URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2024, 13:25

L-au închis dimineaţa şi i-au dat drumul la prânz! De ce a fost eliberat după doar câteva ore un urmărit naţional din Bihor

L-au închis dimineaţa şi i-au dat drumul la prânz! De ce a fost eliberat după doar câteva ore un urmărit naţional din Bihor foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri din Bihor a ajuns urmărit naţional şi a fost chiar încarcerat, joi, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la peste 7 ani de detenţie pentru o fraudă fiscală de 3 milioane lei, fără ca judecătorii să se uite în dosar, unde se afla deja dovada că omul achitase întreaga pagubă, caz în care, conform legii, procesul încetează...

Marghitanul în vârstă de 46 ani este administratorul a două firme profilate pe curăţarea sondelor de petrol, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor periculoase şi fusese trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani după ce, în perioada 2011 - 2015, pentru a-şi diminua obligaţiile fiscale, s-a încărcat în contabilitate cu facturi fictive de peste 11 milioane lei livrate de firme fantomă din Oradea, Bucureşti şi Vlăhiţa (Harghita).

Prin aceste manopere, ANAF a stabilit că afaceristul a provocat bugetului de stat o pagubă de 3.232.987 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Procesul lui a început la Tribunalul Bihor, unde, vara trecută, a fost achitat pentru spălare de bani, pe motiv de prescriere, însă a fost condamnat pentru frauda comisă, la 7 ani, 6 luni şi 20 zile de detenţie. Afaceristul a atacat hotărârea, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, însă, el a plătit întregul prejudiciu, majorat cu 20% din valoare, dobânzi şi penalităţi. Prejudiciul nu depăşea 100.000 euro, iar Legea 241/2005 prevede că, în această situaţie, dacă se achită întreaga pagubă şi sumele accesorii, fapta nu se mai pedepseşte şi, deci, procesul încetează. 

Atât că, deşi dovezile plăţilor făcute erau la dosar, judecătorii Curţii de Apel Oradea nu le-au observat.

Ca atare, miercuri, după mai bine de 6 luni în care au amânat să pronunţe verdictul, instanţa a decis să menţină pedeapsa dispusă de Tribunalul Bihor. Plecat cu afaceri, marghitanul nu a fost găsit acasă, ca atare a fost dat în urmărire naţională, iar joi dimineaţa, la ora 6, a fost căutat din nou de poliţişti, ridicat şi depus la Penitenciarul Oradea. 

Între timp, însă, avocatul său a depus la Curtea de Apel o contestaţie în anulare, cale extraordinară de atac prin care a solicitat desfiinţarea soluţiei şi rejudecarea procesului.

Pentru că afaceristul fusese încarcerat dintr-o eroare judiciară, procesul a fost programat să înceapă chiar joi, când instanţa a şi admis în principiu acţiunea, a dispus suspendarea executării deciziei Curţii de Apel până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, proces programat pentru luna martie.

Cert este că, joi, la prânz, bihoreanul a şi fost eliberat din Penitenciar şi a ajuns acasă. Oricum, la sperietura pe care a tras-o în spatele gratiilor, poate că de-acum se va gândi de două ori până să fenteze Fiscul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON