URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2022, 20:06

La pas prin Europa: O tânără din Germania, cu origini în Apuseni, a venit pe jos la Oradea. „Provocarea mai mare este pentru psihic, nu pentru corp” (FOTO)

La pas prin Europa: O tânără din Germania, cu origini în Apuseni, a venit pe jos la Oradea. „Provocarea mai mare este pentru psihic, nu pentru corp” (FOTO) După 1.500 de kilometri parcurși prin Europa, Diana a ajuns săptămâna trecută la Oradea, de unde apoi a pornit spre un sat din Munții Apuseni, destinația ei. BIHOREANUL a ales să nu dezvăluie traseul ei prin Bihor și nici destinația precisă a Dianei, astfel încât să nu poată vreun rău-voitor să îi ia urma pe drum
La pas prin Europa: O tânără din Germania, cu origini în Apuseni, a venit pe jos la Oradea. „Provocarea mai mare este pentru psihic, nu pentru corp” (FOTO) BIHOREANUL a ales să nu dezvăluie traseul exact prin Bihor și destinația precisă a Dianei, la solicitarea tinerei, astfel încât să nu poată vreun rău-voitor să îi ia urma pe drum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diana Müller, o tânără nemțoaică în vârstă de 24 de ani, depășește cu mult recomandările medicilor privind numărul de pași care ar trebui făcuți zilnic.

Pe 28 aprilie a plecat de-acasă, din micuțul oraș german Arzberg, hotărâtă să ajungă pe jos pe meleagurile natale ale mamei sale, un sătuc din Munții Apuseni. Traseul ei de drumeție a trecut și prin Oradea, așa că tânăra, studentă la Medicină în Germania, a făcut un popas cu BIHOREANUL, pentru a povesti ce înseamnă să traversezi Europa la pas, de una singură.

Vis vechi

Cu un zâmbet larg pe față și cu un rucsac greu în spate, Diana s-a întâlnit, în Piața Unirii, cu reporterul BIHOREANULUI, înainte de a porni în ultima săptămână a aventurii pedestre. Tânăra a vrut să-și împărtășească experiența, sperând că va inspira și alți pasionați de drumeție să pornească la drum.

„De mică mi-au plăcut drumețiile, să urc pe munte, și mi-am dorit să fac o călătorie lungă. Aflând că există un traseu european de drumeție din Germania în România, am zis că trebuie neapărat să-l parcurg”, povestește fata.

Născută în Germania, țară în care mama ei a emigrat în anii ’90, tânăra vorbește aproape perfect limba română, pe care spune că a învățat-o de nevoie în adolescență, venind în vacanță la rudele din România: „Veneam singură și, ca să mă descurc, a trebuit să învăț limba”.

3 săptămâni în Alpi

Din 28 aprilie, Diana bate Europa la pas. Pe timpul zilei călătorește, iar noaptea cel mai adesea își instalează cortul într-un camping sau în curtea cuiva. „În medie, parcurg 30 de kilometri zilnic. Cel mai mult am făcut 40 km într-o zi”, spune tânăra.

În Europa există mai multe trasee marcate de drumeție, iar Diana îl urmează pe cel intitulat E3, care leagă Oceanul Atlantic de Marea Neagră, din Spania până în Bulgaria (foto jos). Traseul urmează poteci și cărări din apropierea unor obiective turistice, astfel încât drumețul să nu se bucure doar de plăcerea călătoriei, ci și de frumusețile locurilor prin care trece.

În drumul ei spre România, tânăra a trecut prin Germania, Cehia, Slovacia și Ungaria. Trei săptămâni a umblat prin Alpi, ajungând chiar și la 1.700 de metri înălțime, unde a întâlnit capre negre și a atins zăpadă încă netopită în luna mai. De fiecare dată când a ajuns pe tărâmul altei națiuni, și-a cusut pe rucsac un mic steag al acesteia. Ultimul a fost tricolorul românesc, pus săptămâna trecută lângă steagul Germaniei, după ce a trecut vama pe la Săcueni.

Povestește râzând că la puțin timp după ce a intrat în România s-a rătăcit pentru prima oară de când a pornit la drum. Greșeala nu a fost a ei, pentru că traseul pe care îl urmează, printr-o aplicație dedicată drumeților, a ajuns brusc pe teritoriul unei livezi private, în zona Sântimbreu. „Erau acolo oameni care culegeau cireșe și m-au îndrumat. Mi-au dat și cireșe, foarte bune”, spune tânăra. De altfel, spune că aproape toți oamenii pe care i-a întâlnit pe drum au fost amabili și ospitalieri cu ea.

Măsură de siguranță

De-a lungul celor 1.500 de kilometri parcurși până la Oradea, Diana spune că nu s-a simțit în pericol sau îngrijorată. Cu excepția câtorva zile, în care a călătorit împreună cu un ceh care venea și el, pe jos, spre România, a umblat singură, „însoțită” doar de rucsacul greu de 15 kilograme și bețele de trekking. O singură dată, într-o pădure din Slovacia, a dat peste o ursoaică și puiul ei, însă a observat animalele de la distanță și a făcut gălăgie, iar acestea s-au îndepărtat.

Dacă ar fi întâmpinat probleme, tânăra ar fi putut cere ajutor printr-un mic dispozitiv GPS anume conceput pentru drumeți, care nu doar o ajută pe mama Dianei să vadă unde a ajuns fiica ei, ci are și funcția de a transmite un mesaj SOS către numărul de urgență din țara respectivă, precum și locația exactă. „A fost dorința mamei, mi-a zis că nu plec la drum fără stație GPS”, spune studenta.

Pe lângă cort, în rucsacul greu de 15 kilograme, Diana mai cară sacul de dormit, o saltea, câteva alimente, o mică butelie pentru gătit în aer liber, apă, câteva medicamente, haine și încălțăminte. O pereche de pantofi de trekking, uzați pe drum, i-a trimis deja acasă, prin curier, pentru că nu vrea să uite cum și-a tocit încălțările pe potecile Europei...

„Te tot gândești, se repetă gândurile”

Cu 250 de kilometri înainte să ajungă la destinație, tânăra spune vehement că nu regretă deloc aventura în care a pornit.

„Provocarea mai mare este pentru psihic, nu pentru fizic. Ești tu cu gândurile tale, te tot gândești, te-ai gândit la multe deja și se repetă gândurile. Eu încerc să le scriu, ca să mă eliberez de ele”, spune Diana.

Oriunde a poposit, a încercat să nu stea mai mult de două zile. „Două zile de pauză sunt OK, dar în a treia corpul și mintea deja pornesc la drum”, zice tânăra. La Oradea, unde are rude cu care s-a reîntâlnit acum, a stat trei zile. I-a plăcut orașul, dar abia a așteptat să plece iar la drum...

După ce va ajunge în satul natal al mamei ei (pe care BIHOREANUL nu îl dezvăluie, din motive de siguranță pentru tânără), Diana nu are de gând să se odihnească prea mult. A aflat de Via Transilvanica, traseul de drumeție din România creat de asociația Tășuleasa Social între Putna și Drobeta Turnu-Severin, și se gândește să parcurgă măcar o parte din el. Călătorului îi șade bine cu drumul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări Diana
Un exemplu demn de urmat. Amu NO , sa nu înțeleagă fraierii ca toți sa o luăm la pas 1500 km , dar unii pot sa încerce pe jos pana la magazinul din colț.
Postat 04 Iulie 2022, 21:46 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON