URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2012, 18:21

Medicii de la Judeţean au reguli clare de acţiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 50 dintre medicii Spitalului Judeţean din Oradea au participat, joi, la un simpozion organizat în cadrul unui proiect transfrontalier privind colaborarea dintre sistemele sanitare ale judeţelor Bihar (Ungaria) şi Bihor, a cărei temă a constituit-o protocoalele comune de tratament şi procedurile medicale în cadrul spitalului.

Altfel spus, participanţii au dezbătut setul de reguli care vor fi obligatorii în tratarea unui pacient cu un anume diagnostic, în aşa fel încât fiecare pacient să ştie că, indiferent de numele medicului în mâna căruia "a încăput", acesta îl va trata în acelaşi mod în care l-ar fi tratat oricare alt medic din cadrul aceluiaşi spital.

În prezenţa dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal, dr. Florian Bodog, fost manager la Judeţean şi în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, precum şi a dr. Carmen Pantiş, fostă şefă a Spitalului Judeţean, medicii au discutat protocoalele şi procedurile specifice mai multor manopere şi intervenţii medicale: protocolul terapeutic în bolile arteriale periferice, în poliartrita reumatoidă, în afecţiunile lombare, în cele renale, în ciroză, osteoporoză, accidente vasculare cerebrale, în infarctul miocardic, în cancerul ovarian, cataractă etc.

Dezbaterea a avut loc la finalizarea proiectului de colaborare a sistemelor sanitare din Bihor şi Bihar (Ungaria), la care au participat Consiliul Judeţean Bihor, Spitalul Judeţean din Oradea şi Spitalul de Recuperare din Felix, precum şi Spitalul Kenezy şi Centrul Medical de Servicii Ambulanţiere din Debreţin, proiect desfăşurat sub egida "Două ţări, un scop, succes comun" în cadrul programului de colaborare transfrontalieră Ro-Hu.

Scopul acestui proiect a fost colaborarea dintre spitalele din Bihor şi Bihar, îmbunătăţirea infrastructurii existente prin achiziţie de aparate medicale, stimularea schimbului de experienţă între medici şi dezvoltarea sistemului de schimb de pacienţi. În cadrul proiectului, pentru Spitalul Judeţean a fost achiziţionat un aparat RMN, unul CT, un aparat DEXA pentru măsurarea densităţii osoase şi unul de tip Roentgen, plu o masă chirurgicală ortopedică, iar pentru Spitalul de Recuperare un aparat LOKOMAT pentru facilitarea recuperării în afecţiunile locomotorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON