URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2015, 18:39

Foncea acuză: CAS Bihor a asistat la frauda de 700.000 euro prin reţete fictive, dar i-a controlat la sânge clinica pentru o eroare de... 9 lei

Fost manager al Spitalului TBC din Oradea, acum manager al lanţului New Medics, cu acţionari germani, Dacian Foncea intervine cu o dezvăluire privind dubla măsură practicată de conducerea CAS Bihor, la câteva zile după ce un grup de medici şi farmacişti de la Farmaciile Lavanda au fost arestaţi pentru prejudicierea cu 700.000 euro a Fondului Naţional Unic de Sănătate prin emiterea a 13.444 reţete "umflate", prin care se vindeau, practic, medicamente în mod fictiv, pentru bolnavi totuşi reali.

Pentru unii mumă...

Într-un comunicat intitulat "Stop-Joc pentru conducerea CAS Bihor", dat publicităţii luni, Foncea afirmă că "asistăm la un început timid de a se inaugura legalitatea în sistemul sanitar bihorean", care "nu s-a putut autoregla singur, denunţându-şi bandiţii".

Referindu-se la cazul comerţului fictiv cu medicamente devenit public săptămâna trecută, Foncea afirmă că în mod cert şefii CAS Bihor au "explicat organelor de anchetă cât de nevinovaţi sunt, că habar nu aveau de fraudă, că nu exista niciun mijloc posibil şi legal de control", dar "nimic nu este mai fals" decât asemenea pretenţie, deoarece "existau mai multe posibile filtre prin care să fie interceptate neregulile".

"Conducerea CAS Bihor avea obligaţia legală să se asigure că ceea ce plătesc/decontează este absolut legal şi sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru realizarea plăţilor", afirmă Foncea, subliniind că "nici medicii, nici farmaciştii nu puteau pune mâna pe bani fără plata/decontarea conducerii CAS Bihor".

... pentru alţii ciumă

Pe de altă parte, managerul New Medics arată că, în timp ce "nu vedea" neregulile grave, conducerea CAS Bihor, adică preşedintele-director general dr. Gheorghe Ionuţ, a dispus un control la unitatea pe care o conduce pentru o pretinsă ilegalitate ce-ar fi păgubit FNUAS cu suma de numai... 9 lei, ataşând şi documente care îi confirmă spusele:

"După 2 zile de la primirea adresei conducerii CAS Bihor privind o posibilă raportare pe un cod greşit a unui medicament de 9 lei, la comanda Preşedintelui-Director General al CAS Bihor, Dr. Ionuţ Gheorghe, Compartimentul de Control al CAS Bihor a descins în data de 26.02.2015 la spitalul pe care îl conduc, într-un control inopinat, pentru a verifica posibila raportare eronată a unui medicament, într-o cantitate de 10 pastile, echivalentă valoric cu 9 lei (NOUĂ LEI); da, subliniez, că pentru o raportare cu un cod mai vechi al aceluiaşi produs, a consumului unui medicament (Atenţie! Nu fraudă, nu furt, nu viciere a actului medical, ci doar o raportare dovedită ulterior corectă) în valoare de 9 lei, unitatea pe care o conduc a fost verificată o zi, de către doi consilieri de specialitate la comanda Preşedintelui-Director General al CAS Bihor Dr. Ionuţ Gheorghe".

Foncea subliniază dubla măsură, prin faptul că "s-a declanşat un control inopinat şi o misiune de control incredibil de alarmantă, iar pentru aproape 14.000 de reţete cu probleme, cu o pagubă de 700.000 EURO, Conducerea CAS Bihor nici măcar nu s-a sesizat şi, evident, nu s-a dispus nici măcar un control!".

"Consilierii CAS au executat un ordin al Preşedintelui Dr. Ionuţ Gheorghe (...) şi au concluzionat că medicamentele de 9 lei s-au achiziţionat legal, s-au păstrat corespunzător, s-au prescris conform protocoalelor, s-au consumat efectiv de către pacienţi în actul medical curativ şi s-au raportat întocmai în SIUI" (sistemul informatic al CAS), dar cele aproape 14.000 de reţete frauduloase au fost "decontate fără nici cea mai mică suspiciune de către conducerea CAS Bihor", acuză Dacian Foncea în comunicat.

Război vechi

Acuzele lui Foncea vin la doar 3 luni după ce acesta acuza făţiş şefii CAS Bihor că sunt "o bandă care fură dreptul bihorenilor la sănătate" şi a cerut o anchetă penală, pe motiv că aceştia refuzaseră propunerea sa de a furniza servicii de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine. 

Totodată, în urmă cu un an, managerul New Medics cerea demiterea şefului CAS Bihor şi a adjunctei Mirela Laza, pentru incompetenţă şi favorizarea concurenţei. Foncea l-a reclamat pe Ionuţ la Direcţia Antifraudă a CNAS şi îl ameninţa cu procurorii fiindcă a redus abuziv fondurile pentru clinica sa. Pe Laza o acuza că a protejat interesele rivalilor de la Pelican.

Citiţi detalii, în articolele:

Managerul New Medics, Dacian Foncea: Şefii CAS Bihor, "o bandă care fură dreptul bihorenilor la sănătate"

""Malpraxis" la CAS: Managerul spitalului New Medics cere demiterea şefului CAS Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON