URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2024, 14:33

Ministerul Mediului spune că depozitele de deșeuri periculoase din Bihor vor fi închise până în 2028. Cât vor costa amenzile UE până atunci

Ministerul Mediului spune că depozitele de deșeuri periculoase din Bihor vor fi închise până în 2028. Cât vor costa amenzile UE până atunci Toate cele 9 depozite din Bihor conțin deșeuri periculoase, așa că sunt problematice pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o informare transmisă la solicitarea BIHOREANULUI, Ministerul Mediului a comunicat că cele 9 depozite de deșeuri periculoase din Bihor, aflate pe lista motivelor pentru care Curtea de Justiție a UE a condamnat recent România la plata unor sume uriașe, vor fi închise până în luna aprilie a anului 2028.

Un simplu calcul matematic arată că, până atunci, amenzile pe care autoritățile le vor plăti exclusiv pentru depozitele din Bihor vor ajunge la 8 milioane de euro.

Primele curățate, cele din Suplacu de Barcău

Așa cum BIHOREANUL a arătat recent, România a fost condamnată la plata unei amenzi de 1,5 milioane de euro și la penalități în valoare de 600 de euro pe zi pentru fiecare dintre cele 31 de depozite de deșeuri pe care țara noastră trebuia să le curețe și să le închidă de mult. Aceste penalități se calculează de la data pronunțării hotărârii, 14 decembrie 2023, până în ziua conformării cu obligația europeană.

Bihorul este județul cu cele mai multe din aceste depozite, 9 la număr, fiind vorba de 4 halde ale fostei fabrici Alumina, un depozit rezidual al fabricii de produse chimice Sinteza, alte două ale fostei rafinării Crișana din Suplacu de Barcău și tot două ale defunctei Petrol Derna SA. 

În acest context, BIHOREANUL a solicitat Ministerului Mediului să spună ce planuri are pentru închiderea depozitelor din Bihor, iar într-un răspuns scris transmis redacției, instituția condusă de liberalul Mircea Fechet a transmis că în august 2023, Guvernul a aprobat un memorandum cu un plan de măsuri, iar în conformitate cu acesta, Administrația Fondului de Mediu a fost deja împuternicită să închidă depozitele care au aparținut SC Petrolsub SA, adică cele de pe teritoriul comunei Suplacu de Barcău, ulterior preluate de firma SC Eco Diesel SRL, acum în faliment.

„Termenul estimat pentru închiderea acestor depozite este luna aprilie 2027”, a transmis Ministerul Mediului.

1.500 de zile de amenzi

În privința celorlalte depozite, potrivit Ministerului, două dintre ele - unul de la Derna și unul al fostei Alumina - au terenurile în proprietatea Statului Român, așa că a demarat procedura pentru trecerea lor în administrarea AFM.

În schimb, pe celelalte, Ministerul, tot prin AFM, le va expropria. Termenul estimat pentru închidere este astfel luna aprilie 2028.

Exproprierea este o măsură care se aplică în toată țara, depozitele fiind împărțite pe loturi. Primul lot cuprinde doar amplasamente din afara Bihorului, AFM fiind în procedura de achiziție a studiilor de fezabilitate necesare. Pentru al doilea lot, procedura de achiziție ar urma să fie lansată în această lună.

„Termenele de închidere mai sus menționate au fost asumate de Guvernul României prin ultimul Memorandum din august 2023 și Administrația Fondului pentru Mediu va duce la îndeplinire dezideratul comun de a închide cele 26 de depozite neconforme, conform angajamentelor făcute”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Cert este că, pe lângă amenzile datorate UE, Statul Român va suporta și costurile de expropriere, ecologizare și închidere, deocamdată încă necunoscute.

În schimb, un calcul matematic arată cât de mult vor costa penalitățile pentru depozitele care poluează Bihorul. Dacă vor fi închise până la termenele asumate - 1 aprilie 2027, respectiv 1 aprilie 2028, vor aduna 1.204 de zile de amendă, în cazul celor două batale de la Suplacu de Barcău, și alte 1.570 de zile pentru restul de 7 depozite. Însumate, vor însemna penalități de 8 milioane de euro. Scumpă curățenie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In cazurile depozitelor acestea sper ca exproprierea se face la 1leu sau un 1 ban
Ar putea statul transmite amenda mai departe proprietarului terenului, pana la conformare. Dar desi stiam de 15 ani ca urmeaza sa ne amendeze UE, nu ne-am pregatit cu o lege in acest sens asa ca probabil nu au baza legala.
Postat 15 Ianuarie 2024, 16:04 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON