URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Malpraxis" la CAS: Managerul spitalului New Medics cere demiterea şefului CAS Bihor

"Malpraxis" la CAS: Managerul spitalului New Medics cere demiterea şefului CAS Bihor ŞEF DE "GAŞCĂ". Deşi îi este coleg de partid, managerul clinicii New Medics (fundal), Dacian Foncea (stânga), e necruţător cu şeful CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe (dreapta), învinuindu-l că face jocurile "găştii" din eşalonul doi, care jonglează cu fondurile după propriile interese
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frate-frate, dar brânza-i pe bani. Considerat unul din cei mai "rebeli" membri ai PNL, Dacian Foncea cere demiterea unui coleg de partid - dr. Gheorghe Ionuţ, preşedinte-director general al Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor - pentru vina de a fi abuzat de funcţie.

Nemulţumit că a negociat cu CAS Bihor o alocaţie de 3,86 milioane lei pentru serviciile de spitalizare de zi furnizate în cursul anului trecut de spitalul pe care îl conduce, dar la semnarea contractului Ionuţ şi adjuncta sa, Mirela Laza, i-au tăiat 80% din sumă, plătindu-i în cele din urmă doar 40%, Foncea i-a reclamat la Prefectură şi la Casa Naţională. Mai rău, e decis să se adreseze şi Parchetului.

Tăiere pe alese

În ciuda investiţiilor din ce în ce mai mari în sectorul sanitar, acuzele de subfinanţare sunt tot mai dese. Aşa s-a întâmplat şi în 2013, când, deşi totalul banilor repartizaţi din Fondul Naţional Unic de Sănătate (FNUAS) pentru asiguraţii bihoreni a depăşit nivelul din 2012, CAS Bihor n-a reuşit să satisfacă pretenţiile furnizorilor de servicii medicale din judeţ.

Baiul, spune managerul New Medics, Dacian Foncea, e că în timp ce unor spitale abia dacă li s-a tăiat, "simbolic", din alocaţiile "tradiţionale", fondurile pentru spitalul său au fost diminuate drastic, cu 80%, după ce fuseseră negociate. Concret, la negocierea contractului pe 2013 pentru spitalizările de zi (fără internare), CAS a stabilit clinicii o alocaţie de 3,86 milioane lei, dar la semnarea actului suma a fost redusă la 0,745 milioane, fără ca ulterior, pe parcursul anului, să fie "întregită" decât cu 0,6 milioane. "Nu vreau să acuz alt spital, dar pe când nouă ni s-au tăiat patru cincimi, la Pelican s-a redus doar o zecime", spune Foncea, care consideră vinovată nu conducerea spitalului concurent, ci pe cea a CAS Bihor.

Una vorbim...

Anual, la negocierea şi contractarea serviciilor medicale, furnizorii duc cu CAS o luptă pe viaţă şi pe moarte. E clar de ce: spitalele care obţin mai mulţi bani din FNUAS au existenţa asigurată, pe când celelalte depind de încasările de la pacienţi. Procedurile se desfăşoară după un calendar riguros şi după reguli complexe, menite să garanteze imparţialitatea CAS faţă de toţi furnizorii. Anul trecut, calendarul a început pe 2 aprilie, cu înregistrarea dosarelor spitalelor (ce trebuie să cuprindă numeroase avize, documente de personal şi medicale, atestarea îndeplinirii a sute de criterii etc.) şi urma să se încheie pe 30 aprilie cu semnarea contractelor.

New Medics, singurul spital din judeţ profilat pe spitalizarea de zi, deschis în 2011 şi patronat de un investitor german, este dotat cu 33 de paturi şi deservit de 40 de specialişti în cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, interne şi endocrinologie. "În 2012 am avut 12.000 pacienţi şi de la înfiinţare până acum n-am avut nicio reclamaţie de malpraxis şi nici că am fi cheltuit nelegal măcar un leu", spune Foncea. Ca urmare, credea că nu va avea probleme în obţinerea unui nou contract.

Ce-i drept, la negociere nici n-a avut. Desfăşurată pe 22 aprilie, aceasta a stabilit că New Medics i se vor deconta între aprilie-decembrie 15.757 cazuri, la un tarif de 245 lei/caz, în total 3,86 milioane lei.

... alta semnăm

Deşi negocierea putea fi considerată un succes, managerul avea să constate curând că nu valora nici cât o ceapă degerată: până la finalul calendarului legal nu a fost invitat să semneze contractul, iar după expirarea termenului a fost notificat că, din lipsă de fonduri, contractele tuturor unităţilor vor fi reduse faţă de cele stabilite la negocieri.

"Pe 8 mai, CAS Bihor a convocat reprezentanţii spitalelor şi, sub pretextul că CNAS a impus o trimestrializare a cheltuielilor, a anunţat că fondurile vor fi mai mici şi, ca atare, toţi furnizorii vor primi mai puţini bani. Am atenţionat că trimestrializarea nu înseamnă reducerea fondurilor, ci împărţirea bugetului anual pe trimestre, dar dl Ionuţ a ţinut-o pe-a lui". Urmarea? Invitat la sediul CAS Bihor pentru "renegociere" şi semnarea contractului, pe 16 mai, a aflat că spitalul său va primi doar 0,745 milioane în loc de 3,86 milioane.

"Deoarece contractul-cadru prevede că dacă furnizorii nu semnează contractele nu vor mai primi deloc bani până la următoarea contractare, adică un an, şi pentru a nu ne priva pacienţii de decontarea tratamentelor prin CAS, am semnat documentul, dar cu obiecţiuni", spune Foncea. Concret, a scris că "semnarea este o concesie temporară făcută CAS pentru a se depăşi situaţia de criză din această perioadă şi aşteptăm să ni se suplimenteze suma de 745.290 lei (...) spre a reduce sau chiar anula diferenţa dintre valoarea negociată şi cea impusă".

Cu biciul şi cu zăhărelul

Speranţele s-au dovedit deşarte. Ba, după o lună, Foncea s-a trezit cu un control fără precedent pe cap. "Deşi CAS trimite totdeauna câte 2 inspectori, care verifică un spital 2-3 zile, la noi au venit toţi cei 4 inspectori, care ne-au controlat o săptămână întreagă. Ne-au căutat nod în papură fiindcă am protestat împotriva abuzului la care am fost supuşi". La final, totuşi, "inspectorii ne-au spus că niciodată nu s-a mai întâmplat să nu găsească nicio neregulă şi să nu impună măcar o recomandare".

A doua zi, Foncea a fost sunat de directoarea responsabilă cu contractările, Mirela Laza, care l-a anunţat că, printr-un act adiţional, îi va fi "suplimentată" suma contractată iniţial, de 0,745 milioane lei, cu încă 0,6 milioane. "Am sperat că, treptat, ne va fi reconstituită întreaga alocare stabilită prin negociere". Ceea ce nu s-a mai întâmplat. "În fiecare lună am semnat cu obiecţiuni actele prin care ni se achitau banii şi scriam cât mai are CAS să ne plătească până la cei 3,86 milioane".

Suplimentare cu discriminare

Per total, în perioada mai-decembrie New Medics a primit de la CAS Bihor 1,345 milioane lei, cu 60% sub suma negociată, astfel că a funcţionat mai mult datorită injecţiilor de capital ale investitorului german. Paharul răbdării lui Foncea s-a umplut în ultima lună a anului, când CNAS a trimis CAS Bihor o suplimentare de 19,8 milioane lei, dar clinica sa a fost singura "sărită" de la împărţire. "Iniţial, nici nu am ştiut despre suplimentare. Când am aflat, am cerut să ni se dea şi nouă 0,17 milioane lei - un procent infim, de numai 0,8% din totalul banilor alocaţi pe judeţ, dar ulterior am aflat că doar nouă nu ni s-a dat niciun leu în plus".

Concluzia? New Medics a fost discriminată flagrant. "Timp de 8 luni, la 33 de paturi am primit 1,345 milioane, în timp ce Pelican, cu 24 de paturi, a primit 6,4 milioane. În decembrie, după suplimentarea de la CNAS, noi am primit 61.000 lei, iar Pelican 408.000 lei", zice Foncea. "Poate pentru că noi nu dăm niciodată şpagă?", a întrebat retoric managerul într-o sesizare adresată Direcţiei Antifraudă a Casei, în care arată nu că Ionuţ ar fi neapărat un şpăgar, cât un "incompetent" manipulat de adjuncta sa, Mirela Laza, care ar fi tras sfori în favoarea concurenţilor direcţi.

"Impermeabil"

De cealaltă parte, şeful CAS Bihor nu contrazice cifrele invocate de Foncea, ba chiar admite şi că adjuncta sa este "prietenă din copilărie" cu contabila şefă de la Pelican, şi că acţionarii acestui spital i-au făcut o vizită "de curtoazie" taman în perioada contractării pe 2013. Dar degeaba. "Au venit cei doi profesori Maghiar (n.r. - Adrian şi Doru Maghiar, coproprietari împreună cu familia Cacuci a spitalului Pelican). Le-am spus că îi respect, dar nu putem discuta despre fonduri".

Şeful CAS Bihor susţine că a fost surd la orice fel de "lobby" şi că împărţirea banilor, în tot mandatul său, a fost 100% corectă, singurul care a făcut "scandal" fiind managerul New Medics. "Pur şi simplu, dl Foncea nu înţelege că, deşi am avut mai mulţi bani decât în 2012, o parte au fost pentru plata datoriilor acumulate în anii anteriori către furnizori şi spitalele din străinătate unde au fost trataţi asiguraţi din Bihor, şi că de-asta a rămas mai puţin inclusiv pentru spitalizarea de zi", arată Ionuţ, adăugând că atât corpul de control al Prefecturii, cât şi un control al CNAS l-au găsit în bună regulă. Cât despre motivul pentru care, deşi are mai puţine paturi, Pelican a primit mai mulţi bani, Ionuţ spune că acest lucru s-a datorat fiindcă New Medics ar fi raportat mai puţine cazuri la CAS. Ceea ce, susţine Foncea, e pur şi simplu "o minciună".

Sătul să mai reclame abuzul la autorităţile locale şi dezamăgit că, deşi i s-a adresat deja de trei luni, nici CNAS nu i-a răspuns solicitării privind sancţionarea lui Ionuţ, Foncea are de gând să facă o ultimă încercare, sesizând Parchetul atât împotriva acestuia, cât şi a adjunctei sale. Aşa, poate, ceea ce n-au văzut cei din sistem vor vedea cei din afara lui: că banii asiguraţilor se împart unora cu ţoiul, altora cu butoiul...


LA SECRET
Prefectura confirmă

Pe 24 martie, managerul New Medics a reclamat Prefecturii conducerea CAS Bihor, acuzându-i pe Gheorghe Ionuţ şi Mirela Laza că "împiedică o contractare corectă" şi că, pentru a-şi acoperi abuzul, şeful instituţiei a refuzat să-i răspundă cererilor, întemeiate pe lege, ce vizau modul de repartizare către fiecare spital din judeţ a celor 19,8 milioane lei primite în plus de la CNAS în decembrie 2013. "Am cerut dare de seamă despre împărţirea banilor asiguraţilor, care sunt informaţii publice şi care erau în posesia CAS", spune Foncea.

După ce propriul Corp de control a verificat situaţia, Prefectura i-a dat parţial satisfacţie, confirmând că Ionuţ nu îi răspunsese complet şi în termenul legal la solicitări, precizând că inclusiv site-ul CAS Bihor "trebuie să suporte modificări" pentru ca informaţiile publice să fie uşor şi simplu de găsit. În rest, pentru că numai conducerea CNAS poate dispune eventuala demitere a şefului CAS Bihor, Prefectura a sesizat Casa Naţională, pentru "verificări de specialitate conform competenţelor legale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CAS sau grup infractional organizats
CAS este un grup infractional organizat, care delapideaza fonduri si-si bate joc de populatie si medici in egala masura. Este inuman ce se intampla in aceasta institutie edificata pe solide fundamente comuniste. Cozi imense, angajati de pe vremea lui ceausescu, coruptie, nepotism, tehnologie rudimentara si o mare bataie de joc adresata omului de rand. CAS ar trebui desfiintata in cel mai scurt timp posibil. Nu se rezolva nimic daca pleaca un bou si vine o vaca sau un alt bou.
Postat 10 Mai 2014, 12:15 de plictis
tupeu
Ei, rebelul este si consilier local, si gestioneaza fonduri publice intr-un spital privat si membru in consiliul de administratie a unui spital public( Spitalul Municipal). Tupeul este pe masura celor trei functii......
Postat 08 Mai 2014, 19:39 de oradean
Anastasia
Spitalele private ar trebui sa ramana private....Eu personal am impresia ca iau bani din doua parti la fel cum medicii amdajati ar trebui sa fie angajati fie la spitalele se stat fie la cele private....Nu stiu cate ore au voie sa presteze dansii servicii medicale si care este calitatea acestor servicii dupa orele de munca din spitalele de "stat" unde porobabil ca stau si se pastreaza pentru cele private!? Eu personal am apelat la serviciile Pelican de doua ori si de fiecare data au fost dezamagita si m-a uimit superficialitatea personalului si ....faptul ca tot pilele/relatii/cunostintele aveau prioritate!
Postat 08 Mai 2014, 11:21 de Popescu
neadevarat
Nea Foncea te rog sa o lasi mai usor cu rebeliunea....Daca vrei ti-aduc zeci de bolnavi ,chipurile spitalizati o zi,care pe iesiri figureaza 3,4,5 zile.Si asta se cheama frauda!!!!!!
Postat 08 Mai 2014, 09:51 de gil
Despre spitale
Casa judeteana de asigurari de sanatate ar trebui sa se preocupe sa asigure in primul rand functionarea Spitalului jud de urgenta si apoi a celui Municipal, pt ca acestea asigura asistenta medicala a populatiei judetului.Daca mai raman bani, acestia ar trebui distribuiti Spitalului din Beius si celui din Marghita(desi acestea rezolva ft putine cazuri adevarate) si apoi altor spitale de stat din judet.Desigur nu trebuie neglijat nici sistemul privat, mai ales Spitalul Pelican ,care se adreseaza unei categorii de populatie cu bani mai multi, si care se completeaza oarecum cu Spitalul judetean..Spitalul dlui Foncea se poate inchide maine dimineata, fara a fi afectata asistenta medicala a populatiei judetului.
Postat 08 Mai 2014, 09:03 de Irina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON