 de persoane, dintre care 37 în stare de reţinere sau arest, persoane acuzate de un prejudiciu de 3.242.131 provocat bugetului de stat. Din suma totală, poliţiştii au reuşit să recupereze 1.762.177 lei, adică peste jumătate, faţă de 2010, când din paguba de 6.566.410 lei constatată de poliţişti, s-a recuperat doar 1.590.976.
"Măsurile ferme luate pentru combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei sunt vizibile. Pe piaţa neagră a scăzut simţitor procentul de vânzare a ţigărilor la negru de la 30% la doar 16% iar încasările statului din accize pe tutun, produse petroliere şi alcool au crescut", declară şeful Poliţiei.

Munca la negru, considerată infracţiune începând de anul trecut, a dus deja la întocmirea a 100 de dosare penale şi la amenzi în valoare de 1.776.000 lei, aplicate angajatorilor prinşi cu muncitori fără forme legale. În cele 537 de acţiuni organizate, poliţiştii au stabilit un prejudiciu de 1.206.105 lei în sarcina patronilor firmelor verificate, sumă din care s-a recuperat 526.891 lei.

"În total, au fost identificate 615 persoane care lucrau fără forme legale. Cele mai multe cazuri s-au constatat în domeniile construcţii, la firmele de pază, în comerţ, spălătorii şi vulcanizări auto, industrie uşoară - pielărie şi încălţăminte", a arătat comisarul şef Bucur.

Hoţii de lemne, scăpaţi

Rezultatele nu sunt atât de bune în cazul infracţiunilor silvice, considerate ca fiind un fenomen îngrijorător. Potrivit datelor centralizate, poliţiştii au efectuat anul trecut doar 88 de acţiuni, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 335.850 lei şi au întocmit doar 15 dosare penale. "Anul acesta, vom încerca să îmbunătăţim rezultatele în acest domeniu", a declarat Adrian Bucur.

Pe lista de priorităţi a şefului poliţiei pentru 2012 se numără combaterea grupărilor infracţionale , intensificiarea acţiunilor de combatere a infracţiunilor stradale respectiv a celor de combatere a evaziunii fiscale, contrabandei şi a spălării banilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
asa o fi ?
Cum sloboz sa scada cand multi infractori din oradea sunt cotizantii si informatorii politiei ? om fi unii din noi prosti dar nici chiar asa.Macar nu te mai fa de kkt chestore si taci naibii din gura ca din buzunaru celor pe care ii numesti infractori iti faci tu si colegii tai avere.
Postat 31 Ianuarie 2012, 22:37 de domnu nicuuu
spagari din sectie
buna, sunt mai putine infractiuni pentru ca nu are cine sa le constate pentru ca politisti beau si petrec mana in mana cu infractori EX. sectia stei si oameni ei cum stau si beau la neta in sudrigiu iar noaptea xxl....iar de spaga ce sa mai vorbim.... nu este nici o prezenta mai mare intre cetateni ci stau in drumul mare si iau spaga pentru centura, faruri si trusa medicala....asta e politia nou formata. la lemne nu mai vorbim, acolo se fac bani la greu nu mai pot sa si prinda pe cineva, asa ca nu mai avem ce sa vorbim de aceasta noua organizare ..... este de fapt un nou mod de strans spagi
Postat 31 Ianuarie 2012, 19:44 de cunoscator
cine fura si minteste, mult si bine mai traieste!
in cele 15.942 de infractiuni intra cumva si micula si filip?
Postat 30 Ianuarie 2012, 22:35 de sabau
Statistic vorbind...
Poi sa vedem.... suntem peste 600 000 in judetul Bihor , la cam 16 000 infractiuni raportat,ar veni in jur de 1 infractiune la 37 de cetateni. Scadem pe cei sub 15 ani si cei peste 50 .. adauga-ma numarul de infractiuni neraportate ... si vedem cat de sigur e sa te plimbi seara prin centrul orasului, pardon prin Velenta :D sau chiar pe centru iti poate da cineva in cap?
Postat 30 Ianuarie 2012, 20:54 de Poi sa vedem
x
De ce informatiile de la SRI sunt divulgate in unele baruri de unele uniforme?...........
Postat 30 Ianuarie 2012, 19:05 de x
Mdaaaa infractiuni mai putine
Ne-am bucura sa fie asa, dar mai degraba este invers: anumiti politisti si interlopi fac casa buna si atunci rezulta ca sunt mai putine plangeri. Cand vezi ca cel care ar trebui sa te apere sta da mana, se cunoaste si chefuieste cu interlopul nu prea iti mai arde sa ceri dreptate politistului-intelop. La Bucuresti se stie ca in Oradea (si inca vreo cateva orase mari din tara) sunt mari probleme in politie si justitie. Speram ca DNA sa isi faca treaba, dar se pare ca speram degeaba.
Postat 30 Ianuarie 2012, 19:01 de Oradea Mare
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON