URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2022, 11:26

Minciuna metropolitană: PSD Bihor minte că a făcut demersuri pentru o centură metropolitană mai bună decât a lui Bolojan

Minciuna metropolitană: PSD Bihor minte că a făcut demersuri pentru o centură metropolitană mai bună decât a lui Bolojan POVEŞTI. Reprezentanţii PSD le-au vândut gogoşi sătenilor din Cheriu, cum că fostul vice al CJ Bihor, Ioan Mang, a obţinut bani europeni pentru o şosea care, spre deosebire de cea a lui Bolojan, nu le-ar fi trecut peste terenuri. Nici urmă, însă, nici de proiect, nici de bani...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD... are picioare scurte. Înainte ca aleşii bihorenilor să aprobe traseul Inelului Rutier Metropolitan Oradea, consilierii judeţeni ai partidului au descins în Cheriu, unde 11 localnici sunt nemulţumiţi că şoseaua le va tăia terenurile agricole, "desfiinţând" proiectul propus de Ilie Bolojan. 

Reprezentanţii PSD l-au acuzat că nesocoteşte proprietăţile oamenilor şi, mai grav, că a îngropat un proiect mai bun "năşit" de Mang. BIHOREANUL a descoperit, însă, că n-a existat niciun alt proiect...

Protest politizat

Acţiunea PSD a fost pregătită minuţios. Marţi, 7 iunie, jurnaliştii erau înştiinţaţi că joi, 9 iunie, "vom organiza o conferinţă de presă în localitatea Cheriu, comuna Oşorhei. Va participa şi dl. preşedinte Ioan Mang, iar alături de noi vor fi 30 de localnici". Scopul? PSD arăta că ia partea oamenilor afectaţi de un proiect "marca" Ilie Bolojan şi decişi să protesteze împotriva lui.

Preşedintele CJ Bihor a prezentat ideea Inelului Rutier Metropolitan în septembrie 2021, proiectul fiind "copt" până luna aceasta. Ar urma să aibă 17,01 km şi o bandă pe sens, pornind din DN 1 la ieşirea din Oşorhei, continuând spre DN 76 la ieşirea din Felix şi DN 79 la ieşirea din Nojorid. Va lega aşadar şoselele naţionale către Cluj, Deva şi Arad, dar şi drumurile judeţene din Zona Metropolitană dintre Oradea şi cele trei comune. Costul estimat este de 289,414 milioane lei, din care 183 milioane din sumele alocate judeţului şi municipiului prin Programul Anghel Saligny. 

Punctele slabe ale proiectului adoptat vineri, 10 iunie, cu 23 voturi ale consilierilor PNL şi 10 abţineri ale PSD şi UDMR? CJ Bihor şi Primăria Oradea trebuie să acopere diferenţa de 105 milioane lei, iar proiectul traversează terenuri agricole în satul Cheriu.

"Blocat" de Bolojan

Contrar promisiunii, Ioan Mang (foto) nu s-a dus la Cheriu, dar au fost trei consilieri PSD, Florin Oros, Sergiu David şi Bujor Chirilă, plus noua "vedetă" a organizaţiei, Florian Sîrca.

Preluând nemulţumirile localnicilor ale căror terenuri vor fi tăiate de şosea, PSD-iştii au susţinut că traseul acesteia trebuie deviat cu 700 metri, ceea ce ar costa în plus numai 500.000 euro. Mai mult, prin vocea lui David au afirmat că încă din 2019, Mang, pe atunci vicepreşedinte CJ, a propus un proiect de centură metropolitană de 21 km, cu 4 benzi, finanţată cu bani europeni, "dar actuala conducere a CJ Bihor a renunţat la el". 

Proiect pe Facebook

Atât doar că spusele PSD-iştilor nu sunt corecte. BIHOREANUL a făcut un exerciţiu de fact-checking şi n-a găsit pe site-ul CJ nicio Hotărâre cu acest subiect, iar în presa din 2019-2020 există o singură referire la un presupus proiect, pe site-ul bihorstiri.ro, controlat de PSD, datând din martie 2020. 

Sub titlul "Ioan Mang: Am depus proiectul pentru drumul Nojorid - Băile Felix - Oşorhei, în lungime de 21 km", era reluată, de fapt, o postare pe Facebook a politicianului, potrivit căreia CJ Bihor ar fi trimis Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest un proiect de 55 milioane euro pentru o centură metropolitană. În acelaşi an, pe 14 septembrie, în campanie, Mang anunţa pe Facebook că "voi construi drumuri noi pentru bihoreni", iar "primul va fi centura metropolitană", cu "finanţare asigurată din fonduri europene".
 
Două scrisori

BIHOREANUL a solicitat în scris atât CJ Bihor, cât şi PSD Bihor şi preşedintelui Ioan Mang să comunice dacă administraţia judeţeană a elaborat vreun proiect de centură metropolitană, dacă a existat vreo dezbatere publică sau vreo Hotărâre de Consiliu Judeţean şi dacă un asemenea proiect a fost depus spre finanţare ori aprobat.

Nici PSD şi nici Mang nu au dat un răspuns, în schimb CJ Bihor a transmis că între 2016-2020 nu a avut niciun proiect privind realizarea unei centuri metropolitane. La CJ Bihor există înregistrată doar o adresă prin care în 2019 ADRNV cerea celor 6 consilii judeţene din regiune "să analizeze idei de proiecte care pot fi dezvoltate prin POR 2021-2027", şi una din 12 martie 2020 prin care CJ Bihor răspundea că ar avea intenţia să obţină 55,64 milioane euro pentru "un drum expres DN 1 - DN 76 - DN 79".

"Doar discuţii" 

Nu a fost elaborat însă nici măcar un studiu de fezabilitate, nu a existat nicio HCJ şi nicio cerere de finanţare. "Am avut discuţii, dar proiect depus nu", admite fostul preşedinte al CJ Bihor din anii 2016-2020, Pásztor Sándor (foto), iar primarii din Sânmartin şi din Nojorid, Cristian Laza şi Petru Baba, spun şi ei că nu au cunoştinţă de un proiect anterior celui actual. 

"La preluarea mandatului, nu am găsit la Consiliul Judeţean niciun proiect depus pe POR 2021-2027, deci nici privind centura metropolitană", a declarat BIHOREANULUI şi actualul preşedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Pe scurt, deşi ştia că propagă o minciună despre "proiectul" cu "finanţare asigurată", Ioan Mang a servit-o, fără să clipească, atât bihorenilor, cât şi propriilor colegi de partid, cărora nici prin cap nu le-a trecut s-o verifice...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CrisDumi aka KP si alte nick-name-uri cate ai
Iar ne spui ca toate erau dinainte de Bolojan facute ::::))))) doar ca noi nu mai apucam sa circulam pe acele drumuri facute de PZD sau de alții. Înțeleg ura ta față de Bolojan , dar totuși ciocu mic , pt ca noi vedem ce sa făcut după 2008
Postat 20 Iunie 2022, 22:35 de Sandu2100
zici PSD, scuipi si tragi apa!
Da, PSD e un UDMR pt romani. Nu ca PNL ar fi ceva perfectiune intruchipata. Nu dragilor, nici vb. E doar raul mai mic, ca asa e la voi in Romania. Mereu e raul mai mic de ales ca altceva bun nu este. Afara cu Mang, afara cu Sirca si toti parvenitii astia diletanti. Cand organizatia o sa fie condusa si reformata de un om ca si Cristian Laza atunci mai vb. Desii si stupidu' de Laza numa acum in 2022 a inteles ca e foarte rau ca nu a trecut referendumul de unire cu Oradea. Macar el a inteles. Tu Mang(alitza) o sa intelegi ce e bine in viata urmatoare!
Postat 20 Iunie 2022, 17:08 de Szaby_Oradea
Toți bat câmpii. Și unii și alții, indiferent de partidul din care provin.
Ideea acestui "inel" a fost prezentată în Consiliul local Oradea încă în urmă cu 14-15 ani. La PSD și PNL se știe asta, de către actualii lideri. Iar la sfârșitul lui 2007, consiliul local a și aprobat o sumă de bani care a fost alocată pentru ridicări topografice și GIS-ul traseului, roată în jurul comunelor limitrofe municipiului. Așa că, luați "cartea" și uitați-vă că apare chiar în tot felul de documente ale acelor vremi.
Postat 20 Iunie 2022, 16:15 de KP
Penibil
Ce e mai usor? Sa te pui sa construiesti, riscand sa deranjezi cativa oameni dar aducand beneficii imense pentru alte zeci de mii, sau sa te afisezi triumfator in fata acelor cativa oameni nemultumiti, mintind cu tupeu jegos ca tu ai vrut sa faci (dar nah, n-ai mai facut) si sa te opui oricarui lucru bun pentru oras? La noi PSD-ul o tot joaca pe asta, ne opunem, si speram sa castigam voturi de la cativa oameni nemultumiti. Din pacate pentur ei, inca nu au realizat ca strategia asta nu prea mai functioneaza, oamenii multumiti de progres fiind intr-un numar mult mai mare decat cei pe care vor ei sa-i reprezinte si sa le ia votul. De dragul unui exercitiu de imaginatie, sa presupunem ca maine ar castiga PSD-ul CJ. Credeti ca s-ar apuca sa faca ceva? Sa regandeasca drumul si sa-l si construiaca? Ar incepe prin a-si reangaja rudele si nepotii, apoi ar sta frumusel la loc caldut pe salariul de bugetar si in cel mai fericit caz ar dezbate timp de 4 ani pe seama drumului.
Postat 20 Iunie 2022, 14:59 de marius_ro
PSD
PSD Bihor este ridicol. Nu au fost in stare sa faca o centura in perioada cat au fost la putere, acum se opun unui Proiect ultra-necesar orasului. Asa s-au opus si alipirii comunelor limitrofe orasului. Sunt penibili!
Postat 20 Iunie 2022, 14:03 de oradeanul7
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON