URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2018, 15:43

Frate cu hoţii de lemne: Un pădurar, cercetat pentru dispariţia a 800 de copaci din pădurea Primăriei Sânicolau Român

Frate cu hoţii de lemne: Un pădurar, cercetat pentru dispariţia a 800 de copaci din pădurea Primăriei Sânicolau Român foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean de 26 ani, pădurar, este anchetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor pentru gestiune frauduloasă, după ce a fost găsit cu aproape 800 de arbori lipsă în gestiune.

Informaţia a fost făcută publică, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, reprezentanţii instituţiei refuzând însă să furnizeze identitatea inculpatului ori măcar localitatea de domiciliu a acestuia, sub pretextul că individul "ar putea fi identificat", iar ei se simt datori să-i protejeze identitatea, pentru respectarea prezumţiei nevinovăţie, chit că au cerut Parchetului trimiterea lui în judecată.

Prezumţia de hoţie

Ce a făcut "protejatul" poliţiştilor? Potrivit aceluiaşi comunicat, în perioada august 2015 - februarie 2016, în calitate de pădurar, având în gestiune un canton silvic, pădurarul ar fi administrat defectuos unitatea de pădure din gestiune, în care au fost găsite 769 cioate rămase în urma unor tăieri ilegale, în volum de 286,758 metri cubi de material lemnos. Pe româneşte, a închis ochii la un adevărat jaf care se comitea în pădurile pe care le avea în grijă.

BIHOREANUL a aflat că pe "fratele" hoţilor de lemne îl cheamă Florin Bârda şi a lucrat la cantonul Gepiu aparţinând Ocolului silvic privat Brătcuţa. Pădurea din care s-au defrişat ilegal sutele de arbori aparţine comunei Sânicolau Român, paguba cauzată fiind stabilită la suma de 73.863,54 lei.

"Avem o suprafaţă de 227 hectare de pădure administrată de Ocolul privat Brătcuţa. Şeful Ocolului s-a ocupat de tot, el l-a prins şi tot el a făcut plângere penală pe numele pădurarului", a declarat primarul comunei, Dumitru Munge.

Pe sub nasul poliţiştilor

Furturile au fost descoperite în noiembrie 2016, după cum spune Florian Gaje, şeful Ocolului Brătcuţa. "Pădurarul a mai avut ceva probleme şi îi imputasem o pagubă, dar nu s-a oprit. Aveam informaţii că se duc lemne din pădure şi am cerut să fie supravegheat şi să i se facă un control de fond. Lucra noaptea şi dimineaţa, cu ţiganii. Luau lemnele din pădure, ba se mai duceau şi cu camioane. Ca să şteargă urmele, îi punea pe ţigani să scoată rădăcinile din pământ, ori să le acopere cu pământ. Pădurea e lângă Bicaciu şi se fura zilnic, sub nasul poliţiştilor din zonă, care n-au văzut nimic, niciodată", spune Gaje. 

Plângerea pe numele pădurarului a fost depusă în urmă cu doi ani, după controlul de fond, iar ancheta a început la Compartimentul Delicte Silvice din Inspectoratul de Poliţie Bihor, de unde, apoi, a fost transferată la SICE.

N-are bunuri

"Până la domnul Bârda, n-am avut un asemenea caz şi am tot insistat la Poliţie, i-am zorit să termine ancheta, că se tot tărăgăna, iar eu trebuie să deschid proces împotriva lui Bârda, să recuperez paguba", a mai declarat şeful Ocolului, deloc optimist. Nu de alta dar, zice tot el, tânărul n-are bunuri pe numele lui. "Dacă nu am cum, să-l trimită la închisoare", a mai spus Gaje.

Până atunci, însă, mai are de aşteptat, căci ancheta a fost finalizată doar la Poliţie, dosarul fiind înaintat unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a celui în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON