URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2024, 10:41

La doctor, ca la mecanic

La doctor, ca la mecanic foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă românul îşi duce la ITP maşina, el de ce nu merge periodic la doctor, pentru propria "revizie", ci ajunge adesea direct în spital? - se întreabă un reputat chirurg orădean care operează tot mai mulţi pacienţi în stadii de "rable", după ce vreme îndelungată nu s-au interesat de ei înşişi. Chiar aşa greu îi este omului să priceapă că, dacă la maşini piesele stricate pot fi înlocuite, el nu are organe de schimb? 

Comportamentul autodistructiv, inclusiv cel prin pasivitate, ţine de educaţie, capitol la care avem, ca popor, carenţe mari. Se vede zi de zi în toate spaţiile publice, dar şi în statistici care ne arată codaşi, de pildă, la consumul de săpun şi pastă de dinţi.

Dar e şi o chestiune de legislaţie. România are un sistem de asigurări de sănătate ipocrit. La CAS cotizează doar 5,5 milioane de cetăţeni, dar sistemul promite sănătate gratis tuturor. În realitate, ştim că nu-i aşa, că nu acoperă toate serviciile. Inclusiv cei care încearcă să ajungă la consultaţii şi investigaţii în policlinici au de trecut testul răbdării, sunt programaţi şi după o lună, două de la solicitări. Ceea ce, totuşi, nu-i o scuză pentru cei care nu fac nimic cu anii şi ajung în spitale în stare gravă. Tot ar ajunge la doctor dacă ar vrea, chiar şi aşteptându-şi rândul. 

Şi alte sisteme de sănătate din Europa sunt suprasolicitate, şi în alte ţări asiguraţii ajung la servicii de imagistică nu după o lună, două, ci şi după şase. Dar acolo trec mai mulţi cetăţeni, periodic, pe la medicul de familie şi în ambulatorii. O fac pentru că, în caz contrar, odată internaţi, sunt puşi să plătească o parte din costuri, chiar dacă au asigurarea obligatorie.

La noi, singurul ministru care a vrut să instituie obligativitatea controalelor periodice, pentru depistarea timpurie a bolilor şi tratarea lor mai rapidă şi mai puţin costisitoare, a fost unul care nici măcar nu era medic, economistul Eugen Nicolăescu, în 2007-2008. Propunerea a picat, însă, din populism, pe considerentul că în democraţie nimeni nu poate fi obligat, când vine vorba de propriul corp, nici măcar pentru propriul bine. În democraţia noastră, dar în a altora se poate!

Este o temă pe care politicienii au tot evitat-o ca să nu-şi supere alegătorii, dar care trebuie readusă în atenţie, mai ales că spitalele înghit sume colosale, în timp ce medicina primară a devenit Cenuşăreasa sistemului, la fel cum merită discutat şi un sistem bonus-malus: pacientul conştiincios să aibă beneficii peste ale celui care îşi produce daune. 

Poate o vor face viitorii aleşi, înainte să fie prea târziu, înainte de colapsul întregului sistem şi de degradarea fizică a naţiunii până la "casare".  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Educația sanitară/medicală se face de acasă și de la școală.
Orele de dirigenție ar trebui să contribuie enorm la asta, având ca bază medicul de școală. Politrucii PSD și PNL, care conduc țara asta din 1990 încoace, alături de cei ai UDMR și USR în perioade mai scurte, nu au fost în stare în mai bine de trei decenii, să creeze un cadru legislativ astfel ca banii de la CASS să urmărească pacientul, nu un sistem medical pervers și care să-i îmbogățească pe câțiva șmecheri. Ar fi trebuit să țină pentru oameni dispensarele de cartier pe specialități, centrele de permanență rurale, medici de familie și medici de școli, grădinițe și creșe. Sistemul medical românesc este bolnav cronic, pentru că toți "neterminații" care au fost miniștri, majoritatea doctori, au fost niște calici oportuniști cu mintea doar la bani în loc de profesionalism în materie managerială.
Postat 26 Ianuarie 2024, 09:34 de KP
Iar vrem exceptii
Spuneti in articol ca "pacientul conştiincios să aibă beneficii peste ale celui care îşi produce daune". Daca s-ar merge pe ideea asta, ar fi normal ca pacientul care cotizeaza mai mult la sistemul de sanatate sa aiba si el beneficii peste ale celor care cotizeaza mai putin.
Postat 26 Ianuarie 2024, 08:04 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON