URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 18:39

Încă o clădire din Oradea va fi reabilitată, cu 1,9 milioane lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clădirea din strada Aurel Lazăr, nr. 19 - 21, care domină intrarea în Parcul Libertăţii din Oradea, a intrat în lucrări de reabilitare în valoare de 1,9 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, imobilul cu trei etaje a fost clasat ca monument istoric, la cererea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor având în vedere decoraţiunile din lemn în stil Art Nouveau care îi ornează faţada.

"Clădirea reprezintă valori arhitectural-istorice semnificative şi se găseşte în zona protejată centrală a municipiului Oradea. Proiectantul clădirii este arhitectul Frigyes Spiegel, cel care a proiectat prima clădire la Oradea în stil Art Nouveau", a transmis Primăria.

Lucrările, atribuite prin licitaţie firmei Conpila, cu termen de execuţie de 12 luni, vor cuprinde intervenţii la faţadele stradale cu înlocuirea tencuielilor şi plăcilor decorative degradate.

"Pentru reconstituirea decoraţiilor degradate se vor folosi, după caz, tipare şi matriţe realizate după modelul elementelor existente, cu utilizarea unor mulaje", se menţionează în comunicat.

Cu ocazia lucrărilor vor fi îndepărtate cablurile TV, de internet şi de telefonie, iar elementele metalice de prindere a pieselor decorative de pe faţada imobilului vor fi tratate anticoroziv.

La fel, acoperişul imobilului va fi consolidat, iar elementele structurale degradate vor fi înlocuite în timp ce tâmplăriile din lemn vor fi refăcute conform modelului istoric.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Problema e așa cum am arătat mai jos...
De ce alți proprietari nu au primit ajutor de la Primărie, și de ce doar unii? Vă explic pe scurt: locatarii unui imobil de gen au fost căutați de organele administrative în momentul în care anterior acei locatari au fost curtați de persoane fizice ori agenții pentru ași vinde apartamentele dintr-o clădire cum este cea cu pricina. Cei care au refuzat vânzarea imobilelor către terțe persoane, au devenit constrânși în diferite moduri de către administrația locală care merg mână în mână cu afaceriștii imobiliari. Pentru mulți locatari sumele erau uriașe pentru serviciile oferite de administrația locală, pe de altă parte primăria își oferea seriviciile de multe ori forțat, vrei nu vrei asta e. Așa mulți samsari au pus mâna pe imobile la prețuri de chilipir, transformându-le în alte activități. Matematica e simplă. Așa mulți locatari au fost păcăliți și scoși din imobilele lor. Până ce multe clădiri nu erau preluate de diferite genuri de afaceriști până atunci nu se renovau, ba pe deasupra renovarea era doar pe exterior nu și pe interior, exact ca zicala ”Gardul și Leopardul”. Cunosc mai multe persoane care au locuit în imobilele renovate de administrație care au fost nevoiți să plece, desigur trebuia să plătească niște bani pentru reabilitarea fațadei clădirii dar acele apartamente doar o servitute aveau poarta de acces, în rest plăteau iar apartamentele lor nici măcar mâzgălit cu vopsea nu erau, aia era altă mâncare de pește.
Postat 01 Februarie 2023, 20:26 de Morometul
Moderator
Mulțumesc pentru info!Acum, adevărul "sună" altfel!!!
Postat 31 Ianuarie 2023, 23:13 de Maikeltroll
Sa ma lămurească cineva!
Primaria asta minunată, pe care toată populația României o laudă, plătește reabilitarea din banii ei?sau proprietarii?sau primăria îi creditează pe proprietari și aceștia la rândul lor își fac rată la primărie?ceva îmi dă cu virgulă .
Postat 31 Ianuarie 2023, 21:38 de Maikeltroll
Program de reabilitare a fatadelor
Primăria a forţat reabilitarea faţadelor folosind biciul şi zăhărelul. Pe de o parte, proprietarii clădirilor neîngrijite sunt supraimpozitaţi cu 400%, iar pe de alta cei care intră în programul de reabilitare lansat în 2014 beneficiază de un împrumut fără dobândă pe 5 ani, timp în care sunt scutiţi de impozit, primind, de asemenea, şi o subvenţie de 20%. În plus, de anul acesta, orădenii împiedicaţi de vecini să intre în program scapă de supraimpozitare dacă îşi varsă contribuţia proprie în contul municipalităţii.

Găsiți mai multe informații aici:

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/reabilitari-de-fatada-programul-de-reabilitare-a-fatadelor-din-oradea-aduce-a-spoiala-facuta-pe-sume-exorbitante-138231.html

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ce-cladiri-din-centrul-oradiei-vor-intra-in-reabilitare-in-2022-printre-ele-bazarul-si-penitenciarul-169296.html

https://www.oradea.ro/arhitectsef/reabfat.php
Postat 31 Ianuarie 2023, 22:22 de Moderator
Da...
Clădirea a cumpărat-o aproape 70% un afacerist imobiliar, iar acum primăria o renovează pe banii contribuabililor, de ce nu o reabilitează deținătorii clădirii, normal așa trebuie să fie, ori primăria oferă fonduri proprietarilor din fondurile publice?
Postat 30 Ianuarie 2023, 22:34 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON