URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2017, 09:40

INS: Avem cea mai mare creştere a preţurilor din ultimii 4 ani

INS: Avem cea mai mare creştere a preţurilor din ultimii 4 ani foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna septembrie la 1,77%, cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, când a fost 1,83%.

Asta înseamnă, fireşte, că produsele pe care le cumpărăm sunt mai scumpe. Lucru negat de politicieni, dacă e să ne luăm după declaraţiile din ultima vreme, scrie digi24.ro.

În luna august, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, faţă de luna august, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,32%.

Comparativ cu septembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a noua lună a acestui an cu 2,74%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,16%.

Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la alte legume şi conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) şi combustibili (2,19%).

Scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. Iar, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, preţurile vor creşte încontinuu în următorii patru ani.

Ce au spus politicienii despre creşterea preţurilor

Inevitabil, creşterea preţurilor la carburanţi a dus la creşterea produselor alimentare. Iar în ultima vreme politicienii cu comentat creşterea preţurilor la benzină şi motorină. Nu mai puţin de patru miniştri au negat acest lucru: Liviu Pop, Toma Petcu, Ionuţ Mişa şi Rovana Plumb, pe lângă premier şi şeful Senatului.

"Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant, au fost câteva creşteri de preţuri sau scăderi de preţuri. Sunt diferenţe foarte mari de până la 10%", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, preşedintele Senatului şi-a schimbat opinia .

Prim-ministrul nu s-a sfiit să dea vina pe fenomenele naturale. "La carburanţi eu cred că şi dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi au influenţat preţul barilului", a spus Mihai Tudose.

Pe de altă parte, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a adoptat tactica ignorării: "Nu mă uit la preţurile de la pompă, în marea majoritate a timpului circul cu şoferul".

O altă strategie a adoptat-o Rovana Plumb. Ministrul l-a invocat pe Liviu Dragnea atunci când a refuzat să admită majorarea tarifelor la carburanţi. "Dacă domnul Dragnea a declarat că preţurile nu vor creşte, aşa va fi", a spus ministrul delegat pentru fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON