Circa 50 dintre medicii Spitalului Judeţean din Oradea au participat, joi, la un simpozion organizat în cadrul unui proiect transfrontalier privind colaborarea dintre sistemele sanitare ale judeţelor Bihar (Ungaria) şi Bihor, a cărei temă a constituit-o protocoalele comune de tratament şi procedurile medicale în cadrul spitalului.
Altfel spus, participanţii au dezbătut setul de reguli care vor fi obligatorii în tratarea unui pacient cu un anume diagnostic, în aşa fel încât fiecare pacient să ştie că, indiferent de numele medicului în mâna căruia "a încăput", acesta îl va trata în acelaşi mod în care l-ar fi tratat oricare alt medic din cadrul aceluiaşi spital.
În prezenţa dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal, dr. Florian Bodog, fost manager la Judeţean şi în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, precum şi a dr. Carmen Pantiş, fostă şefă a Spitalului Judeţean, medicii au discutat protocoalele şi procedurile specifice mai multor manopere şi intervenţii medicale: protocolul terapeutic în bolile arteriale periferice, în poliartrita reumatoidă, în afecţiunile lombare, în cele renale, în ciroză, osteoporoză, accidente vasculare cerebrale, în infarctul miocardic, în cancerul ovarian, cataractă etc.
Dezbaterea a avut loc la finalizarea proiectului de colaborare a sistemelor sanitare din Bihor şi Bihar (Ungaria), la care au participat Consiliul Judeţean Bihor, Spitalul Judeţean din Oradea şi Spitalul de Recuperare din Felix, precum şi Spitalul Kenezy şi Centrul Medical de Servicii Ambulanţiere din Debreţin, proiect desfăşurat sub egida "Două ţări, un scop, succes comun" în cadrul programului de colaborare transfrontalieră Ro-Hu.
Scopul acestui proiect a fost colaborarea dintre spitalele din Bihor şi Bihar, îmbunătăţirea infrastructurii existente prin achiziţie de aparate medicale, stimularea schimbului de experienţă între medici şi dezvoltarea sistemului de schimb de pacienţi. În cadrul proiectului, pentru Spitalul Judeţean a fost achiziţionat un aparat RMN, unul CT, un aparat DEXA pentru măsurarea densităţii osoase şi unul de tip Roentgen, plu o masă chirurgicală ortopedică, iar pentru Spitalul de Recuperare un aparat LOKOMAT pentru facilitarea recuperării în afecţiunile locomotorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.