URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2023, 18:28

„Împușcat” la pământ! Turnul de apă de la fosta fabrică Avântul din Oradea a fost demolat (FOTO/VIDEO)

Sub privirile mai multor curioși, turnul de apă de la fosta fabrică Avântul, de pe strada Panait Cerna din cartierul Cantemir, înalt de 34 de metri, a fost pus la pământ joi prin metoda „împușcării” cu dinamită.

Dinamită întârziată

Operațiunea de demolare controlată cu explozibili a fost realizată de firme specializate (STL Dynamics, Pirotehnic New Art, Softsmart Construct și Madlev), sub supravegherea pompierilor ISU Crişana, care au ajuns la faţa locului încă de dimineaţă. De altfel, tot de atunci, strada Panait Cerna a fost închisă circulației. 

Întreaga procedură a fost atent pregătită şi supravegheată. Terenul a fost udat miercuri și joi dimineață pentru ca punerea la pământ a turnului să ridice cât mai puțin praf.

„Noi, cei de la STL Dynamics, efectuăm operaţiunea de demolare. În cazul turnului de apă vom folosi tehnica de demolare prin împuşcare. Oamenii care stau la casele din jur şi care lucrează în apropiere (n.r. la Direcția Agricolă Bihor ori benzinăria MOL) au fost notificaţi şi evacuaţi, iar strada Panait Cerna a fost închisă total. Demolarea propriu-zisă va dura circa cinci minute. Întâi se aud câteva sirene care anunță apoi expozia", a detaliat, pentru BIHOREANUL, inginerul coordonator Silviu Blidar, după ora prânzului. 

Spectaculoasa misiune a fost programată iniţial pentru ora 13.30, dar procesul a fost decalat din cauza întârzierii cu peste o oră a transportului de dinamită, care a venit din localitatea bihoreană Lunca.

Concret, au fost aduse peste 5,7 kilograme de explozibil, care a fost montat apoi cu grijă în jurul turnului, unde au fost puşi şi baloţi de paie pentru a ascunde dinamita de razele soarelui și a atenua căderea. 

La faţa locului s-au aflat şi specialişti de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX), care au supravegheat, la rândul lor, întreaga operaţiune.

Cu spectatori 

În câteva ore, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir s-au adunat zeci de orădeni care au așteptat curioşi momentul prăbuşirii.

Printre cei care au ajuns în zonă s-au numărat şi locuitori de pe strada Panait Cerna, care aşteptau, în schimb, să meargă acasă. "Am ieşit de la muncă pe la ora 15, credeam că până atunci e gata, dar am mai aşteptat o oră aici pe bulevard. A fost interesant", i-a spus reporterului BIHOREANULUI unul dintre ei.

În jurul orei 16, după ce sirenele au sunat, explozii puternice au făcut ca turnul de apă să se clatine spre clădirea Direcţiei Agricole Bihor, iar construcţia înaltă de 34 de metri şi grea de 235 de tone s-a făcut una cu pământul în câteva secunde.

Unda de şoc creată s-a resimţit la câteva sute de metri distanţă. Din turnul de apă a mai rămas doar un morman de moloz şi fiare. Norul de praf a năvălit pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, determinându-i pe spectatori să fugă spre maşini ori spre locuințe.

La final, pompierii au stropit cu apă rămășițele construcției, ca măsură de precauție.

Turnul de apă se află pe o proprietate a firmei Tibea Imob, controlată de dezvoltatorul imobiliar orădean Tibor Tincău.

Anul trecut, au fost demolate şi alte foste clădiri ale fostei fabrici Avântul, în zona aceea urmând să fie ridicate blocuri de locuinţe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No gata TURNUL
Simpatizanții propagandei nu mai comentează?? O cafea ceva :::)))
Postat 20 Aprilie 2023, 21:17 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON