URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2022, 20:31

Greenpeace recomandă Primăriei Oradea să pună panouri fotovoltaice pe clădirile pe care le deține

Greenpeace recomandă Primăriei Oradea să pună panouri fotovoltaice pe clădirile pe care le deține (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscuta organizaţie de mediu Greenpeace recomandă Primăriei Oradea să folosească acoperişurile clădirilor pe care le deţine pentru a monta panouri fotovoltaice şi, astfel, ar asigura mai mult decât necesarul de energie electrică care se consumă în aceste clădiri.

Greenpeace România a făcut public, zilele trecute, raportul "O resursă nefolosită - Potenţialul fotovoltaic al clădirilor publice din România", care analizează datele oferite de primării din 11 oraşe ale României privind potenţialul solar al clădirilor publice.

Studiul este realizat de către Andrei Ilaş, membru fondator al Comunităţii de Energie, la solicitarea şi cu aportul Greenpeace.

"Oradea are un potenţial extraordinar de a-şi produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, în urma solicitării Greenpeace România, aflăm că: Acoperişurile clădirilor deţinute de primărie însumează o suprafaţă de 83.511 mp, iar consumul actual de electricitate este de 5.625 MWh. Pe acoperişurile clădirilor publice pot fi instalate capacităţi fotovoltaice de 10 MW, deşi doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate (n.r. - a respectivelor clădiri)", se arată într-un comunicat transmis de organizaţie. 

Mai precis, analiza Greenpeace arată că, în Oradea, dacă s-ar pune panouri fotovoltaice pe toate acoperişurile aflate în proprietatea publică a municipiului (școli, spitale etc.), s-ar produce 11.236 MWh, în timp ce consumul de electricitate în acele clădiri este de 5.409 MWh. Organizaţia face doar o analiză calculând suprafeţele acoperişurilor, fără a ţine cont însă de pildă de clădirile monument pe care nu pot fi instalate astfel de panouri. 

"Necesarul acestei investiţii ar fi de aproximativ 3.704.557 euro, putând fi generate cel puţin 99 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.434 tone de emisii de carbon. Cu toate acestea, puţine lucruri au fost făcute pentru a susţine această direcţie", transmite Greenpeace. 

Organizaţia prezintă calcule similare şi pentru celelalte 10 oraşe cuprinse în raport. 

"Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziţie energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporţii majore. Renunţarea la dependenţa de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creşterea facturilor la energie (care adânceşte sărăcia energetică) şi necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esenţiale ale contextului care va crea lumea de mâine", se arată în comunicatul Greenpeace România. 

Chiar dacă nu a făcut public vreun plan să orneze acoperişurile clădirilor publice cu panouri fotovoltaice, Primăria Oradea are alte iniţiative care implică acest tip de energie.

Mai precis, municipalitatea vrea să realizeze, cu finanţare prin PNRR, o centrală fotovoltaică deasupra parcării noii săli polivalente din oraş, iar Termoficare Oradea, societate din subordinea Primăriei, urmează să amenajeze un parc fotovoltaic pe locul vechii halde de cenuşă şi zgură de la Santăul Mic, care va fi întâi ecologizată.

Raportul publicat de Greenpeace România:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Headwind"21 [Documentary]
https://www.youtube.com/watch?v=7RgyLDVlAg4
Postat 15 Iunie 2022, 22:49 de excalibur
urma sa comentez dar bine ca s-a mentionat:
"fără a ţine cont însă de pildă de clădirile monument pe care nu pot fi instalate astfel de panouri"... asa ca nu am nimic de obiectat. Cred ca investitia ar fi mai mult de 3.7mil euro care e o subestimare, dar daca merita (randament si eficienta), sa se faca.
Postat 13 Iunie 2022, 21:33 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON