URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2020, 15:04

La iarnă va fi cald! Termoficare Oradea promite că va furniza oraşului căldură, fără probleme, toată iarna

La iarnă va fi cald! Termoficare Oradea promite că va furniza oraşului căldură, fără probleme, toată iarna REVIZIA DE IARNĂ. Noua centrală pe gaz, "inima" sistemului de termoficare orădean, a fost supusă în luna septembrie unei revizii, programate la interval de 8.000 de ore, pentru a evita oprirea acesteia peste iarnă. "Următoarea revizie va avea loc în primăvară, după încheierea sezonului de termoficare", spune directorul comercial al societăţii Termoficare, Dan Creţu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Porţiunile de conductă mâncate de rugină, cu risc de avarie, au fost modernizate, contoarele de căldură şi apă caldă vechi au fost înlocuite, iar o parte din reţele de recirculare a apei, refăcute. CET-ul orădean a trecut testul deschiderii sezonului de termoficare şi are toate şansele să iasă cu bine din iarnă.

"Suntem acoperiţi din punct de vedere al capacităţii de producţie. Putem să furnizăm oraşului căldură, fără probleme, până la temperaturi exterioare de -20 grade Celsius", spune directorul comercial al societăţii Termoficare Oradea, Dan Creţu.

Fără avarii 

Vă mai amintiţi iarna anului 2016, când o avarie apărută în zona Parcului Brătianu a lăsat jumătate din oraş fără încălzire mai bine de două zile? Ei bine, şansele ca incidentul să se repete în actualul sezon rece sunt minime.

Termoficare a înlocuit în ultimii ani aproape 38 de kilometri de reţea magistrală şi mai mulţi kilometri de reţea secundară veche, pentru a evita spargerea lor în sezonul rece şi întreruperea alimentării oraşului cu energie termică.

"Investiţiile au dat rezultate. Anul trecut nu am avut nicio avarie pentru remedierea căreia să avem nevoie de 24 de ore. Avem toate motivele să credem că la fel va fi şi în iarna aceasta", promite directorul comercial Dan Creţu (foto).

Revizia de iarnă

Pentru a avea garanţia unei funcţionări neîntrerupte a sistemului de termoficare, pregătirile de iarnă au început cu revizia centralei pe gaz, în valoare de 54 milioane euro, pusă în funcţiune în urmă cu patru ani. "Toate lucrările de mentenanţă au fost făcute, aşa că din punctul nostru de vedere nu vom avea probleme legate de producţie", spune Creţu.

Totodată, Termoficare şi-a asigurat toată rezerva de gaz necesară pentru ca oraşul să treacă cu bine prin iarnă. "Potrivit contractului încheiat în septembrie, am asigurat 1,3 milioane megawatt-oră, ceea ce înseamnă tot consumul oraşului până în luna mai", zice directorul.

Societatea a obţinut în urma negocierilor un preţ al gazului suficient de bun pentru ca încălzirea să nu se scumpească iarna aceasta. "Preţul gigacaloriei nu va creşte în acest sezon de încălzire", promite Creţu.

Au înlocuit "spărturile"

În ceea ce priveşte starea reţelelor, Termoficare a înlocuit peste vară o jumătate de kilometru de reţea magistrală, care aduce agentul termic de la centrală în punctele termice, şi un kilometru de reţea secundară, între punctele termice şi blocuri.

Printre altele, au fost înlocuite porţiuni de magistrale din zonele Tudor Vladimirescu, Republicii, Roman Ciorogariu şi Republicii, şi de conducte secundare de pe străzile Alexandru Cazaban, Gheorghe Doja şi Piaţa Creangă. 

"Am atacat cu prioritate zonele cu potenţial de avarie, cum s-a întâmplat în strada Tudor Vladimirescu, unde am mai avut probleme, pentru a înlătura pericolul apariţiei unor spărturi şi întreruperi în furnizarea serviciilor peste iarnă", spune directorul.

Reparaţii de vară

În paralel cu lucrările de pe conducte, pe lângă cei 30 de kilometri de reţea de recirculare înlocuiţi în ultimii ani, Termoficare a reabilitat încă 700 de metri de conducte aferente punctelor termice 521 (strada Roşiorilor) şi 705 (strada Tudor Vladimirescu).

Tot peste vară au fost înlocuite 123 de contoare de termoficare şi tot atâtea apometre de apă caldă, la intrarea în blocurile deservite de punctele termice 875 (Nufărul II), 119 (strada Liniştii), 872 (Nufărul II), 833 (Velenţa) şi 514 (strada Alexandru Cazaban).

Prin programul de reparaţii, Termoficare a spălat chimic schimbătoarele de căldură din 12 puncte termice din tot oraşul, pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, şi a înlocuit două mari vane de secţionare defecte, din Parcul 1 Decembrie şi strada Ady Endre.

"Prin înlocuirea celor două vane, în cazul unor avarii, pe care nu ni le dorim, nu vom mai fi nevoiţi să oprim toate punctele termice din zonă, ci doar 5-6, pentru a putea interveni pe reţea", spune directorul.

Primii din ţară

Odată lucrările încheiate, Termoficare Oradea a fost primul operator din ţară care a reuşit pornirea încălzirii în municipiu încă din 12 octombrie, în paralel cu răcirea vremii. 

"Săptămâna trecută era pornită încălzirea în tot oraşul", spune Dan Creţu. Cu promisiunea că nici nu se va opri până la încălzirea vremii, în primăvară...

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Sa mori tu ca e pt 30% din oraș?? Doamne ajuta, sa te duci. Poți sa parlamentezi cu TDS
Postat 28 Octombrie 2020, 23:29 de Sandu2100
Orașului?
Adică pentru 30% din oraș ... că nu tot orădeanul stă la bloc și/sau în zona stabilită !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 17:46 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON