URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2012, 20:16

Guvernul pregăteşte reintroducerea pensiilor speciale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), a anunţat că guvernul intenţionează să reînvie sistemul pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale, precum militarii sau poliţiştii, introducând pensiile ocupaţionale. În plus, în premieră, şi agricultorii ar putea beneficia de un sistem special de pensie.

Este vorba despre două propuneri de legi care să schimbe sistemul naţional de pensii, introducând pensiile ocupaţionale. Ministrul Muncii nu a dat un termen clar pentru introducerea acestor sisteme, însă a spus că până în 2016 USL va lucra în acest sens.

La vremea dezbaterii proiectului privind pensiile ocupaţionale, mulţi parlamentari au fost în favoarea lui, de altfel acesta fiind şi adoptat în Parlament, în 2007.

Practic, acest sistem prevedea ca o categorie profesională să îşi poată înfiinţa propriul fond de pensii, supravegheat şi autorizat de sistemul naţional de supraveghere a pensiilor private. Acest fond urma să funcţioneze ca unul privat, făcând investiţii care să aducă profit contributorilor. Pensiile provenite din acest sistem ar urma să fie suplimentare faţă de cele provenite din sistemul public, la care participă toată lumea.

"Avem o propunere de lege care trebuie să intre în funcţiune. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un astfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţii", a declarat ministrul Mariana Câmpeanu, la un post de ştiri.

În 2010, guvernul PDL condus de Emil Boc a restructurat sistemul public de pensii, eliminând pensiile speciale la care aveau dreptul militarii, cadrele MAI, parlamentarii, magistraţii, aviatorii sau diplomaţii. Această schimbare a survenit de comun acord cu specialiştii Fondului Monetar Internaţional, ambele părţi fiind de acord că sistemul românesc de pensii nu este sustenabil şi riscă să intre în colaps.

În ce priveşte agricultorii, ministrul Mariana Câmpeanu a explicat că Guvernul vizează introducerea unui sistem similar celui din Franţa, dezbătut şi în România în 2007, însă eliminat de Guvernul Boc, în urma introducerii sistemului unitar de pensii. Astfel, agricultorii ar urma să contribuie la sistemul de pensii sezonier, în funcţie de când câştigă bani din munca lor, iar statul ar urma să pună în numele lor o sumă de bani similară cu cea depusă de ei.

"Exista o propunere de lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, nu neapărat numai în agricultură, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent care ar veni din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură contribuie cu 10 lei, statul îi mai adaugă încă 10 lei sau 20 de lei. Dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, s-ar putea ca şi persoanele care lucrează în agricultură, atunci când îşi văd bănuţul acolo în contul lui, să înceapă să contribuie", a spus Mariana Câmpeanu.

Pensiile speciale costau statul român aproximativ 800 de milioane de euro pe an, conform cifrelor avansate de fostul premier Emil Boc. Categoriile profesionale care beneficiau de ele contribuiau la sistemul de pensii o perioadă mult mai scurtă de timp decât restul cetăţenilor, în schimb primeau la pensie sume mult mai mari decât contribuţia lor. Pensiile erau calculate, în principal, pe baza ultimelor salarii primite, fără să respecte contribuţiile propriu-zise la sistemul de pensii.

Sursa: Gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON