URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2020, 13:35

Finalizat cu o întârziere de 2 ani, noul terminal al Aeroportului Oradea a fost prezentat oficial cu o zi înaintea primei curse. Despre zboruri externe, încă nimic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul terminal pentru pasageri al Aeroportului Oradea a fost prezentat presei locale marţi, cu o zi înainte să proceseze prima cursă, un zbor al companiei Tarom spre Bucureşti, de către directorul general interimar Claudia Baran şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor.

Laudă lui Cseke

Pásztor a reluat o serie de date financiare cu privire la terminalul pentru care contractul de execuţie, în valoare de 25,93 milioane lei, a fost încheiat cu firma bucureşteană UTI în 25 iulie 2017 şi care trebuia construit în 12 luni, până pe data de 10 august 2018, spunând că recepţia lucrării a fost făcută pe 22 iulie anul acesta şi că pentru întârzieri antreprenorul a fost penalizat cu suma de 3,26 milioane lei, bani reţinuţi din situaţiile de lucrări.

Şeful CJ Bihor nu a ratat prilejul să-i mulţumească propriului şef de partid, senatorul UDMR Cseke Attila, pentru că a „datorită dânsului a fost introdusă suma de 18,7 milioane lei, au venit de la bugetul de stat prin contribuţia dânsului”.

Pentru 600 pasageri

Jurnaliştii orădeni au fost ghidaţi într-un tur al noului terminal, construit pe un singur nivel, pe o suprafaţă desfăşurată de 2.925 metri pătraţi. Acesta va asigura trei fluxuri de pasageri (unul pentru sosiri curse interne, al doilea pentru plecări curse interne şi al celălalt pentru sosiri curse externe), având o capacitate de prelucrare de 600 pasageri/oră (din care 400 pentru curse interne şi 200 pentru curse internaţionale). Noua facilitate are 4 ghişee de check-in pentru pasageri şi bagaje, plus încă unul pentru bagaje agabaritice, şi trei porţi de îmbarcare.

Vechiul terminal, care a fost numerotat cu nr. 2, construit în anii ’70, are, spre comparaţie, o suprafaţă desfăşurată de 2.395 mp pe două niveluri (parter şi etaj), cu o capacitate de 200 pasageri/oră pe două fluxuri (ambele vor fi pentru plecări curse externe) şi 4 ghişee check-in.

Facilităţi

Directorul general interimar al Aeroportului şi şeful CJ Bihor au vorbit marţi şi despre un alt proiect desfăşurat la Aeroportul orădean, în valoare de 949.311 lei, pentru reabilitarea platformelor existente şi realizarea de drumuri de incintă, care a început să fie executat din 28 aprilie anul acesta de către firme Drumuri Bihor şi a fost recepţionat pe 30 iulie.

În cadrul acestui proiect a fost reabilitată platforma destinată parcării publice a terminalului nr. 2 (cel vechi) şi a drumurilor şi aleilor de acces, fiind amenajate 71 locuri de parcare publică şi 80 pentru personalul Aeroportului. Acesta va dispune şi de alte 128 locuri de parcare în dreptul terminalului nr. 1 (cel nou), unde au mai fost amenajate 5 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, 14 locuri pentru staţionarea taximetrelor, 3 locuri pentru parcarea autobuzelor şi 6 locuri pentru staţionarea autocarelor.

Pe de altă parte, printr-un alt proiect, în valoare de 2,88 milioane lei, aceeaşi firmă Drumuri Bihor, parte a grupului Selina, a executat lucrări de racordare a drumurilor de incintă la DN76 Oradea – Arad, cu trei bretele de accelerare-decelerare.

„Toate eforturile”

Directorul general interimar Claudia Baran a anunţat că Aeroportul mai are în vedere încă două proiecte, cu fonduri europene de circa 20 milioane euro, pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare (creşterea portanţei pistei şi prelungirea acesteia de la 2.100 la 2.500 metri), respectiv pentru creşterea gradului de siguranţă a pasagerilor (inclusiv prin împrejmuirea cu un aşa-numit gard inteligent, dotat cu senzori, pentru a preveni pătrunderea persoanelor neautorizate în perimetrul unităţii).

De asemenea, Baran a afirmat că „facem toate eforturile pentru a aduce curse externe”, dar „n-aş putea spune când”, pentru că „a venit şi pandemia aceasta care ne-a stricat planurile”, totuşi ea precizând că „probabil vom veni cu veşti bune cât de curând”, adică în această toamnă.

Amintim că săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 1 milion de euro prin care Primăria Oradea doreşte să stipendieze companiile aeriene care vor relua operarea curselor externe pe Aeroportul aflat în subordinea Consiliului Judeţean şi care au fost oprite de la începutul verii trecute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Urat
Este urat ca orice se construite nou in orasul asta. Mentalitatea comunista este impregnata la greu: utilitatea este singurul considerent, frumosul este pentru burghezi si poeti idioti. Proletariatul are nevoie de mult nu de frumos.
Postat 04 August 2020, 15:50 de alexcuce
Mang
Nu a fost la deschide::::)))
Postat 04 August 2020, 14:17 de Sandu2100
interesant
foarte interesant e faptul ca Pasztor lucreaza, totusi e vara, e luna august si el e la lucru ? sau o fi din cauza pandemiei mondiale...
Postat 04 August 2020, 14:05 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON