URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2024, 16:14

Firmele și cetățenii din Oradea pot lua în grijă 10 spaţii verzi din intersecţiile aglomerate

Firmele și cetățenii din Oradea pot lua în grijă 10 spaţii verzi din intersecţiile aglomerate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firmele și cetățenii din Oradea pot lua în grijă 10 spaţii verzi aflate în intersecţiile intens circulate.

"Pe cheltuială, pe o perioadă între 1 şi 5 ani..."

Grădinarii vor întreţine scuarurile între 1 şi 5 ani, în schimbul posibilităţii de a-şi amplasa în zonă panouri prin care să îşi facă public numele.

"Locuitorii oraşului au posibilitatea de a amenaja şi întreţine spaţii verzi care aparţin domeniului public, pe cheltuiala proprie, pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani, cu posibilitatea de amplasare pe zona amenajată a unor panouri informative care să conţină datele persoanei şi aportul acesteia în amenajarea şi întreţinerea spaţiului ales", a anunţat joi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Panourile vor avea dimensiuni standard de 50 x 100 centimetri, picioarele de susţinere înalte de doar 10 centimetri, iar feţele din plexiglas de culoare albă. Textul înscris pe acestea va fi "Acest spaţiu verde a fost amenajat şi este întreţinut de persoana fizică / persoana juridică" şi, după caz, va putea fi însoţit de sigla companiei şi de datele de contact.

Cereţi aici!

Conform comunicatului, solicitaţii dispuşi să întreţină spaţii verzi în schimbul unui câştig de imagine se pot adresa Compartimentului Spaţii Verzi Urbane din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea, la adresa de email directia.tehnica@oradea.ro sau primărie@oradea.ro.

Cei interesaţi vor încheia cu municipalitatea un contract de colaborare prin care îşi vor asuma amenajarea şi întreţinerea cu titlu gratuit a spaţiilor verzi primite în grijă între 1 şi 5 ani, în funcţie de durata convenită între părţi.

La iniţiativa lui Bolojan

Îngrijirea spaţiilor verzi de către orădeni şi firmele orădene a fost introdusă de pe vremea fostului primar Ilie Bolojan, care şi-a dorit ca fiecare metru pătrat de părculeţ să aibă un administrator care să răspundă de îngrijirea acestuia.

Spre exemplu, printre alţii, de întreţinerea spaţiului verde de la intersecţia bulevardelor Dacia cu Decebal s-a ocupat firma Nidec, scuarul din Parcul Traian a revenit companiei Qubiz, iar spaţiile comerciale din Piaţa Libertăţii au fost întreţinute de Fundaţia Comunitară.

Grădinarii s-au achitat de întreţinerea spaţiilor verzi primite în grijă chiar mai bine decât Primăria Oradea.


Vezi mai jos lista amplasamentelor pe care municipalitatea vrea să le dea în grija orădenilor:

- sens giratoriu intersecţie str. Suişului cu Drumul Expres (aprox. 2000 mp) Remarkt Episcopia

- sens giratoriu intersecţie str. Calea Bihorului cu str. Drumul Hotarului (pe drum expres – aprox. 400 mp)

- sens giratoriu intersecţie str. Matei Corvin cu str. Suişului (aprox. 1300 mp),

- sens giratoriu intersecţie str. Transilvaniei cu B-dul Ştefan cel Mare (aprox. 670 mp) 

- sens giratoriu intersecţie B-dul Dacia cu str. Transilvaniei (aprox. 310 mp)

- scuar intersecţie Calea Clujului cu str. Grădinarilor (aprox. 230 mp)

- scuar intersecţie str. Simion Ştefan cu str. Roşiorilor (aprox. 275 mp)

- sens giratoriu intersecţie Piaţa Nucetului (aprox. 350 mp)

- scuaruri intersecţie Bulevard Decebal cu str. Sfântul Apostol Andrei (aprox. 1000 mp)

- spaţii verzi str. Principatelor Unite intersecţie cu str. Călăraşilor (aprox. 192 mp).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot prostul vrea sa-si vada numele pe vreun panou stradal.
La scutirea de niste taxe si impozite nu s-a gandit niciun birtinez?
Postat 18 Aprilie 2024, 18:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON