URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
07 Martie 2023, 08:00

Hoți în spitale: Zeci de angajați ai spitalelor din Bihor, scoși basma curată, deși au fost prinși chiar și cu furturi

Hoți în spitale: Zeci de angajați ai spitalelor din Bihor, scoși basma curată, deși au fost prinși chiar și cu furturi 2 DIN 51. În ultimii 5 ani, în spitalele din Bihor au fost cercetați disciplinar 51 de angajați, doar doi fiind concediați. Restul s-au ales cu simple avertismente sau cel mult cu mici penalizări la salarii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că este vorba despre medicul șef de secție sau de cel mai umil brancardier, munca în spitale presupune nu doar calificare, ci și devotament, atenție și disciplină. Pe mulți salariați, însă, îi doare în cot de pacienți, de colegi și de bunul mers al unităților sanitare.

BIHOREANUL vă arată una dintre fețele neștiute ale sistemului sanitar local, în care se întâmplă și lucruri rușinoase, ba de-a dreptul periculoase, de la abandonarea bolnavilor până la furturi de medicamente săvârșite chiar de doctori. Toleranța celor care conduc spitalele față de asemenea cazuri este îngrijorătoare, autorii scăpând cu avertismente sau, în cele mai aspre scenarii, cu tăieri din salarii pe cel mult 3 luni. În ultimii 5 ani, doar doi angajați au fost dați afară și nici unul pe mâna Poliției.

Neglijență cu indulgență 

Tragerea la răspundere a cadrelor medicale care nu își fac treaba ca la carte e uneori cu neputință, spune șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea (foto). „Anul trecut am cerut anchetarea disciplinară a două asistente, dar fără rezultat”, a dezvăluit medicul BIHOREANULUI.

Într-o zi, în camera de gardă ajunsese un pacient în șoc hipotermic care în final a decedat. „În șocurile hipotermice poate fi necesară o resuscitare prelungită, de câteva ore. În cazul respectiv, manevrele au fost făcute, dar fără succes și a survenit decesul. Problema e că în resuscitarea toracică este posibil să provoci leziuni costale, ceea ce s-a întâmplat și în acest caz, dar asistentele nu le-au consemnat în fișă. Le-au descoperit colegii de la Medicină Legală”, povestește dr. Borcea.

Verificând înregistrările camerelor de supraveghere, a constatat că un voluntar le-a arătat asistentelor greșeala, dar acestea și-au ignorat obligațiile de a nota leziunile. „Le-am trimis în comisia de disciplină, dar membrii acesteia s-au speriat că asistentele și-au luat avocat și pot fi dați în judecată, așa că nu au dat nicio sancțiune”, spune dr. Borcea.

În această situație a fost o neglijență în „scriptologia” referitoare la un decedat, dar îngăduința la încălcarea sarcinilor de serviciu poate încuraja fapte realmente vătămătoare.  

În flagrant 

În 2021, în plină pandemie de Covid, în Municipalul din Oradea managerul Laurențiu Chiană (foto) descoperea două furturi, dintre care unul extrem de grav. „Un medic angajat pe perioadă determinată (n.r. - 6 luni) a fost prins cu Remdesivir (n.r. - antiviral) în portbagajul mașinii. Se găsea greu, era folosit numai la pacienți în stare gravă. Doctorul a fost și filmat”, a dezvăluit BIHOREANULUI, sub protecția anonimatului, un angajat al spitalului.

Deși fapta era gravă, căci practic își lăsa colegii fără medicamente ce puteau salva vieți, medicul a scăpat totuși de răspunderea penală. „Nu a fost anunțată Poliția, ca să nu-l nenorocim. A fost trimis în comisia de disciplină, care însă nu i-a dat nicio sancțiune”, spune sursa.

Motivul e halucinant: medicul era la „prima abatere”, iar „prejudiciul a fost recuperat integral”. Dar asta numai pentru că, din întâmplare, fapta a fost descoperită în flagrant, așa că o întrebare e inevitabilă: a fost oare singurul astfel de caz? Cert e că singura pedeapsă a rămas refuzul managerului de a-i prelungi angajarea pe încă 6 luni.

Să nu fie „nenorociți”

Tot în pandemie, la același spital, a fost consemnat un alt furt, de astă dată de mâncare, și tot în flagrant. „Un infirmier a sustras 14 caserole cu mâncare. Managerul l-a prins cu ele în portbagajul mașinii, și pe el l-a filmat”, spune sursa BIHOREANULUI. Omul a scăpat cu un avertisment pe același considerent: era și el la prima abatere, iar prejudiciul a fost recuperat.

De ce niciunul dintre membrii Comitetului Director - managerul, directorul medical sau cel de îngrijiri - n-a anunțat Poliția, care să deschidă anchete penale? De obicei, zice sursa, astfel de fapte rămân între zidurile spitalelor, considerându-se că anchetele comisiei de disciplină, formate din alți angajați, își ating scopul: „De atunci n-a mai furat nimeni”. Sau, dacă a făcut-o, n-a mai fost prins...

Totuși, furturile erau o practică veche. În 2019, de pildă, directorul de îngrijiri Călin Barabas (foto) îi prinsese pe angajații de la bucătărie că furau ulei, orez, zahăr, făină etc, în găleți cu care, chipurile, cărau resturi de mâncare pentru a le da, ca „lături”, animalelor din gospodării. „S-au pus camere de supraveghere și o vreme furturile au încetat, apoi s-au reluat, până când bucătăria a fost desființată. Oamenii au fost redistribuiți pe alte posturi în spital”, spune sursa.

Barabas afirmă că, pentru a ține sub control disciplina, făcea permanent controale inopinate, nu de puține ori constatând și alte abateri, nu mai puțin grave.

„Într-o noapte am găsit la Psihiatrie o asistentă care se îmbrăca și era pe picior de plecare, deși tura i se încheia dimineața”, a exemplificat fostul director, acum simplu asistent. Femeia, de fapt, se înțelegea cu colegele ca prin „rotație” câte una să plece acasă pe timpul nopții, ceea ce putea avea o mulțime de consecințe grave. Oricând un pacient putea face o „criză” și să fie necesară intervenția mai multor cadre medicale, sau se putea declanșa un incendiu...

Alcool, agresivitate, chiul 

Că asemenea situații nu sunt izolate reiese chiar din informațiile transmise, la solicitarea BIHOREANULUI, de principalele spitalele publice din județ: Oradea, Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș. Concluzia? Din 2018 până anul trecut au fost cercetate 51 de abateri, cele mai frecvente fiind prezentarea la serviciu sub influența băuturilor alcoolice și cu întârzieri, comportamentul neprofesionist, conflicte între angajați, dar și stabilirea de diagnostice greșite, plecarea din gardă și părăsirea serviciului înainte de încheierea programului.

La spitalul din Marghita, de pildă, în 2018 un medic, o îngrijitoare și un maseur au „tăiat-o” de la muncă în timpul programului, fiind sancționați toți trei cu avertisment scris. Un an mai târziu, un alt maseur și un medic au făcut același lucru și s-au ales tot cu avertismente, la fel și un brancardier care, potrivit managerului Bradacs Aliz (foto), fiind sub influența băuturilor alcoolice, a avut „un limbaj neadecvat și o tonalitate nepotrivită la adresa unui medic”.

La Aleșd, o concediere 

Comisia de disciplină din spitalul Aleșd a dovedit clemență în cazul unui infirmier prins în 2018 că „a sustras un dulap metalic, transportat apoi cu autoutilitara unității”: hoțului i-a fost redus salariului de bază, pe o lună, cu 5%. În același an, în alte patru situații, mai multe asistente medicale au avut o „conduită neprofesională, cu limbaj impropriu și amenințări reciproce care au dus la crearea unei atmosfere tensionate ce poate genera consecințe nefaste asupra actului medical, inclusiv asupra pacienților”, arată informarea scrisă a conducerii unității. „Se certau care lucrează mai mult”, explică managerul Florin Creț (foto). În ciuda posibilelor „consecințe nefaste”, toate au scăpat doar cu avertismente scrise.

Tot la Aleșd, sunt încă în cercetare disciplinară două cazuri: unul de „folosire a violenței verbale în relațiile cu colegii, pacienții sau aparținătorii” și unul de „părăsire a locului de muncă înainte de sosirea schimbului”, ambele de anul trecut. Singura decizie radicală, de încetare a contractului de muncă, a fost luată în 2021 într-un caz de „folosire în interes personal sau pentru alții a datelor, informațiilor, actelor sau proiectelor vizând activitatea unității, precum și divulgarea unor secrete de serviciu și de informații confidențiale terților”, situație despre care managerul nu dă detalii.

„Lipsă probe” pentru chiul 

Comisia de disciplină a spitalului din Beiuș a clasat în 2018 cercetarea unui cadru medical pentru „lipsă de la locul de muncă”, cu un motiv absolut hilar: „lipsă probe”.

În 2021, un angajat care s-a prezentat la serviciu sub influența alcoolului a fost „abțiguit” cu 10% din salariu pe o lună, iar unui medic i s-a dat doar un avertisment scris deși comisese o faptă de o gravitate maximă: „părăsire gardă”. „Este cea mai gravă abatere pentru un medic, obligat prin lege și prin regulamentul spitalului să nu părăsească garda”, spune o sursă din spital. O probabilă explicație este, însă, că însuși managerul Claudiu Lupău (foto) și-a „acoperit” o protejată, medic ginecolog, care a plecat din gardă pentru a participa la un chef dat chiar de el.

Un cadru medical a scăpat cu o tăiere de 10% din salariu pe o lună tot pentru o faptă gravă, comisă anul trecut: „neacordare de tratament unui pacient”. Un altul, găsit vinovat pentru „conduită neprofesională în relația cu aparținătorii unui pacient”, a primit aceeași sancțiune.

Diagnostic greșit, avertisment scris

La spitalul din Salonta, unui brancardier găsit sub influența băuturilor alcoolice i-a fost redus cu 10% salariul pe 3 luni în 2020, pedeapsă dată și unui funcționar care pierduse un chitanțier, ceea ce a perturbat activitatea unității. Tot atunci, „un conflict verbal între un medic și o asistentă” s-a soldat pentru medic cu reținerea a 5% din salariul pe o lună, asistenta primind doar un avertisment. „Făcuse o glumă, după care doctorul a avut o ieșire nervoasă”, spune managerul Adrian Hațegan.

Un alt doctor, care a greșit un diagnostic, a scăpat în același an tot cu un avertisment. „În camera de gardă, a pus unui pacient diagnostic de colică renală, dar după consultul chirurgical s-a stabilit că era apendicită. Pacientul a fost operat și totul s-a terminat cu bine”, afirmă managerul. Cea mai aspră decizie, concedierea din motive disciplinare, a fost stabilită în cazul unei angajate vinovate de absențe repetate. Culmea ar fi fost să se fi îngropat cazul ca la Beiuș, unde pentru lipsa de la locul de muncă au lipsit tocmai probele...


„CAZIERE” LA SECRET

Făptași protejați... legal

În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, BIHOREANUL a cerut spitalelor publice din județ procesele-verbale ale ședințelor comisiilor de disciplină din ultimii 5 ani, cu anonimizarea numelor angajaților cercetați, însă toate au refuzat.

Conducerea Spitalului Județean a motivat că „inclusiv în condițiile anonimizării, datele cuprinse în procesele-verbale sunt de natură să conducă la identificarea părților implicate, iar acestea conțin și informații cu caracter confidențial privind pacienții”. Spitalul Județean nu a transmis, însă, nici măcar „lista” abaterilor disciplinare și a sancțiunilor date angajaților acestei unități și ai fostului Municipal, pe care l-a „înghițit” anul trecut.

Spitalul din Beiuș a simțit nevoia chiar să precizeze că angajații sancționați au dreptul la... imagine, „garantat și de Codul Muncii, care stabilește la art. 248 că sancțiunile disciplinare se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicarea lor, legiuitorul dorind astfel să protejeze salariatul”. Pe românește, grija față de angajații cu „cazier” disciplinar e mai presus de interesul publicului de a afla de ce sunt în stare aceștia...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici serviciile salvatorilor nu sunt departe...
Un exemplu l-am pățit chiar eu, am fost deposedat de anumite obiecte de pe mână, gât și degete, mă trezisem la staționar fără obiecte, am făcut plângere deși în ambulanță am leșinat, în timp ce ma preluat brancardierii la staționar au dispărut și bunurile. Degeaba am făcut plângere cu aia am rămas.
Postat 07 Martie 2023, 23:27 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON