URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2015, 18:27

Managerul New Medics, Dacian Foncea: Şefii CAS Bihor, "o bandă care fură dreptul bihorenilor la sănătate"

Demers neobişnuit al managerului reţelei de clinici New Medics: Dacian Foncea acuză şefii CAS Bihor că a refuzat propunerea sa de a furniza servicii de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine şi provoacă autorităţile judiciare să ancheteze modul în care "banda" aflată în posturile de conducere a acestei instituţii.

Printr-un comunicat intitulat "CAS Bihor vă fură dreptul la sănătate", Foncea anunţă că a oferit prin procedura de contractare furnizarea "de servicii medicale spitaliceşti de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine faţă de cât este tariful maximal acceptat în legislaţie sau, mai exact, un tarif cu 40% mai scăzut decât cel oferit de oricare alt furnizor agreat de conducerea CAS Bihor", astfel încât clinicile New Medics, pe care le conduce, să îngrijească "cu 40% mai mulţi pacienţi în spitalizarea de zi" în specialităţile Cardiologie, Medicină Internă şi Pneumologie.

Cu toate acestea, conducerea CAS nu a acceptat oferta, "cumpărând pentru asiguraţi, de la alţi furnizori, servicii similare cu 40% mai scumpe".

Fără să precizeze negru pe alb numele celor la care se referă, Foncea descrie conducerea CAS Bihor ca fiind "o bandă". Astfel, directorul general Gheorghe Ionuţ e descris ca un "stomatolog pensionabil care nu a avut niciodată nimic în comun cu buna funcţionare şi gestionare a sănătăţii bihorene" şi şi-a primit funcţia "de la partid, ca un ajutor social", directoarea economică Lucia Dorca – ca o  persoană care "nu a putut face faţă concursului pentru ocuparea postului de contabil la Poliţia Comunitară, concurs la care nu a putut obţine nici măcar nota 4, cu puţin înainte de a primi această actuală demnitate publică de director la CAS Bihor", iar responsabila de contractări, dr. Mirela Laza – ca o funcţionară cu  "o delegaţie temporară pe acest post, fără să lase însă şefia serviciului contractări din mână, pe care o ocupă de vreo 14 ani".

De asemenea, managerul New Medics afirmă că şefii CAS Bihor "nu luptă să atragă de la CNAS bani suficienţi, în sume justificate din punct de vedere al necesarului cererii de servicii medicale ale pacienţilor din judeţul Bihor, mulţumindu-se strict cu ceea ce se primeşte cutumiar de la CNAS; echipa de directori nu insistă pentru a fi repartizate judeţului fonduri conforme cu necesarul pentru pacienţii bihoreni, ca să nu deranjeze directorii generali din Bucureşti şi să nu-şi pericliteze astfel posturile de conducere" şi – mult mai grav – că "banii absolut insuficienţi care sunt repartizaţi centralizat către judeţ de la CNAS sunt contractaţi ilegal şi abuziv de către conducerea CAS Bihor".

În finalul comunicatului remis presei, Foncea spună că se pune "la dispoziţia instituţiilor abilitate ale statului cu toate dovezile necesare" pentru probarea afirmaţiilor pe care şi le-a asumat.

"Un atac personal"

BIHOREANUL a solicitat şi conducerii Casei de Asigurări de Sănătate un punct de vedere pe această temă. "E o denigrare", a spus şeful CAS Bihor, Gheorghe Ionuţ. 

Într-o precizare transmisă joi după amiază, conducerea CAS Bihor susţine că instituţia caută să repartizeze fondurile alocate „celor peste o mie de furnizori” după criterii bine determinate, ce ţin de populație, furnizori, unități sanitare cu paturi, număr medici ori cazuistică, şi în funcţie de bugetele repartizate de Casa Naţională de Asigurări, fiind excluse practici de tip ,,cine atrage cele mai multe fonduri”, arată CAS.

„Se urmărește accesul la o paletă cât mai diversificată de servicii medicale la toți asigurații de pe teritoriul judetului, fără a face calcule de profitabilitate a unor furnizori”, se menţionează în punctul de vedere al CAS, care subiniază că alocările se fac corect, fiinde exclus arbitrariul. Acelaşi document enumeră şi calităţile directorilor acuzaţi de Foncea, descriindu-i ca pe nişte adevăraţi profesionişti, chiar dacă doar unii sunt titulari ai posturilor, restul având funcţii de conducere „exercitate temporar cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici până la momentul ocupării acestora prin concurs”.

„Considerăm că, comunicatul de presă încearcă să înducă în eroare opinia publică privind împărtirea banului public în sănătate fiind un atac direct şi personal la conducerea CAS Bihor precum și a întregului Consiliu de Administraţie al CAS Bihor. Este de fapt o încercare mascată de a determina dirijarea unei mari părţi din fonduri unui singur furnizor privat. Nu este prima tentativă de acest fel, încă din anul 2013 conducerea CAS Bihor fiind supusă unor astfel de practici”, încheie comunicatul, ameninţându-l pe Foncea cu acţionarea în judecată pentru defăiamre.

Nu este pentru prima oară când managerul New Medics aduce acuze grave la adresa conducerii CAS Bihor. În urmă cu un an, Dacian Foncea cerea demiterea şefului CAS Bihor şi a adjunctei Mirela Laza, pentru incompetenţă şi favorizarea concurenţei.

Foncea l-a reclamat pe Ionuţ la Direcţia Antifraudă a CNAS şi îl ameninţa cu procurorii fiindcă a redus abuziv fondurile pentru clinica sa. Pe Laza o acuza că a protejat interesele rivalilor de la Pelican.

Citiţi pe această temă şi articolul ""Malpraxis" la CAS: Managerul spitalului New Medics cere demiterea şefului CAS Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
300 milione
WinDos - cele 300 de milione de euro sunt: a) presupus de cei care vor sa justifica cardul (de altfel un instrument necesar, poate doar putin altfel implementat) b) e vorba pe nivel de tara, incluzand la furnizorii de servicii si medicii de familie, si unitatile de stat (crede ma, acolo se fac niste gogomanii cu documente fictive ca nu te vezi) Sa nu mai zic de faptul ca printr-un ordin comun al ministrului si al presedintelui CNAS datat cu o zi inainte de obligativitatea cardurilor, practic totul au facut nul cu o propozitie, si anume ca benefeciezi de servicii doar cu cardul exceptand daca nu o poti prezenta sau folosi... Drept rezultat, cel putin in primele zile, care au publicat distinsii de la CAS peste 40% din cazuri au fost fara card... adica tot atat de bine s-ar putea sa fie fictive, daca pornim pe ideea atat de bine mediatizata de distinsii reprezentanti ai statului... Dar era nevoie de ordinul respectiv, ca sa se poate pastra scaunul, ei asumand responsabilitatea pentru acest proiect (prin vorbe, bineinteles), care putem cataloga oricum, doar de succes nu, daca luam in calcul ca peste 40% din cazuri nu functioneaza...
Postat 13 Mai 2015, 13:54 de bobek
Ce e Foncea, nu mai acces la cei 300 milioane euro?
Aproape atat se fac economii la bugetul anual de sanatate, odata cu introducerea cardurilor, de unde rezulta ca cei 300 milioane euro se furau sistematic de catre furnizorii de servicii medicale din toata tara!
Postat 12 Mai 2015, 10:44 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON