URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 18:51

Guvernul are în plan să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii. Vezi cum te va afecta!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul are în plan să majoreze contribuţiile la Pilonul II de Pensii, fapt ce ar însemna un profit mai mare pentru cei care contribuie la acest pilon, obligatoriu, potrivit programului de guvernare al coaliţiei PNL-USR-PLUS-UDMR.

Contribuţiile vor fi crescute cu un punct procentual, respectiv de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024, potrivit site-ului Alba24.ro, care citează documentul depus în Parlament și asumat de Cabinetul Cîțu.

Datele prezentate în acest an de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că, în ciuda pandemiei de COVID-19, în 2020 s-a înregistrat un câştig de aproape un miliard de euro pentru participanţii la Pilonul II.

"Pilonul II de pensii a realizat în 2020 un câştig de 6,2%, de trei ori peste inflaţie, adică un profit net de 900 mil. EUR pentru participanţi. Revenirea spectaculoasă de după scăderile cauzate de închiderea economiei din primăvara lui 2020 se datorează parţial revenirii pieţelor, dar şi managementului profesionist, strategiei de investiţii adaptate contextului şi calităţii supravegherii", susține un comunicat transmis recent de APAPR.

În România există trei categorii de pensii: Pilonul I, adică vistieria statului, unde ajunge o parte din contribuţia datorată la pensii, Pilonul II, administrat privat, unde merge o altă parte din contribuţia obligatorie la pensii, şi Pilonul III, reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

"Cel care datorează contribuţie la pensii asigură umplerea Pilonului I şi a Pilonului II, proporţional cu cotele decise prin lege. Astfel că, spre deosebire de partea din contribuţia noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceştia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării", mai arată sursa citată.

Practic, banii din pilonul II reprezintă un plus faţă de pensia din sistemul public. Ba mai mult. "Dacă titularul contribuţiei de la Pilonul II moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moştenitorii săi - ceea ce la pensiile publice de stat nu se întâmplă", mai arată Alba24.

Legea nr. 411/2004 este actul normativ ce reglementează pensiile private. În document se prevede că persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii. De asemenea, persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond. Persoanele care nu ştiu la ce fond merg banii lor de pensie privată, pentru că nu şi-au ales fondul, pot să afle folosindu-se de o aplicaţie pusă la dispoziţie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă vrei să ai o pensie decentă ...
... fă-ți o asigurare la privat, pe o rată de creștere anuală chiar și de 10% din venit, lăsând statul să se descurce cu punctele lui de pensie, veșnic aflate sub dobânda medie de referință care-i la nivel de nesimțire politică !?! La fiecare Leu plătit în privat ... vei vedea că mai faci unul după 15-20 de ani de contribuție !?!
Postat 24 Februarie 2021, 10:51 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON