URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2017, 15:25

Aglomeraţie garantată: Licitaţia pentru construcţia noului terminal al Aeroportului Oradea a fost contestată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasagerii curselor aeriene de Oradea vor trebui să se obişnuiască, o vreme, cu aglomeraţia. Construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea a fost câştigată, în urma unei proceduri de achiziţie publică, de asocierea SC UTI Grup şi SC Eldiclau SRL, însă rezultatul a fost contestat nu de una, ci de două dintre asocierile concurente, ale căror documentaţii tehnice au fost respinse.

Patru oferte

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a confirmat informaţia obţinută de BIHOREANUL. "Am avut o discuţie cu preşedintele comisiei de evaluare a licitaţiei, care m-a asigurat că cele două contestaţii nu se susţin", a spus acesta.

Pentru ridicarea noului terminal de la Aeroport şi-au depus ofertele patru asocieri de firme: Asocierea SC Construcţii Bihor SA (firmă deţinută de deputatul bihorean Gavrilă Ghilea) - SC ICCO Energ SRL - SC Transproiect 2001 SA; Asocierea SC Construcţii SA (companie sibiană) – SC Geo Arc SRL şi subcontractare SC Elektra Invest SRL şi SC Col-Air Trading SRL; Asocierea Trameco SA (din grupul de firme Selina, deţinut de Beniamin Rus) – SC Vega SRL – SC Consitrans SRL şi Asocierea SC UTI Grup SA (holding românesc din Bucureşti) – SC Eldiclau SRL.

Contestaţii trimise la Bucureşti

În urma evaluării dosarelor tehnice, trei dintre ele nu au îndeplinit cerinţele din caietele de sarcini, aşadar nu au trecut mai departe în etapa evaluării ofertelor financiare.

"Trei asocieri au fost declarate respinse pentru neconformităţile ofertei tehnice. Sistemul de achiziţii în momentul de faţă este făcut astfel încât ofertele se evaluează pe bucăţi. Întâi eligibilitatea, apoi oferta tehnică şi apoi oferta financiară. Cele trei asocieri au fost declarate neconforme în faza ofertei tehnice", a spus pentru BIHOREANUL Cosmin Mateşan, preşedintele comisiei şi şeful serviciului de Achiziţii Publice al Aeroportului Oradea.

Contestaţiile au fost depuse de asocierile SC Construcţii Bihor SA - SC ICCO Energ SRL - SC Transproiect 2001 SA, respectiv Trameco SA – SC Vega SRL – SC Consitrans SRL.

Oferta câştigătoarea – cea a UTI Grup – era apropiată valorii estimative de 22,2 milioane lei, fără TVA, a lucrării, însă în această fază nu a fost făcută publică de autorităţi.

Pentru anul acesta, Consiliul Judeţean Bihor şi-a prevăzut în buget circa 10 milioane de lei pentru a-i investi în ridicarea terminalului II al Aeroportului, din care 8 milioane lei au fost alocaţi din bugetul naţional.

Cele două contestaţii au fost trimise Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care ar putea da un verdict, într-o estimare optimistă, la jumătatea lunii iulie. În cazul în care decizia de adjudecare a proiectului către SC UTI Grup SA şi SC Eldiclau SRL va fi menţinută, contractul de execuţie ar putea fi semnat la începutul lunii august.

Terminal şi parcare

Proiectul "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea" presupune ridicarea unei clădiri cu suprafaţă desfăşurată de 2.925 mp, cu o capacitate de prelucrare pasageri la ore de vârf, adică circa 600 de pasageri în acelaşi timp.

De asemenea, contractul presupune şi "reamenajarea" actualului terminal al Aeroportului, care, după punerea în funcţiune a celui de-al doilea terminal, va prelucra doar pasagerii de la plecări internaţionale.

Constructorul va trebui să amenajeze şi o parcare nouă în zona terminalului II, cu 128 de locuri pentru autoturisme, 3 locuri de parcare autocare, 6 locuri staţionare autobuze, 5 locuri parcare autoturisme persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri Taxi. Totodată, va trebui să refacă şi parcarea existentă, ca aceasta să aibă 3 locuri de parcare pentru autocare şi 80 pentru personalul de deservire a Aeroportului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Contestatie conceputa de asocierea de conjunctura Ghilea&Rus ...
... capusele locale nu se lasa, vor sa suga pe mai departe sange de la pieptul public.
Postat 29 Iunie 2017, 17:39 de WinDos
E clar, lucrarea era poregatita pentru actualul castigator!
DACA oferta ERA APROPIATA SiGUR ERA SI TRUCATA! 3 DIN 4 NECONFORME TEHNIC??? Aiureala caci sigur o fi cerut in caietul de sarcini ca tehnic firmele sa fie dotate direct(fara lizing sau inchiriere) cu rachete cosmice si de alea doar aia de la capital tarii au! Astea cu "tehnica" sunt stiute, cunoscute ca i-a invatat baciu kiss cu hudemeristii ce si cum in caietele de sarcini. Acu daca la capitata sunt hotii pesed-alde-hudemere musi aia trebuie sa castige lucrarile si la judeteana.
Postat 29 Iunie 2017, 17:10 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON