URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2015, 07:46

Martor sub protecţie: Membru al clanului Neguş arestat, pentru ameninţări, chiar în sala de judecată

Martor sub protecţie: Membru al clanului Neguş arestat, pentru ameninţări, chiar în sala de judecată MIELUŞEL. Fioros şi plin de vervă în timpul dezbaterilor, pe care le-a întrerupt de mai multe ori ca să-şi ameninţe fosta prietenă, devenită martor în procesul său, David Berger (foto) a rămas fără replici în momentul în care procurorul de şedinţă i-a cerut arestarea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tăcerea e de aur. A înţeles asta şi David Berger, un bătăuş din clanul Neguş ajuns în arest după ce a vrut ca fosta iubită să facă declaraţii mincinoase chiar în faţa magistraţilor de la Judecătoria Oradea.

Dispusă în urmă cu două săptămâni, în timpul procesului în care Berger era judecat pentru conducere fără permis de conducere, arestarea sa reprezintă o premieră. Nu doar pentru că a fost săltat direct din sala de judecată, ci şi pentru că fosta sa prietenă a devenit primul bihorean care a primit statul de "martor ameninţat", beneficiind astfel de  protecţia autorităţilor.

La plimbare, în parcare...

David Berger este un personaj cunoscut între interlopii orădeni, ca apropiat al clanului ţigănesc Neguş. Spărgător de maşini nu foarte priceput, după cum spun poliţiştii, Berger a avut mai multe condamnări, ultima în 2010, pentru infracţiuni la regimul rutier, fiind prins la volan fără permis. A primit 3 ani de închisoare, din care a executat doar jumătate, fiind eliberat condiţionat cu un rest de pedeapsă de 300 de zile.

De teamă să nu ajungă din nou după gratii, interlopul a stat cuminte, însă doar pentru o vreme, căci în vara lui 2013 a ajuns din nou în anchetă. Culmea, tot pentru conducere fără permis, fiind dibuit de un echipaj al Poliţiei Rutiere care îl observase mergând cu farurile stinse, în plină noapte, pe bulevardul Decebal, lângă terasa Valentine’s.

Deşi poliţiştii i-au făcut semn să oprească, Berger a încercat să scape, oprind la câteva sute de metri distanţă, în parcarea din faţa Pieţei Decebal. Unde, apoi, atât el, cât şi prietena sa, aflată pe locul din dreapta, au făcut un adevărat tărăboi, acuzându-i pe agenţi că se leagă de oameni nevinovaţi care "doar stau în maşină şi ascultă muzică".

Ba e albă, ba e neagră

În ancheta care a urmat, Berger a continuat cu aceeaşi poveste, dar prietena lui a dat depoziţii contradictorii. Dacă în noaptea incidentului i-a susţinut varianta, ulterior, la câteva zile după incident, a recunoscut că Berger era la volan, pentru ca după alte câteva zile să revină cu o declaraţie notarială în care susţinea că adevărul îl spusese în noaptea în care au fost opriţi, şi anume că interlopul nu a condus, iar poliţiştii au fost abuzivi.

În final, pe 17 noiembrie anul trecut, Berger a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis. Cum însă între timp fosta iubită l-a părăsit şi exista pericolul să-l "toarne", individul a făcut tot posibilul pentru a o convinge să nu se răzgândească.

Spune ca mine

Fata a fost chemată în faţa instanţei pe 17 februarie, în aceeaşi zi în care judecătorii l-au audiat şi pe fostul ei prieten, proaspăt întors din străinătate. Cum era de aşteptat, Berger le-a repetat judecătorilor povestea victimizării, susţinând că poliţiştii i-au înscenat un dosar. Apoi, când a venit rândul fostei iubite, s-a pus ameninţător în spatele ei şi a început să vocifereze, ca s-o intimideze.

Strategia a ţinut căci, după cum spun sursele BIHOREANULUI, tânăra tremura ca varga şi nu putea nici să-şi lege cuvintele. Întrebată de procurorul de şedinţă Cosmin Pantea ce se întâmplă, fata a recunoscut că îi era frică de fostul prieten. Individul, a spus ea, o teroriza de luni de zile, cu telefoane, mesaje şi vizite în miez de noapte, ameninţându-i cu moartea inclusiv rudele, doar pentru a se asigura că îşi menţine depoziţia care îi era favorabilă.

Arestat pe loc

Urmarea? În finalul audierii tinerei, spre surprinderea judecătorului şi a celorlaţi justiţiabili şi avocaţi care îşi aşteptau rândul urmărind dezbaterile, procurorul a propus, pe loc, arestarea interlopului pentru 30 de zile, sub acuza că a încercat să influenţeze declaraţiile martorului.

Spre disperarea lui Berger, care a catalogat solicitarea drept "injustă şi aberantă", judecătorul a admis-o, tot pe loc, aşa că interlopul a fost încătuşat chiar în sala de judecată şi pus sub paza a doi mascaţi, care l-au şi dus în Arestul Poliţiei.

Sub protecţie

Şi asta nu e tot. Odată cu propunerea de arestare făcută pe numele lui David Berger, procurorul Pantea a anunţat că va demara procedurile pentru a-i asigura tinerei protecţia, ea devenind astfel primul bihorean care are calitatea de "martor ameninţat". Acest statut a fost introdus prin noul Cod de Procedură Penală, putând fi dispus în cazul unor persoane (sau al rudelor acesteia) pentru care există bănuiala că sunt în pericol ca urmare a datelor pe care le furnizează.

În funcţie de gravitatea situaţiei, măsurile de protecţie pot merge de la supravegherea şi paza locuinţei până la asigurarea unei locuinţe temporare sau însoţirea şi asigurarea protecţiei martorului şi a rudelor acestuia în cursul deplasărilor. Totodată, martorul ameninţat are statut special şi în timpul procesului, fiind audiat fără public sau, în cazuri mai grave, sub pseudonim şi într-o sală separată, declaraţia sa fiind transmisă în sala de judecată prin intermediul unei camere video, cu vocea şi imaginea distorsionate.

În aşteptare

Fermitatea cu care procurorul Cosmin Pantea a reacţionat în sala de judecată a avut un ecou pozitiv în rândul procurorilor şi al poliţiştilor orădeni, care îl "vânaseră" pe interlop şi într-un caz sonor de răfuială mafiotă petrecută în 2014, fără să-l poată însă prinde. Incidentul a avut loc pe 15 mai 2014, când patru  membri ai clanului Neguş l-au bătut cu sălbăticie la intrarea în complexul Lotus Center pe Marius Lazăr, zis Ciobanu, el însuşi cunoscut recuperator şi bătăuş. La acea vreme, procurorii nu au reuşit să găsească probe directe decât împotriva a două persoane, Remus Balog (alias Nano junior) şi Cristian Corodi, şoferul maşinii cu care bătăuşii au fugit de la locul incidentului, ambii trimişi în judecată pentru tentativă de omor.

Acum, că a ajuns după gratii, Berger are timp să se reacomodeze cu statutul de "ocnaş". Nu de alta dar, fiind recidivist eliberat condiţionat şi cu un rest de pedeapsă rămas neexecutat, va fi obligat s-o ispăşească alături de condamnarea pe care judecătorii i-o pot stabili în noul proces. Şi riscă să adune ani grei...


NECLINTIT
Procurorul din Poliţie

06_Cosmin_Pantea_bihoreanul.jpgFost adjunct al şefului Poliţiei Oradea şi declarat Poliţistul Anului 2011, Cosmin Pantea (foto), procurorul care l-a înfundat pe David Berger, a anchetat în perioada 2002-2004 singurul dosar de evaziune deschis în Bihor pe numele petrolistului Rácz Attila, descoperind legăturile acestuia cu magnatul Marian Iancu, fostul patron al clubului Poli Timişoara, dar şi combinaţiile pe care le avea pe platforma petrolieră Năvodari. În 2004, Pantea a întocmit şi referatul de trimitere în judecată a lui Rácz, propunerea fiind confirmată însă abia după şapte ani, timp în care dosarul a zăcut într-un sertar al DIICOT Bihor.

În 2012, abia instalat ca procuror la Parchetul Oradea, Cosmin Pantea a reuşit să stârnească mânia fostului şef al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, deoarece a vrut să-l trimită în judecată pe Dacian Lascău, fiul fostului şef al Finanţelor, Ioan Lascău, care fusese prins beat la volan. Urmarea? Dosarul i-a fost luat, iar după o săptămână Lascău jr. a fost scos de sub urmărire penal, fiind "mângâiat" doar cu o amendă administrativă de 500 lei. După câteva luni, soluţia a fost desfiinţată de însuşi procurorul general al României, Dacian Lascău fiind trimis în judecată şi condamnat la închisoare cu suspendare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON