URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2023, 18:51

Încă o anomalie juridică! Mai bine la pușcărie decât la muncă?

Încă o anomalie juridică! Mai bine la pușcărie decât la muncă? (foto arhivă, generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă Curtea Constituţională ca urmare a sesizării cu o excepţie de neconstituţionalitate vizând texte de codul penal care condiţionează aplicarea unei pedepse cu suspendare de acordul făptaşului pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

În concret, la începutul săptămânii trecute am invocat o excepţie de neconstituţionalitate care ar trebui să corecteze încă una dintre multele probleme ale noii legislaţii penale intrate în vigoare în anul 2014.

Potrivit legii în vigoare, pentru a beneficia de amânarea executării pedepsei sau suspendarea executării acesteia, persoana acuzată trebuie să îşi dea acordul pentru muncă în folosul comunităţii. 

Problema practică este aceea că mulţi inculpaţi nu se prezintă la proces şi, astfel, ajung direct la închisoare, deşi fapta comisă era o "găinărie" şi, dacă se prezentau la judecată pentru a-şi da acordul, aproape cert primeau o condamnare "fără executare". Dacă s-ar face o statistică, cred că rezultatele ar fi îngrozitoare.

Din perspectivă legală, autorii acestei "inovaţii" au susţinut şi continuă să susţină că nu poţi obliga un om la muncă fără bani în lipsa acordului acestuia, pentru că ar fi muncă forţată. Logica, însă, se opreşte aici şi nu se răspunde la întrebarea: care valoare e mai importantă, libertatea sau dreptul de a refuza munca?

Mai mult, legiuitorul nostru, în înţelepciunea lui dovedită omite că în anul 2009 Curtea Constituţională a stabilit că, în materie contravenţională, se poate înlocui amenda cu muncă în folosul comunităţii fără acordul contravenientului pentru că, altminteri, această sancţiune (munca în folosul societăţii) nu ar putea fi aplicată niciodată.

În aceste condiţii, s-a ajuns la o situaţia tipic românească. Dacă săvârşeşti o contravenţie, adică o faptă minoră (spre exemplu ai trecut strada prin loc nepermis sau ai aruncat un muc de ţigară pe stradă) şi nu plăteşti amendă, vei fi obligat la muncă chiar şi fără voia ta, în timp ce, dacă comiţi o infracţiune minoră (spre exemplu o conducere fără permis), statul te "protejează" şi nu te lasă să munceşti neplătit fără acordul tău, preferând să oblige judecătorul să te trimită direct la "pârnaie".

Rămânem cu speranţa că, măcar acum, Curtea Constituţională va înţelege aberaţia şi o va corecta, lăsând judecătorului dreptul de a aprecia cum trebuie să execute pedeapsa fiecare persoană condamnată.

Până atunci, în lipsa muncii, care este - nu-i aşa? - "brăţară de aur", se vor utiliza în continuare "brăţări" dintr-un alt metal, mai puţin preţios...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Timpul sa pierdut dupa '90
Dar nici înainte nu a fost chiar roz. Majoritate care sunt in pușcării au o educatie sub nivelul minim, scoala nu neaparat te face om mare, scoala iti ofera educație, și cand de acasă ai o educație precară avem pușcării supraaglomerate, cand pușcăriașii ăștia ar fi putut lucra in construcții sau ceva de genul. Mai avem si pacanelele care e un stimulent.
Postat 07 Iulie 2023, 20:06 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON