URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2023, 10:01

În Parcul Brătianu te speli la lighean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ghinionul Oradiei este că marile parcuri ale orașului se află în centru, în timp ce grosul populației trăiește în cartiere. Norocul a făcut ca cimitirul Olosig să fie transformat în parc, că așa au și cei din Rogerius un petic de iarbă verde. Nu de același noroc se bucură, însă, cei din Ioșia și din Nufărul, căci lucrurile cu mult așteptata grădină urbană nu stau prea bine.

De curând s-a pus în dezbatere modernizarea Parcului Brătianu, unde se dorește revitalizarea zonei. Se vor reamenaja locurile de joacă, se va mai face și un mic parc de aventuri, un vestiar,  pe scurt: va fi readus la viață.

Acum, parcul e un tampon verde și dătător de zen riveranilor. Nu vezi copii, nu vezi tineret, zona nu are viață. Cele câteva terenuri de sport și pista pentru alergare atrag prea puțini orădeni.

Dar deja megieșii au început să protesteze la aflarea veștii că acolo se va întâmpla ceva. Mizează probabil pe faptul că figura asta le-a reușit o dată. Acum câțiva ani s-a pus problema construirii unui patinoar în parc și, deși nu era afectat niciun copac, revolta lor i-a forțat pe edili să renunțe la proiect.

Acum riveranii spun că totul trebuie lăsat ca pe vremuri, iar cei care fac sport nu au nevoie de vestiare dacă transpiră. Le e suficient să-și schimbe tricoul în mașină. Cum ar veni, în loc să avem o clădire modernă cu vestiare, suntem invitați să ne spălăm la lighean, ca pe vremuri.

Sigur că e nevoie să se dezbată proiectul, se poate discuta punctual despre fiecare detaliu, se  pot aduce modificări și îmbunătățiri. Dar un parc fără oameni în el este o pădure părăsită și ar fi păcat ca de o astfel de comoară să nu se bucure și orădenii nevoiți să stea în cutiile de chibrituri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
chirila
Scrii prostii, nu-i nici un noroc ca cimitirul Olosig a fost transformat in parc, arata doar lipsa de respect pentru inaintasi. Poate e noroc pentru taranii veniti aici care nu au rude inmormantate acolo si pentru care nu e o problema ca sub pamant sunt oase, ei oricum nu stiu pe ce calca acolo. S-ar fi putut amenaja cimitirul ca si un parc cum se face oriunde pe acest pamant, la noi insa s-a preferat distrugerea lui. Noroc ca n-au putut schimba destinatia terenului ca am fi avut si ceva blocuri pe acolo. In parcul Balcescu s-a construit si mai nou in Petofi se construieste ceva crasma (cafenea) care va fi data unui prieten al partidului. Acest asa zis vestiar va avea aceeasi soarta. Terminati odata cu reclama de partid pentru reamenajarea (distrugerea de fapt) a parcurilor, prin trasarea de alei noi cu mult pavaj si tot felul de constructii cica pentru noi! Mai corect ar fi sa scrieti ceva obiectiv sau sa nu scrieti nimic.
Postat 19 Octombrie 2023, 08:58 de m70
Chirilă, fără să-ți dai seama ce fond al problemei ai atins, spui că ...
... "Ghinionul Oradiei este că marile parcuri ale orașului se află în centru, în timp ce grosul populației trăiește în cartiere". În primul rând că acest ghinion se trage de la "neterminații" care au pus "carul înaintea boilor" și au început, în urmă cu 15 ani, cu dalele din P-ța Unirii și cu amenajarea apartamentului 101 din clădirea cumosvută ca fiind a Primăriei ... în loc să pornească cu centurile orașului, venind etapizat către buricul târgului astfel ca întreaga mobilitate să fie deplasată către extravilan, nicidecum către intravilanul aglomerat prin definție ca trafic urban. Cu parcurile e altă poveste ... că nu costă un pom plantat nici cât un sac de ciment.
Postat 18 Octombrie 2023, 13:35 de KP
eroare!
In perioada cu temperaturi ridicate parcul este populat. Normal ca e rece si nu se mai joaca baschet si fotbal afara. Terenurile de baschet si fotbal sunt ocupate in sezon, iar mesele de ping-pong tot asa. Vara se joaca si pe nocturna. Se sta si la rand si se impart jumi-juma pe teren. Cat despre pista se alearga atat dimineata cat si seara. La amiaza mai greu...lucreaza lumea. Daca reclama este im[portanta pentru a se betona si defrisa....directia e tocmai nepotrivita. exemplu: daca padurea Saldabagiu s-ar transforma in parc .....cum ar fi mai bine ? defrisat si betonat ...sau lasat natural? Mai stiu un parc amenajat pe bani multi....in santul cetatii....degeaba.
Postat 18 Octombrie 2023, 12:58 de Christa
Pamflet
Ați uitat de la sfârșitul articolului textul: "Acest articol este un pamflet ..."
Postat 18 Octombrie 2023, 12:13 de Oradea_2023
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON