URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2020, 13:15

Gazul vine mai repede! Termoficare Oradea va începe din primăvară retragerea din zonele de case

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna aceasta va fi pentru mulţi orădeni din zona de case ultima în care se mai încălzesc cu agent termic în regim centralizat furnizat de Termoficare.

Adio, CET!

Directorul demisionar al societăţii de termoficare, Stănel Necula, a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că operatorul va începe peste circa trei luni retragerea din zona de case.

"A fost constituit un grup de reprezentanţi ai Primăriei, Termoficare şi Distrigaz care va stabili plan de retragere controlată. Grupul va stabili o foaie de parcurs care va stabili ritmul, zonele prioritare şi termenul în care trebuie să se încheie procesul", a spus Stănel Necula.

Termoficare va preda către Distrigaz, în perioada următoare, 2.672 de locuinţe pentru care nu mai poate asigura agent termic în parametri.

"La finalul acestui sezon de încălzire consumatorii de pe străzile de unde Termoficare se va retrage anul acesta vor fi înştiinţaţi oficial, ca să aibă la dispoziţie măcar şase luni pentru a-şi găsi o altă formă de încălzire a locuinţei", a spus directorul.

În cel mult doi ani

După cum BIHOREANUL a mai scris, Termoficare va renunţa la consumatorii de pe 132 de străzi cu case. Măsura va fi luată din raţiuni de economice.

În aceste zone, gradul de nemulţumire al consumatorilor este ridicat pentru că nu beneficiază de servicii de calitate, consumul de gigacalorii este mai mic pentru că sunt mai puţini clienţi pe o conductă, pierderile de agent termic sunt mai mari pentru că reţelele sunt vechi, iar costurile ridicate nu justifică înlocuirea reţelelor vechi şi distruse cu altele moderne şi bine izolate.

"Am făcut un calcul, iar perioada de amortizare a reţelei depăşeşte cu mult perioada normată de funcţionare a acesteia. Conducta ar ajunge praf şi pulbere cu mult înainte ca Termoficare să îşi fi recuperat investiţia", a spus Stănel Necula.

Dacă anul trecut termenul avansat pentru trecerea de la încălzirea cu agent termic la încălzirea pe gaz a consumatorilor din zona de case a fost de cinci ani, ulterior reprezentanţii municipalităţii au impus scurtarea acestuia la doi ani.

Acest lucru pune presiune atât pe Distrigaz, obligat să investească în extinderea reţelelor, cât şi pe orădeanul de rând, care va trebui să rost de aproximativ 10.000 lei pentru achiziţionarea noilor instalaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CET Fan Club
Je suis Charlie.Cet-ul oradea nu mai e ce-a fost.Adica din 15 oct pina-n 15 aprilie nu ai alta grija decit sa-ti platesti factura,apa calda&caldura constant.Nu tu revizii,nu tu detectoare,nu tu curatat horn,nu tu bascule,hamalit,crapat,drujbe.E state of the art.Atita doar ca pretul putea fi mai user-friendly.Adica faptul ca cet-ul ia dazul direct din transgaz (30% less) sa compenseze pierderile din retea.Pe scurt gigacaloria sa fie pe la 200, real.Deh...Lamborghini are motor mare si consuma mult,nu e pentru saraci.Conform INS.Legat de costurile bransamentului, parca a intrat in vigoare o directiva care pune in sarcina operatorului costurile,probabil pina la poarta,la contor...Chiar daca cet oradea nu e cea mai de succes poveste(sau e?),macar ne-am distrat pe banii altora.O putem lua de la capat oricind...
Postat 19 Ianuarie 2020, 16:41 de excalibur
Gândire de "penal" cu conferință de presă la purtător !?!
Vorbește gura lui de ... retragere de pe 132 de străzi din oraș, de nerecuperarea investiției și de cei minim 10.000 lei pe care fiecare actual client trebuie să-i scoată din buzunar pentru a intra apoi în "aria" cu noua sursă, pe gaz, care presupune de fapt încă vreo 12.000 lei pentru centrala casei și lucrările la interior !?! Adică, aproape 5.000 Euro pe care fiecare contribuabil "rebranșat" unui alt sistem, trebuie să-i aibă, pentru că niște descreierați precum acest "penal" au investit peste 100.000.000 Euro într-un sistem neviabil, depășit, din bani publici !?! Toată conducerea municipalității ar trebui să fie ridicată, pentru înșelăciune în dauna orădenilor, și băgată la pușcărie pe treaba asta ... nemernici și incompetenți care ar trebui spânzurați apoi în piața Unirii, odată cu artificiile de Revelion !?! Amatorismul acesta, numai la partea de termie, costă acest oraș cu totul, la câți clienți vor fi debranșați și câți bani s-au băgat aiurea în toată treaba asta ... peste 4.000.000 Euro !?! Se va lăsa cu sânge și sudoare pentru mulți ... mai ales că un complet de judecată a ÎCCJ a decis, pentru un insistent consumator bucureștean, că branșarea la rețelele de gaz se face pe cheltuiala operatorului, nu pe a clientului !?! Să plătească "diliul" șef și tribul lui de amatori, așadar, nu orădenii !?!
Postat 19 Ianuarie 2020, 16:10 de CrisDumi
Romania normala...
...vine peste Oradea? Preobabil va fi un joint-venture intre termoficare si distrigaz,vor sapa o singura data,unii isi vor scoate tevile iar ceilalti si le vor instala in locul lor.Pina la toamna...
Postat 19 Ianuarie 2020, 15:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON