URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2022, 14:57

Iohannis despre proiectul SRI: „Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități” (VIDEO)

Iohannis despre proiectul SRI: „Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități” (VIDEO) (sursa: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României a afirmat marţi că "nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi". Şeful statului a răspuns astfel unei întrebări legate de draftul proiectului de lege publicat de G4Media care ar da puteri mari Serviciului Român de Informaţii, obligând cetăţenii, firmele şi instituţiile să sprijine ofiţerii de informaţii şi să nu spună nimănui cum anume.

Aflat într-o vizită la o şcoală din Buzău, Iohannis a ţinut o scurtă conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost întrebat de un jurnalist Euronews România cum comentează prevederile primei forme a proiectului de lege care ar reglementa funcţionarea SRI. 

"Noi avem anumite legi în domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, europene, care respectă drepturile cetăţeanului, însă în timp ştim că lucrururile trebuie adaptate contextului. Pentru acesta, a fost întocmit câre un proiect pentru fiecare dintre aceste legi. Acum ne aflăm în faza primului draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament", a spus Iohannis.

Preşedintele a dezvăluit că se ştie cine este responsabil pentru scurgerea de informaţii către presă şi că acest gest a fost o eroare. "Cineva, şi ştim cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem doar un prim draft", a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că proiectele de legi ce vizează securitatea naţională se află în stadiu incipient şi că urmează să fie dezbătute şi modificate în guvern şi în CSAT, iar apoi vor fi trimise în Parlamentul României.

"Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Sunt speculaţii pur şi simplu eroante. Eronată este şi scurgerea acestor prime forme către media şi, în final, am trecut de această fază. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare", a răspuns şeful statului. 

Întrebat dacă mandatul şefilor de servicii ar trebui să fie limitat, Iohannis a spus că "e o discuţie care se poartă şi în final, când vom avea proiectele care să fie prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunţ acum".

Amintim că mai multe prevederi dintr-un draft ce vizează funcţionarea SRI au stârnit îngrijorare în România. G4Media.ro a publicat fragmente care arătau, printre altele că "autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii" şi că "persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii". 

De asemenea, acelaşi draft precizează că procurorii pot intra în sediile SRI care gestionează informaţii secrete de stat doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, adică a preşedintelui României, şi cu informarea prealabilă a directorului Serviciului. Mai mult, ofiţerii SRI ar putea fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi numai de procurori anume desemnaţi.

Din proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea SRI este eliminată, totodată, prevederea existentă că directorul SRI trebuie să prezinte rapoartele de activitate în faţa aleşilor "anual sau atunci când hotărăşte Parlamentul".

Pe de altă parte, proiectul prevede şi că Serviciul Român de Informaţii (SRI) va putea desfăşura operaţiuni în străinătate, cu consultarea Serviciului de Informaţii Externe, însă doar dacă acestea sunt "în strânsă conexiune cu activităţi specifice securităţii naţionale pe care le desfăşoară pe teritoriul României".

Mai multe ONG-uri au luat poziţie faţă de aceste posibile schimbări, arătând că întărirea puterilor SRI este periculoasă şi că se doreşte o "militarizare rapidă a statului".

Politologul Cristian Pîrvulescu şi-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea. "Cel mai grav lucru este că aceste proiecte de lege scot pur şi simplu serviciile de informaţii de sub controlul parlamentului, ceea ce este un revers democratic foarte dur. România începuse deja de ceva vreme să aibă tentaţii iliberale, se părea că după 2019 momentul fusese depăşit, dar uite că nu este aşa. Contextul geopolitic poate justifica o tendinţă de genul acesta, dar legea nu este făcută pentru acest context, ci pentru o situaţie normală", a spus profesorul, potrivit romania.europalibera.org.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Iohannis despre proiectul SRI:
https://www.mediafax.ro/justitie/lovitura-de-proportii-a-ccr-organele-judiciare-si-serviciile-de-informatii-nu-mai-pot-primi-datele-stocate-de-catre-furnizorii-de-comunicatii-electronice-din-romania-20898108
Postat 07 Iunie 2022, 23:25 de excalibur
Deep State
De ce sa nu avem si noi unul, precum partenerul strategic de la care luam lumina? De fapt,ideea e sa acceptam aceasta noua viata, in care 5% din populatie detine 95% din planeta. S-a vorbit totusi cu Ursula, pe tema asta? O fi vorbit Catu...
Postat 07 Iunie 2022, 22:54 de excalibur
nationalistii "pro-libertate" (cica) de la AUR tac malc
tot cei de dreapta autentica sunt cei care se tem de un potential derapaj al Serviciilor, mai degraba decat PSD sau AUR. O societate libera, democratica cum ne dorim, SRI trebuie sa fie responsabil in fata parlamentului anual si oridecate ori este chemat de parlament sa dea raportul. Si acum e sub "executiv", sub presedinte, dar tot raspunde si raporteaza si parlamentului. Nici in numele unei utopii de societate fara criminali (care nu va exista niciodata pe pamantul asta) nu vrem sa le dam puteri nelimitate, unde nu pot fi trasi la raspundere de o alta putere a statului.
Postat 07 Iunie 2022, 22:50 de unu
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Logic ca tu AUR , SOSOACA și restul prostimii va doriți securitate sa mâncați numa voi salam de Sibiu și sa puteți praduii in voi tara, sa vindeți tara la Rusi, ăștia ca voi se numesc trădători
Postat 07 Iunie 2022, 22:19 de Sandu2100
Auzi trăznaie prezidențială, că nimeni nu își dorește.
Ba, uite că eu chiar aș vrea o restaurație de acest fel, ca să-i ia pe toți nemernicii, prăduitorii și trădătorii acestui neam, ca să-i bage la beci pe viață. Cu "primul nedoritor al țării" în fruntea tuturor popriților.
Postat 07 Iunie 2022, 21:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON