URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 12:00

Jazz și... comedie: Ofertă generoasă de evenimente în Oradea, în perioada următoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un FestiFall de pomină, orădenii mai au ceva de aşteptat până la următorul mare eveniment din oraş: Târgul de Crăciun, dar asta nu înseamnă că între timp agenda locală ar fi goală.

Chiar săptămâna aceasta, Horaţiu Mălăele aduce spectacolul său "Sunt un orb" pe scena Filarmonicii, care, mai spre finalul lunii noiembrie, va găzdui o nouă ediţie a Ora Jazz Festival. Se pregătesc, de asemenea, să ajungă la Oradea şi cei mai cunoscuţi colindători... 

Lux!

Oferta evenimentelor este generoasă încă din această săptămână. Marţi, miercuri, sâmbătă şi duminică, de la ora 19, orădenii sunt chemaţi la Sala Arcadia să vadă spectacolul de teatru-documentar "Lux", creat în cadrul unui proiect ce explorează temerile şi anxietăţile cu care s-a ales această generaţie din cauza pandemiei şi a războiului de la graniţă. 

Regizor este Gabriel Sandu, iar în spectacol joacă actorii orădeni Anda Tămăşanu, Giorgiana Coman, Carina Bunea şi Eugen Neag. Intrarea este liberă, însă sunt obligatorii rezervări prealabile prin email, la organizare.trm@gmail.com. 

Sete de comedie 

Tot în această săptămână, actorul şi regizorul Octavian Strunilă (Complet necunoscuţi / Inimă de ţigan) aduce pe scena Filarmonicii, vineri, de la ora 19, spectacolul "Cum se face", prezentat drept o comedie inspirată din "lumea plină de farmec a culiselor unui spectacol de teatru". Biletele se pot cumpăra la preţuri între 60 şi 80 de lei. 

Sâmbătă seara, pe aceeaşi scenă, va urca Horaţiu Mălăele, cu one man show-ul "Sunt un orb", în care spectatorii se vor putea bucura de inteligenţa şi umorul artistului, care îi va face să râdă, ba poate şi să plângă. Biletele se vând cu 129 lei, respectiv 109 lei - în regim "early bird".

Tango interbelic

Marius ManoleLa Oradea vor ajunge şi alţi actori apreciaţi. Marius Manole (foto), Carmen Tănase şi Maria Obretin aduc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, tot sâmbătă, comedia "Ce avem noi aici?".

"Se ia o mamă foarte posesivă de băiat, se adaugă băiatul timid, ascultător, dar cu mici derapaje, se presară nişte anunţuri matrimoniale, se picură o femeie superbă, singură şi disperată şi ai deja o comedie care-l dezarmează şi pe cel mai ursuz spectator", spun organizatorii despre spectacol. Un bilet costă 128 lei. 

Săptămâna ce vine, orădenii sunt chemaţi la tango. Cluj Tango Orchestra aduce "cele mai frumoase tangouri româneşti din perioada interbelică, precum şi lucrări pasionale din Buenos Aires". Concertul va avea loc pe 13 noiembrie, de la ora 19, la Filarmonica de Stat, preţul unui bilet fiind de 40 lei.

Seri cu jazz 

Visit Oradea a anunţat organizarea celei de-a III-a ediţii a Ora Jazz Festival, care va avea loc pe scena Filarmonicii în perioada 18-20 noiembrie. Vor fi aşadar trei seri cu jazz în Oradea, cu şase concerte. "Trei concerte sunt susţinute de muzicieni consacraţi: celebra violoncelistă germană Anja Lechner, remarcabilul violonist polonez Mateusz Smoczyński şi versatilul baterist maghiar Szilárd Banai cu grupul său Szilárd Banai & Friends", transmit organizatorii. 

Celelalte trei concerte au ca protagonişti tineri muzicieni: Maridalen din Norvegia, Dearest Sisters din Suedia şi Ariel Bart Trio din Israel. Un bilet pentru o seară costă 70 lei, iar un abonament pentru tot evenimentul 180 lei. 

Vin colindători 

Au fost anunţate deja şi o serie de evenimente pentru luna decembrie. Printre acestea se numără "Micul Prinţ - spectacol pentru oameni mari", cu muzică, story-telling şi teatru, o montare menită să sublinieze profunzimile uneia dintre cele mai citite cărţi din literatura universală. Spectacolul va avea loc pe 13 decembrie, în sala Filarmonicii (preţ 50 lei). 

Tot în decembrie, la Oradea vor ajunge, la fel ca în alţi ani, doi dintre cei mai apreciaţi colindători. Pe 7 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Fuego va susţine concertul "Stai cu mine de Crăciun!" (un bilet 128 lei), iar pe 13 decembrie, pe aceeaşi scenă, Ştefan Hruşcă va susţine un spectacol (preţ 120 lei) cu bine-cunoscutele "Florile dalbe", "Linu-i lin" şi alte colinde care au îmbrăcat sărbătorile multor români...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ora.
Conceptul e prost, limitativ. Desi din 4 zile, 3 a plouat torential, Jazz in the Park a fost o reusita. S-a adresat tuturor, nelimitat, incluzand stage-uri pentru tinere talente. Conceptul de open space creational si artistic, ar fi trebuit copiat.
Postat 01 Noiembrie 2022, 12:12 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON