URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2021, 12:41

Încă 66 de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 şi alte trei decese în Bihor. Sâmbătă au fost administrate 990 de doze de vaccin

Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică au anunţat duminică dimineaţă că în Bihor au fost confirmate încă 66 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Astfel, numărul cazurilor înregistrate în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 19.750.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, persoanele recent diagnosticate sunt din Oradea (24 de cazuri) şi din localităţi precum Marghita, Tulca, Cociuba Mare, Beznea, Şinteu, Paleu, Lorău, Ştei, Groşi, Lunca, Beiuş, Popeşti, Suplacu de Barcău, Varviz, Otomani, Oşorhei, Şuncuiuş, Petreasa, Sântimbreu, Gurbeghiu, Sălard, Hodoş, Sântandrei, Nojorid, Tileagd, Sânmartin, Tărian şi Şinteu.

Bilanţul deceselor a urcat la 836, cu trei mai mult decât în ziua precedentă, iar cel al vindecărilor la 17.935, cu 43 peste ziua de vineri.

Duminică dimineaţa, numărul cazurilor active în judeţ era de 979, cu 20 mai multe decât cu o zi înainte.

Sâmbătă, în Bihor au fost administrare încă 990 de doze de vaccin, fără să fie înregistrat niciun caz de reacţii adverse şi fără să se piardă nicio doză.

În ceea ce priveşte incidenţa cazurilor Covid-19 cumulate în ultimele 14 zile şi raportat la totalul populaţiei, cea mai mare - de 17,43 la mia de locuitori - se înregistrează în comuna Şinteu.

Alte patru localităţi bihorene depăşesc pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, care implică instituirea stării de alertă cu restricţiile aferente: Vadu Crişului (4,75), Câmpani (4,21), Abram (3,27) şi Ceica (3,25).

În Oradea, cu un total de 466 de persoane infectate, incidenţa este de 2,06 cazuri la mia de locuitori. (Vezi în galeria de documente situaţia pe unităţile administrativ teritoriale!)

Pe de altă parte, potrivit Prefecturii, în ultimele 24 de ore, echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 2.179 de persoane carantinate şi 686 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale 116 societăţi comerciale şi 75 de mijloace de transport în comun. Au fost aplicate 145 sancţiuni contravenţionale, din care 91 cu avertismente scrise şi 54 cu amenzi în valoare de 31.750 lei.

"Începem anul cu speranţa că vaccinarea ne va permite să revenim cât mai curând la o viaţă normală, cu toţii. Decizia de a ne vaccina ţine de fiecare dintre noi, dar numai împreună, printr-un efort comun, putem pune capăt pandemiei. Până atunci, însă, trebuie să respectăm în continuare regulile şi măsurile sanitare, care şi-au dovedit deja eficienţa", a transmis prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON