URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2017, 15:05

În sfârşit! A început decopertarea terenului pentru prelungirea drumului rapid prin terenul CFR-ului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a drumului rapid pe tronsonul delimitat de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului prin terenul CFR-ului au început miercuri după doi ani de blocaj total.

Angajaţii Abed Nego şi Trameco au demarat degajarea traseului de 660 metri, prin fosta remiză de vagoane, de vegetaţie şi bolovani.

"Până la începutul acestei săptămâni s-au făcut sondări ale amplasamentului pentru a identifica infrastructura feroviară din subteran, prevenind astfel deteriorarea ei. Lucrările au început miercuri şi avansează mai greu decât în mod obişnuit pentru că se sapă cu grijă pentru a evita deteriorarea utilităţilor CFR", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Până în prezent constructorii au realizat trecerea peste linia ferată în zona străzii Izvorului pentru a asigura accesul utilajelor în şantier şi ulterior, după finalizarea lucrărilor, a traficului rutier de pe drumul expres.

În faza ulterioară decopertării terenului, constructorii vor amenaja în subteran lucrările de canalizare, vor face lucrări de infrastructură şi supratructură şi vor amenaja iluminatul public.

Potrivit contractului semnat cu Abeg Neco şi Trameco, drumul expres va trebui să fie practicabil pe toată lungimea celor 3,5 kilometri până în noiembrie. Investiţia se ridică la 4,9 milioane lei fără TVA.

În prezent, drumul rapid se opreşte la capătul străzii Ecaterina Teodoroiu în gardul fostei remize de vagoane. Pentru a ajunge la podul Teodor Neş, şoferii sunt obligaţi să ocolească pe strada Depoului, iar venind în sens opus pe strada Constanţei.

Lucrările de amenajare a ultimei porţiuni din drumul expres s-au blocat în toamna anului 2015, când municipalitatea a realizat că nu poate dispune de terenul CFR.

După doi ani de negocieri prelungite, Primăria a reuşit să semneze cu SNCFR contractul de închiriere pentru o chirie de 1,04 lei pe metrul pătrat plus TVA / lună, ceea ce înseamnă 169.572 lei pe an plus TVA, adică în jur de 45.000 de euro.

În plus, municipalitatea s-a obligat prin contract să plătească o garanţie de 50.449 lei plus TVA, reprezentând chiria pe trei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON