URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 10:22

Legătura între lalele, dans și boala Parkinson. Medici și pacienți s-au întâlnit pentru ca specialiștii să-i învețe pe bolnavi cum pot trăi mai bine (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afecțiune degenerativă cu cauze necunoscute, diagnosticată cu dificultate și imposibil de vindecat, boala Parkinson este a doua ca incidență între maladiile neurologice, în unele cazuri pacientul ajungând să nu mai poată face nicio mișcare, chiar dacă nu este paralizat.

Pentru ca bolnavii să-și înțeleagă mai bine stările și evoluția, un grup de specialiști s-au întâlnit cu pacienți din Oradea, cu care au discutat despre specificul bolii Parkinson, dar și cum poate fi ținută sub control, inclusiv prin... dans.

„E important cum trăiești până la sfârșitul vieții”

Aproximativ 50 de persoane cu boala Parkinson, de vârste diferite și în stadii diferite ale afecțiunii, unele însoțite de rude, au participat marți seară la o întâlnire cu specialiști în neurologie, recuperare medicală și psihologie, organizată în parteneriat de secția de Neurologie a Spitalului Județean din Oradea, Asociația Filantropia Oradea, Fundația Auxologico din Italia și Spitalul de Recuperare President din Băile Felix, care a și găzduit evenimentul.

„Întâlniri de acest fel sunt foarte importante, câștigul pacienților este informația și crearea unei relații bazate pe încredere cu personalul medical. Scopul comun este creșterea calității vieții pacientului, pentru că e important cum trăiește până la sfârșitul vieții, chiar dacă boala este nevindecabilă”, a explicat dr. Monica Sabău, șefa secției de Neurologie a Spitalului Județean.

„Aceste întâlniri între pacienți și specialiști sunt obișnuite în Italia, iar medici italieni și români își împărtășesc experiențele și își perfecționează competențele”, a spus și Mario Colombi, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului de Recuperare President din Felix.

Totul despre Parkinson

Boală cunoscută relativ recent și având ca simbol o lalea în memoria horticultorului olandez cu același nume, diagnosticat în 1980 și creator al unui soi de lalele roșii cu alb, metaforizând speranța, boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, constând în degradarea neuronilor din mezencefal care produc dopamina și sunt responsabili cu coordonarea mișcării, a explicat dr. Monica Sabău. Cauzele sunt necunoscute, iar incidența este de 150 bolnavi la 100.000 locuitori, în România numărul bolnavilor fiind estimat la 80.000.

Boala, a spus neurologul, este greu de diagnosticat, simptomele apărând când 60% dintre neronii care produc dopamina sunt pierduți, iar ele sunt atât motorii (reducerea vitezei mișcărilor, rigiditatea mușchilor, tremor și tulburări de postură), cât și non-motorii, din cele mai diverse: reducerea sau pierderea mirosului, oboseală cronică, tulburări vegetative (constipație, salivare excesivă, incontinență urinară, hipotensiune ortostatică), dureri (de membre, cap, spate), tulburări de vedere, de somn (insomnie noaptea și somnolență ziua), tulburări psihice (depresie, apatie, anxietate), de memorie, degradare cognitivă și altele.

Dr. Sabău le-a vorbit pacienților, aplicat, și despre terapia bolii Parkinson, subliniind că nu există tratamente etiologice (care să rezolve cauza), ci doar simptomatice, despre medicamentele administrate, intervenții chirurgicale (inclusiv pentru stimularea cerebrală profundă sau transplantul celular pentru regenerarea neuronală), kinetoterapii, asistență psihologică etc.

Pacienți și terapeuți, la dans

În timp ce psihologul clinician Delia Brânzaș, de la secția de Neurologie a Spitalului Județean, le-a vorbit pacienților despre implicațiile psihologice ale bolii Parkinson, de la negare până la resemnare, medicul italian Giuliano Zebbelin le-a spus că atât pentru prevenirea, cât și pentru ținerea sub control a acesteia, ca de altfel a multor boli neurologice, este esențial ca oamenii să facă exerciții fizice, indiferent că se plimbă, aleargă, înoată sau... dansează.

Dr. Zebbelin le-a proiectat bolnavilor imagini care arătau că în țara sa, în grupurile de sprijin pentru persoanele cu Parkinson, terapia prin dans se dovedește eficientă. De altfel, așa cum bolnavii nu sunt îmbrăcați în pijamale, nici kinetoterapeuții nu sunt echipați cu halate, ci poartă și unii și alții haine ca și cum ar ieși seara în oraș, și dansează în perechi.

De altfel, după ce au pus întrebări neurologului și au primit răspunsuri, întâlnirea pacienților cu specialiștii s-a încheiat... artistic. Unul dintre bolnavi, Ioan Oros, actor pensionar (care a activat la Teatrul de Păpuși), a recitat o fabulă, spre deliciul asistenței, iar câțiva pacienți au îndrăznit și să danseze cu kinetoterapeuți.

„Am 81 de ani și am fost diagnosticat cu boala Parkinson la 71 de ani, dar nu mă las. Mă ocup de grădinărit, apicultură, pomicultură, ceea ce știu că nu mă vindecă, dar îmi ameliorează starea de sănătate. Particip pentru prima oară la o astfel de întâlnire între bolnavi și specialiști și consider că îmi este de folos, pentru că mi-am îmbunătățit cunoștințele despre boala pe care o am și felul în care pot trăi cu ea”, a mărturisit bărbatul BIHOREANULUI, înainte de a face câțiva pași de tango.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON