URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2013, 18:38

Forum Constituţional: O orădeancă vrea o instituţie care să urmărească dacă politicienii îşi ţin promisiunile electorale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Forumul Constituţional organizat de clubul Oradea al Asociaţiei Pro Democraţia a atras, vineri, în sala mare a Prefecturii, 20 de oameni, reprezentanţi ai partidelor politice, dar şi cetăţeni simpli ori directori de societăţi comerciale, pentru a dezbate probleme legate de revizuirea Constituţiei şi despre regionalizare, descentralizare.

Controlul promisiunilor

Între vocile care se întrebau dacă este necesară sau nu revizuirea Constituţiei, ori cum ar trebui să se reflecte în ea regionalizarea, cea mai inedită propunere a venit din partea Mioriţei Săteanu, preşedinta Uniunii Femeilor din Bihor, care a subliniat că toate modificările "trebuie să fie neapărat şi imperios în concordanţă cu dorinţa cetăţenilor".

"Faceţi fluturaşi pe înţelesul oamenilor. Articolele din Constituţie să fie atât de clare încât niciun Superman cu minte diabolică să nu poată să le interpreteze în folosul personal şi nimeni altcineva", a spus Mioriţa Săteanu, atrăgând simpatia participanţilor.

"Obligatoriu, atunci când un partid câştigă alegerile şi face promisiuni, venind cu o platformă în care zice că va rezolva una sau mai multe probleme, să fie tras la răspundere dacă nu şi le respectă. Să existe o instituţie care să aibă această posibilitate şi să arate de o mie de ori: Ai uitat ce ai promis acestor oameni care te-au votat!", a spus Săteanu.

De la traseism la minorităţi

Cea mai aplicată pe problemă a fost Rozalia Biro, senator UDMR de Bihor, care face parte din Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. Între altele, aceasta a criticat faptul că în prezent articolul 152 "limitează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti" prin faptul că a introdus excepţii în următoarea revizuire a legii fundamentale. Potrivit acestui articol, "caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".

De asemenea, Biro a spus că la articolul 1 ar mai trebui introdus un nou alineat, în care să se precizeze că minorităţile sunt "factori constitutivi ai statului român", dându-le posibilitatea, astfel, să beneficieze de mai multe drepturi adaptate la legile şi realităţile europene.

Consultantul politic Victor Papp, sosit ca reprezentant al PSD-iştilor Ioan Mang şi Florian Bodog, a spus, între altele, ca în textul fundamental trebuie să existe prevederi conform cărora parlamentarii care îşi părăsesc formaţiunea din partea căreia au fost aleşi să poată fi daţi jos, prin referendum, de alegători, dar şi ca premierul să fie ales nu după voinţa preşedintelui, ci după voinţa poporului, de partidul care a câştigat alegerile.

Unul dintre cei mai activi a fost deputatul liberal Ioan Cupşa, care a insistat pe "funcţia integratoare" a Constituţiei, "care ar presupune identificarea unui set de valori pe care să le acceptăm unanim că sunt ale noastre şi în care să ne identificăm toţi cetăţenii României", dar şi pe necesitatea întăririi drepturilor fundamentale ale omului. "Avem, datorită tehnicii şi ştiinţei, probleme noi, care nu au fost legiferate. Serviciile medicale au progresat enorm. Am putea cuprinde un capitol distinct despre dreptul la siguranţa genetică", a spus Cupşa.

Propuneţi aici!

Până la urmă, edificatoare a fost părerea unui orădean care a amintit că, deşi românii s-au prezentat la un referendum, în 2009, care includea şi revizuirea Constituţiei, politicienii n-au ţinut cont de el. "La acel referendum, lumea a fost chemată să voteze şi a hotărât că vrea Parlament unicameral, format din 300 de parlamentari şi nu din 600 câţi sunt acum. Dacă tot nu ne respectaţi voinţa, după ce ne mai chemaţi?", a spus el.

Întâlnirea s-a terminat după două ore şi jumătate, organizatorii îndemnându-i pe participanţi să îşi trimită propunerile, până pe 7 mail, la adresa: http://forumconstitutional2013.ro/propuneri-de-revizuire-a-constitutiei.

Răspunsurile vor fi cuprinse într-un raport care va fi înaintat Comisiei Parlamentare pentru Reviziurea Constituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
replica la replicanti
Felicitari jurnalistei saptamanalului Bihoreanul Raluca Avram doar ea a ramas pina la incheierea forumului constitutional ,in rest toti dar toti jurnalisti locali au plecat iar articolele lor le-au scris din siteul.forumconstitutional2013.ro 2-3 idei si gata articolul postat on line in cotidianul local si tiparit abia luni. Replici la replicanti acestia contra.@ Dare-ar boala ! i-a de mina pe jurnalistul unui cotidian local bihorean si semnati-va gramatical corect pe ideile de baza ale forumul constitutional 2013.@Super Star (cocalar si manelist) ar fi bine sa existe in Bihor femei asemeni Mioritei Sateanu cu inalte sentimente de adevar si dreptate pentru societatea partitocrat corupta din ROMANIA, ea este o adevarata luptatoare pentru adevar.@stefane 100% iti dau dreptate si adevar in afirmatie , asta-i prima data cind sunt deacord cu tine.@Oarba ``Nimeni nu este mai presus de lege(toti suntem egali in fata legi )propozitia aceasta din Constitutie ar trebui scrisa reclama pe Parlamentul din ROMANIA!:))=))UN PATRIOT trebuie mereu sa fie pregatit sa lupte impotriva guvernului sau care-i restring libertatile si drepturile !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 21 Aprilie 2013, 20:06 de Romanul Simplu
for: Blonda de la UDMR (şi nu numai)
”Cea mai aplicată pe problemă a fost Rozalia Biro, senator UDMR de Bihor, care face parte din Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. Între altele, aceasta a criticat faptul că în prezent articolul 152 "limitează drepturile și libertățile cetățenești" prin faptul că a introdus excepții în următoarea revizuire a legii fundamentale.” 1. Un subiect de reflecţie pentru Biro Rozalia şi cei care au promovato: art. 152(2) din Constituţia României – ”(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora.” 2. Oare ce măsuri ferme şi eficiente împotriva celor care promovează şi implementează segregarea pe criterii etnice, în şcoli, familie, la serviciu, în societate ş.a. doreşte să ne propună dna senator? 3. “Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă.” Mahatma Gandhi. Pe politicienii şi argaţii lor (numţii politic ş.a.) care provoacă atâtea probleme materiale şi sărăcie în familiile de români, ce măsuri de sancţionare ne propune dna Rozi? 4. ”Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:1-12). Oare, pe cei care încalcă această zicere a lui Iisus, Cel de Sus (şi nu numai) de ce nu îi pedepseşte, doamnelor parlamentar: Rozalia BIRO, Lucia VARGA şi Sonia DRĂGHICI? Pentru dvoastră, simularea/provocarea violenţei în familie = violență conjugală reală? 5. Dna Rozi, ştiţi prea bine faptul că o procedură de segregare o constituie distrugerea de căsnicii, prin generarea de probleme materiale (pierdere loc de muncă ş.a.) şi de simulare/provocare a violenţei în familie. Ca viceprimar, respectiv ca şi om politic: Câte destrămări de căsnicii, avânt cauzele sus prezentate, aţi împiedicat? P.S. Pentru câte zile vă ajunge salariul minim pe economie?
Postat 21 Aprilie 2013, 08:23 de anonymus
Justitia,justitia,justitia.....
Alo babutelor,tanti Rozi, tanti Sateanu nu este nevoie de nicio comisie, va spunem noi, politicienii nu-si tin promisiunile electorale,toti fura si mint din cele mai vechi timpuri. Pana cand ? Pana cand justitia pedepseste toti infractorii inclusiv politicienii. Alternative dea lungul istoriei: rascoale,revolutii,organizatii extremiste care incearca sa dreaga ceea ce nu vor sa faca institutiile statelor prin angajatii lor platiti sa o faca.
Postat 20 Aprilie 2013, 14:11 de Oarba
Păcat,
Păcat că Bihorul nu are și un parlamentar ca doamna Mioriţa Săteanu
Postat 20 Aprilie 2013, 06:23 de stefan
tzac, tzac, tzac...
Tara arde si Miorita Sateanu se piaptana :))))) Ma rog, cat mai are ce pieptana :D
Postat 19 Aprilie 2013, 23:34 de Super Star
'napoi la clasa 'ntai
"...iar, daca nu si le respecta..." - virgula se pune INAINTE de "iar", analfabeto care esti tu cu facultatea de stiinte politice terminata "la zi" !
Postat 19 Aprilie 2013, 23:32 de Dare-ar boala !
replica la articol
Problema intrebare care se pune este pentru cine sa se revizuiasca Constitutria Romaniei ? Pentru cetateanul roman ca sa o duca mai bine si sa traiasca mai bine in ROMANIA! sau pentru clasa politica corupta ca sa o duca ei mai bine si sa le acopere ilegalitatile si faptele ilegale,ierarhia politica de haita coruptia , traficul de influenta , manipularea opiniei publice,etc,etc,etc!:))=)) Nu sa discutat de drepturile si libertatile cetatenesti ale cetateanului roman ele sunt esentiale , s-a discuta doar despre regionalizare,si altele de pe ordinea de zi , si fiecare partid si-a tras reclama electoralapentru partidul lui incepand de la PNL,PSD,UDMR, deputatul slovac, PDL absent ca este in opozitie!:))=))La remarca lui Manolescu cu betivanul si incaltamintea ii intorceam inapoi replica savantul casnicia si iubaretzul sotiei savantului , sa -l vad daca mai comenta ceva!:))=))Constitutia nu se dezbate pe genunchi in cirdasie cu partidele politice , ci se dezbate cu fiecare cetatean roman ``nimeni nu este mai presus de lege ...da clasa politica vrea sa-si faca legea ei ca sa te poata asupri mai bine !:))=)) UN PATRIOT trebuie mereu sa fie preg.Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 19 Aprilie 2013, 19:48 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON