Institutul Naţional de Statistică a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna septembrie la 1,77%, cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, când a fost 1,83%.
Asta înseamnă, fireşte, că produsele pe care le cumpărăm sunt mai scumpe. Lucru negat de politicieni, dacă e să ne luăm după declaraţiile din ultima vreme, scrie digi24.ro.
În luna august, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, faţă de luna august, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,32%.
Comparativ cu septembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a noua lună a acestui an cu 2,74%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,16%.
Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la alte legume şi conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) şi combustibili (2,19%).
Scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. Iar, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, preţurile vor creşte încontinuu în următorii patru ani.
Ce au spus politicienii despre creşterea preţurilor
Inevitabil, creşterea preţurilor la carburanţi a dus la creşterea produselor alimentare. Iar în ultima vreme politicienii cu comentat creşterea preţurilor la benzină şi motorină. Nu mai puţin de patru miniştri au negat acest lucru: Liviu Pop, Toma Petcu, Ionuţ Mişa şi Rovana Plumb, pe lângă premier şi şeful Senatului.
"Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant, au fost câteva creşteri de preţuri sau scăderi de preţuri. Sunt diferenţe foarte mari de până la 10%", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, preşedintele Senatului şi-a schimbat opinia .
Prim-ministrul nu s-a sfiit să dea vina pe fenomenele naturale. "La carburanţi eu cred că şi dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi au influenţat preţul barilului", a spus Mihai Tudose.
Pe de altă parte, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a adoptat tactica ignorării: "Nu mă uit la preţurile de la pompă, în marea majoritate a timpului circul cu şoferul".
O altă strategie a adoptat-o Rovana Plumb. Ministrul l-a invocat pe Liviu Dragnea atunci când a refuzat să admită majorarea tarifelor la carburanţi. "Dacă domnul Dragnea a declarat că preţurile nu vor creşte, aşa va fi", a spus ministrul delegat pentru fonduri europene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.