URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2021, 18:30

Liberalii au respins plângerea primarilor UDMR privind Regulamentul pentru curățenie. Bolojan: „Nu e autonomie locală, ci politică”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu voturile reprezentanților PNL, opoziția celor ai UDMR și parțial ai PSD, unii dintre aceștia abținându-se, Consiliul Județean a respins plângerea prealabilă prin care primarii UDMR au cerut anularea Regulamentului pentru întreținerea terenurilor de pe marginea drumurilor.

După ce liderul consilierilor UDMR i-a imputat că ar vrea ca realizarea curățeniei să fie „meritul unui singur om”, Ilie Bolojan le-a transmis primarilor că nu ține la „paternitate” și că Regulamentul nu le încalcă autonomia locală, gestul lor fiind unul politic.

În limitele legii

Așa cum BIHOREANUL a scris în premieră, toți cei 21 de primari UDMR au semnat și înregistrat la Consiliul Județean o plângere prealabilă, cerând revocarea Hotărârii CJ 241/29.12.2020, prin care se instituiau reguli pentru întreținerea marginilor drumurilor prin toaletarea vegetației de primăvara până toamna prin trei cosiri, motivând că actul ar fi ilegal, deoarece încalcă autonomia locală, obligând administrațiile locale să curețe și marginile drumurilor județene în intravilanul localităților, în condițiile în care primăriile au deja obligația legală să întrețină acostamentele și șanțurile de pe marginea drumurilor naționale.

Pentru reuniunea de miercuri a CJ Bihor, plângerea prealabilă a primit referat de respingere din partea juriștilor instituției, care arată că prin Regulament a fost creat doar „cadrul necesar ca administrațiile locale să ia măsuri organizatorice și să asigure finanțarea activităților de întreținere” a marginilor drumurilor. Potrivit juriștilor CJ, Regulamentul a fost adoptat „în limitele OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, care produce efecte erga omnes pe teritoriul județului”, iar autoritățile județene „au o competență cvasigenerală în domeniul reglementării contravențiilor dacă administrațiile locale nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile prevăzute în sarcina lor.

De asemenea, la poziția primarilor UDMR nemulțumiți că pot fi amendați direct și personal dacă primăriile pe care le conduc nu întrețin marginile drumurilor, juriștii CJ spun că însuși OG 2/20001 stipulează explicit că există categorii de contravenții pe care primarii le suportă personal, aceștia putând fi amendați, de altfel, și în baza altor acte normative, precum Legea 50/1991 privind regimul construcțiilor.

Nu „împotriva curățeniei”, ci a unui „singur om”

La dezbaterea proiectului de hotărâre pentru respingerea plângerii prealabile, liderul grupului de consilieri județeni UDMR, Borsi Lorand, a ținut să precizeze că „plângerea prealabilă este nu împotriva curățeniei în județ”, ci doar a Regulamentului.

„Suntem deschiși la o colaborare, dacă vom reuși să facem cel mai curat județ din țară nu va mai fi meritul unui singur om, ci al tuturor”, a spus UDMR-istul, cu trimitere directă la președintele CJ, Ilie Bolojan, cel care a inițiat și propus Regulamentul pentru curățenie. „Să punem deoparte hotărârile populiste ale Consiliului Județean și să colaborăm”, a spus Borsi, fără însă a oferi detalii privind modul în care vede o „colaborare” a tuturor administrațiilor locale, de bună voie, fără a avea un set de reguli unitar la nivelul întregului județ.

Bolojan n-a rămas dator, replicându-i reprezentantului UDMR că nu ține să își aroge de unul singur meritele curățeniei în județ, aceasta urmând să fie rezultatul muncii depuse de toate primăriile. „Dacă vă îngrijorează paternitatea, să nu vă faceți probleme, pentru că nu paternitatea este problema, ci finalitatea. Dacă va fi  curățenie, și noi vom face tot ce ține de CJ să se întâmple asta, va fi meritul tuturor administrațiilor locale”, a spus Bolojan, continuând că „în ce privește legalitatea, am stabilit doar de unde până unde se ocupă un administrator sau altul de curățarea drumurilor, încât niciun metru pătrat să nu fie în gestiunea nimănui. Acest lucru nu are nimic de-a face cu autonomia locală. Sigur, instanțele vor stabili”.

”Faptul că într-o singură zonă politică au apărut astfel de probleme arată că nu este o problemă de autonomie locală, ci o problemă politică”, a conchis Bolojan, referindu-se la faptul că doar primarii UDMR se simt lezați în autonomia lor, nu și alții, din alte partide.

Consilierii PSD, parțial cu UDMR

După schimbul de replici, la vot, cei 23 de reprezentanți liberali din Consiliul Județean s-au exprimat pentru respingerea plângerii prealabile depuse de primarii UDMR.

Împotriva propunerii de respingere a plângerii s-au pronunțat cei 6 consilieri județeni ai UDMR, dar și 2 dintre cei 5 exponenți ai PSD prezenți la ședință, ceilalți 3 abținându-se.

Prin urmare, cererea celor 21 edili ai UDMR de anulare a Regulamentului pentru curățenie va fi tranșată de instanța de judecată, la secția de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, orice parte nemulțumită putând ataca apoi actul normativ la Curtea de Apel Oradea, ceea ce poate dura chiar și doi ani sau mai mulți.

Până atunci, cine știe, poate Regulamentul care încalcă autonomia primarilor UDMR își va arăta efectele benefice, iar marginile drumurilor din Bihor nu vor mai fi pline de pungi, cartoane și flacoane, ci curate așa cum sunt, de pildă, chiar dincolo de Borș...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sandu2100
Nu s-a pierdut 5% din electorat. Electoratul are memorie scurta iar politicienii stiu asta. In tara asta isi permit luxul de a face ce vor pentru ca oricum nu conteaza. PSD a dat cu legile de pamant. Aminteste-ti cand au iesit romanii in strada si au strigat "Noaptea ca hotii". Asa, si? Ce scor a luat PSD-ul la ultimile alegeri? Asta zice tot. Iar UDMR.. are votantii care raman fideli orice ar fi!
Postat 25 Februarie 2021, 12:35 de franciscb
Nem szégyelled magad?
Gestul acesta al reprezentantilor maghiarilor dovedeste un singur lucru, anume acela ca rolul principal al comunitatii lor in Transilvania, rolul pozitiv, rolul progresist, rolul dezvoltator, toate acestea sunt istorie! Asistam la asocierea acestei comunitati importante pentru Transilvania, cu elementele cele mai retrograde si parazitare ale societatii romanesti, cu pesedeul... Nu ne miram daca maine asistam la manele cu mititei in sediile Uniunii!
Postat 25 Februarie 2021, 10:21 de decalog
CrisDumi
Nici tu nu intelegi mai mult decat UDeMeReu
Postat 24 Februarie 2021, 20:29 de Sandu2100
Vai si amar UDMR
Nu e meritul lui Bolojan ca va pune la facut curat, Bineinteles cu ocazia asta ati pierdut 5% din electorat, si voi o sa incepeti cu injectii, electoratul a vazut ca voi nu sunteti buni de nimic, . Din cate stiu eu 4 ani voi ati guvernat Bihorul, de ce nu ati venit voi cu aceasta idee???? Ne auzim in 2024 cand o sa fie gata centurile ::::)))))) Bineinteles voi nu o sa spuneti ca Bolojan le-a facut, cum nici nu este corect, dar voi spre exemplu dealul ciuperca il aruncati in carca lui Bolojan. Bolojan doar arata ca se poate, cand voi ati spus ca nu se poate. Dar nici cu aceasta ocazie nu o sa intelegeti nimic
Postat 24 Februarie 2021, 20:28 de Sandu2100
Din titlu și citat rezultă nivelul de inteligență al președintelui CJ Bihor.
Așadar, salubrizarea localităților reprezintă o activitate politică ... !?!
Postat 24 Februarie 2021, 19:41 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON