URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2023, 13:00

Grevă în educație! Părinții din Bihor, sfătuiți de profesorii sindicaliști să-și țină copiii acasă

Grevă în educație! Părinții din Bihor, sfătuiți de profesorii sindicaliști să-și țină copiii acasă (foto: trucaj)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindicatele din învățământ au anunțat că miercuri, între orele 11 și 13, vor face o grevă de avertisment, iar începând de luni, 22 mai, vor intra în grevă generală. Nemulțumirile lor sunt legate de salarii, dar și de lipsa investițiilor în infrastructura unităților de învățământ.

Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu, a declarat pentru BIHOREANUL că în județ au semnat în favoarea grevei 60% dintre membrii de sindicat, adică aproximativ 4.000 de angajați din învățământ. „Dar unii continuă să semneze, mai sunt persoane care s-au alăturat demersului după ce am strâns semnăturile și am trimis raportarea la București. Oricum, și cei care nu au semnat au dreptul să ni se alăture”, a declarat Zancu.

Așadar, începând de luni, 22 mai, cel puțin sindicaliștii din învățământ nu vor lucra, motiv pentru care președintele SLÎ Bihor le recomandă părinților să nu își trimită copiii la școală sau la grădiniță.

„Sfatul nostru pentru părinți este să-i țină pe copii acasă. Dacă ne respectă și vor să le oferim copiilor o educație de calitate, să îi țină acasă. Noi, pe perioada grevei, avem contractul de muncă suspendat, nu suntem plătiți și obligațiile ce ne revin din fișa postului nu trebuie să le facem. Așadar, vom fi prezenți la locul de muncă, dar nu vom face absolut nimic. Vom pune lacătul pe școală”, a declarat Zancu, marți, pentru BIHOREANUL.

În cazul unei greve generale, misiunea supravegherii elevilor sau preșcolarilor va cădea în sarcina conducătorilor unităților de învățământ, însă este evident că o directoare de grădiniță, de pildă, nu va putea supraveghea singură 100 de copii.

În timpul grevei de avertisment de miercuri, între orele 11 și 13, profesorii vor intra în clase, dar nu vor preda, ci doar vor supraveghea copiii.

Sindicaliștii din educație sunt nemulțumiți de salarizare, dar și de lipsa investițiilor în educație. „Problema este că domnul premier nu vrea să mai ia nicio decizie, pentru că e pe final de mandat, iar domnul Ciolacu își așteaptă mandatul, nu se bagă. Ei tot timpul găsesc motive. Ieri (n.r. luni) au fost convocați liderii federației sindicale la Cotroceni, dar dl președinte Iohannis n-a binevoit să participe la discuții, a trimis un consilier. Nu ne dorim doar salarii, dorim și infrastructură în școli”, a mai spus Zancu.

Potrivit anunțului făcut de liderii sindicali din București, revendicările angajaților din Educație țin de majorarea salariilor, în special pentru profesorii debutanți, indexarea anuală a lefurilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare prestate de personalul didactic auxiliar și nedidactic și acordarea de sporuri pentru condiții de mucnă pentru întreg personalul din învățământ.

Sindicaliștii mai cer decontarea navetei, plata unei indemnizații de instalare, concediu de muncă suplimentare, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Declarațiile liderilor naționali ai sindicatelor din învățământ:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Problema asta e de dupa 89, nimic e nou. Și atunci mai băgai un Parizer și un Bricfor, pe sub tejghea.
E nesimțit sa ceri bani pt banchet in ziua de azi. Eu am plătit acum 20 de ani 1.200.000 lei pt banchet in Felix, la un hotel de tot pișatul doar pt mândria de a face banchet in Felix, mai târziu întrarea în licență a costat în bani noi 1500 lei. E rușinos ca profesor, decan sau director de școală sa ceri bani pt asta, și fondul școli când învățământul e gratuit. Decanii ăștia sau directorii de școli, o sug la partide de când e lumea, dar ce facem cu părinții și educația de acasă ( eu am 7 ani de acasă + 7 ani de cartier, consecutiv ) când fiecare părinte vrea ce e mai bun pt copil, în cazul asta Gojdu, Economic, Eminescu sunt cele mai nenorocire SCOLI din Oradea, doar pt faptul ca acolo ajung copii din părinți CAMPIONI la Șpagă, care își obliga ODRASLELE sa fie CAMPIONI. Nu poți sa fi CAMPION dacă nu ai in sânge asta, si nu poti fi obligat sa fi CAMPION orice școală faci. Problema sunt părinții PARVENIȚI. Pe mine nu ma dus TATA la școală cu mașina. Profesorii ar vrea mai mult pt copii și nu pt ei, dar trebuie sa trăiască și ei, niciun guvern din ROMÂNIA EVER, nu a alocat resurse considerabile pt îmbunătățirea profesorilor, performanta lor, trainingul lor. Un profesor învață tot timpul, el nu o suge 3 luni de vacanță, el învață in lunile alea, și cumpăra materiale din banii lui, un profesor își dă UPDATE mai rapid ca GUVERNUL ( oricare ar fi el ).
Postat 16 Mai 2023, 23:53 de Sandu2100
Bingo
Vouchere de vacanta pina in 2027. [ https://www.gandul.ro/social/romanii-bugetari-isi-pot-face-planuri-de-concediu-pe-termen-lung-voucherele-de-vacanta-se-acorda-cel-putin-pana-in-2027-19979108 ]. O tara care isi respecta valorile...
Postat 16 Mai 2023, 20:56 de excalibur
Ce mult se străduiesc unii...
...profesori, cunoaștem metehnele de gen, credeți că așa copii voștrii vor fi mai educați, tot așa vor rămâne stați liniștiți.
Postat 16 Mai 2023, 19:26 de Morometul
Acela
"dorul leli", "ca copii", "ore in particule", "mari sindicaliști", "mai rai ca si popi", "toti bani din lume". Articularea substantivelor lipseste complet, scrierea cu majuscule si repetarea semnelor de punctuatie denota un altfel de comportament in dezacord cu buna convietuire. In fine, repet, cand vrei sa dai in cineva macar fa-o corect. Mai ales in dascali si calitatea actului educational. Arata ca esti mai sus decat cel pe care il "lovesti", chiar si cand te crezi anonim. Si mai repet o data: anti-bugetar mai mare ca mine nu cred sa existe. (Nu scriu cu diacritice!)
Postat 16 Mai 2023, 16:11 de poiu
Pourquoi?
N-am inteles de ce fac greva, nu scrie in articol. Nu-s multumiti cum a iesit Romania educata? Ar fi un motiv. Mai degraba profesorii vor in vacanta. Ce naiba, din 15 iunie pina in 15 septembrie s-o tii intr-o vacanta, sa-ti intre banii pe card. Sa lansam vacanta bugetara, de la 1Mai pina in septembrie... Sau nu se mai dau vouchere de vacanta , pentru specialii tarii romanesti? Adevarul e ca, cine e destept face greva acuma, pina n-a inceput criza, cea adevarata. Restul vor servi curbe de sacrificiu...
Postat 16 Mai 2023, 14:08 de excalibur
POIU
Cam ce te deranjează și nu ți se pare corect din ce am scis. Astept rezultatul tău
Postat 16 Mai 2023, 14:07 de Acela
Acela
Si tu pari sa fi facut toata scoala cu groparul satului, dupa cum scrii. Eu sunt anti bugetari din toate simtirile, ca am motive. Dar cand te exprimi in public si dai in dascali, macar sa scrii corect. Zic si eu doar.
Postat 16 Mai 2023, 14:04 de poiu
TUPEU MAXIM
Pe lângă că nu își fac datoria de a preda copiilor la cursuri doar în dorul leli și au pretenția față de părinți dacă vor ca copii să înțeleagă materia să mearga la ore în particule în grupuri de 3 - 5 copii cu costurile aferente. Pentru acest lucru nu vor să intre în grevă generală. Dintre acești dascăli câți dintre ei declară în realitate câte ore fac în particular, câte chitanțe eliberează clienților și ce venituri suplimentare au????????????? La unele licee ora de matematică o face femeia de serviciu la clasele terminale, despre acest lucru ce spun mari sindicaliști. Ați ajuns mai răi ca și popi, nu vă ajung toți bani din lume
Postat 16 Mai 2023, 13:30 de Acela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON