URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2013, 07:36

Fiecare cu scara lui! Protejând rău-platnicii, asociaţiile refuză facturarea căldurii la nivel de scară

Fiecare cu scara lui! Protejând rău-platnicii, asociaţiile refuză facturarea căldurii la nivel de scară UNA DIN 65. La trei luni după ce societatea de termoficare le-a propus asociaţiilor de proprietari facturarea la nivel de scară de bloc, doar 12 din cele 776 de asociaţii orădene au făcut demersuri în acest sens. "Nu vreau să mă gândesc care sunt motivele pentru care administratorii nu vor. Probabil că atunci când înoţi în ape adânci şi tulburi poţi face mult mai multe minuni decât când te învârţi în ape mici şi limpezi, unde totul este la vedere", spune Mihai Cabai (foto), directorul Termoficare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţi-ai plătit întreţinerea la timp? Eşti bun, dar asta nu înseamnă nimic. Dacă vecinii din asociaţie au datorii, ai toate şansele să rămâi la iarnă fără apă caldă şi căldură împreună cu ei.

Pentru a evita sistarea serviciilor către asociaţii întregi din cauza unor rău-platnici, Termoficare Oradea le-a propus încă din iulie administratorilor de asociaţii să treacă la facturarea la nivel de scară de bloc. "Ar fi nedrept ca din cauza câtorva datornici să se taie apa caldă şi căldura la întreaga asociaţie şi să sufere toată lumea", spune directorul societăţii, Mihai Cabai.

Autonomie de scară

Ideea e mai veche, dar a putut fi pusă în aplicare abia în vara acestui an. Conducerea societăţii de termoficare a notificat în iulie asociaţiile de proprietari să îşi stingă datoriile încă din vară, când facturile sunt mai mici, pentru a nu intra în iarnă cu restanţe. Mai mult, pentru ca asociaţiile să poată gestiona mai uşor problema rău-platnicilor Termoficare Oradea le-a propus introducerea unui sistem de facturare la nivel de punct de consum: bloc sau scară de bloc. Măsura a devenit posibilă pentru că societatea a pus în funcţiune un soft nou ce permite o evidenţă mult mai exactă a consumatorilor.

"Pentru noi, care aveam şi până acum evidenţa consumului pe scară de bloc, nu este niciun avantaj. Dimpotrivă, dacă asociaţiile de proprietari o cer, în loc să trimitem o singură factură cu consumul total, vom elibera 15-20 de facturi după câte scări de bloc sunt. Avantajul este al asociaţiilor. Aşa, au o evidenţă mult mai clară a încasărilor şi pot interveni mai uşor pentru sensibilizarea restanţierilor", explică Mihai Cabai, directorul societăţii de termoficare.

Avantaje multiple

Facturarea la nivel de scară ar responsabiliza mult mai bine consumatorii. "Va scădea risipa. Când vor vedea că orice fac se reflectă în factură, orădenii vor fi mai atenţi, fără să le spună nimeni: nu vor lăsa geamurile deschise să iasă căldura şi vor opri încălzirea la nivel de contor în zilele călduroase", zice Cabai.

În plus, prin aplicarea acestei măsuri marile asociaţii nu vor mai fi nevoite să se "spargă" în asociaţii de bloc, măsură care, pe lângă că dă bătăi de cap vecinilor cu încheierea formalităţilor, mai şi duce la o majorare a facturilor deoarece cheltuielile comune, cu aparatul birocratic şi întreţinerea imobilului, se împart la mai puţine apartamente. "Factura se va elibera tot pe asociaţie, deci cheltuielile comune nu vor creşte, dar ea se va referi numai la consumul înregistrat la nivelul scării de bloc, ceea ce ar însemna că locatarii vor plăti exact pentru ceea ce consumă", spune directorul.

"Vecine, fă ceva..."

Marele avantaj pentru orădenii buni-platnici îl constituie însă faptul că, în contextul în care Termoficare va ajunge să ia măsuri de sistare a serviciilor din motiv de neplată, măsura va afecta doar consumatorii din scările de bloc cu datorii. "Nu cred că este asociaţie care să nu aibă un bloc sau o scară de bloc cu restanţe. Ar fi păcat să sufere toată asociaţia din cauza unui singur imobil", zice Cabai.

În plus, directorul crede că prin facturarea la nivel de scară restanţierii vor fi mai înclinaţi să îşi achite datoriile. Fie şi de ruşinea vecinilor cu care se întâlnesc pe scară. "Şi ţie, ca bun-platnic, îţi e mai uşor să îi spui celui care adună restanţe: «Vecine, fă ceva şi mai plăteşte, că ne laşi pe toţi fără căldură»", spune Cabai.

Puţini dar cu belele...

Şi totuşi, în ciuda informărilor trimise de Teromoficare încă din luna iulie, din cele circa 800 de asociaţii orădene doar 1,5% au solicitat plata facturii la nivel de scară! Majoritatea solicitaţilor sunt asociaţii nou înfiinţate, care vor să pună lucrurile în ordine de la bun început, sau asociaţii cu probleme la încasarea facturilor, care vor să evite debranşările în masă.

Pe lista celor cere cer facturarea la nivel de scară se numără Asociaţia de Proprietari 114 Rogerius, cea care deschide topul restanţierilor orădeni cu datorii de o jumătate de milion de lei. Datorii mai mari au doar societăţi comerciale precum GCLPS Sânmatin, care a acumulat restanţe record de 5,8 milioane lei, şi Stimin, cu debite de un milion de lei.

Conducerea asociaţiei 114 Rogerius vrea facturi pe scară dintr-un motiv cât se poate de clar. "Aşa, nu vom mai avea discuţii cu oamenii. La iarnă, când vor veni facturile mari, iar Termoficare va forţa încasarea acestora, şi sistările se vor face pe scară. Nu e normal ca o familie care şi-a tras de la gură ca să îşi plătească facturile să sufere de frig pentru că rău-platnici din alt bloc nu şi-au plătit încălzirea", spune preşedintele asociaţiei, Zoltan Torok.

Din acelaşi motiv şi-au cerut introducerea în noul sistem asociaţiile de proprietari 204 şi Progresului 83. Fiecare înregistrează restanţe de peste 133.000 lei şi au toate şansele ca peste iarnă să intre în programul de sistări al societăţii de termoficare...

Şi cu restanţierii ce facem?

04 Vasile Bologa.jpgCulmea, tocmai iminenţa debranşării restanţierilor i-a determinat în schimb pe unii administratori să se gândească de două ori înainte să ceară sau nu factura pe scară. "O asociaţie mare este mai puternică şi se poate gestiona mai bine. Vă spun sincer, dacă am începe facturarea pe scară, 5-6 blocuri din asociaţie ar rămâne fără căldură încă de mâine din cauza restanţelor. Aşa, îi mai ajutăm noi, se mai ajută ei, şi trecem mai uşor peste iarnă", zice preşedintele Vasile Bologa (foto), preşedintele asociaţiei Lacul Roşu.

Leontin Mateaş, preşedintele asociaţiei Salcâmul 7, nu recomandă însă această formă de solidaritate. Mateaş spune că fărâmiţarea duce automat la creşterea gradului de încasare. Bărbatul administrează trei asociaţii şi nu a cerut acum facturarea pe scară doar pentru că acestea oricum au, de ani de zile, doar una-două scări. "Înainte, când eram toţi într-o asociaţie mare, restanţierii se mai ascundeau în spatele vecinilor. Cum am spart asociaţia, cum n-am mai avut probleme. De ruşine, de nevoie, toată lumea îşi plăteşte facturile. Nimeni nu vrea să rămână fără căldură", zice Mateaş.

Şi până la urmă aşa ar şi trebui să fie. Fiecare să plătească pentru ceea ce consumă. Vremea comunismului de bloc a trecut...


GATA ORICÂND!
70
la sută dintre asociaţiile orădene sunt deja contorizate şi pot fi facturate la nivel de scară


"Ideal ar fi să avem posibilitatea facturării consumului la nivel de apartament. Atunci nimeni nu ar depinde de celălalt. Deocamdată acest lucru este însă imposibil"

Mihai Cabai


VINE DEBRANŞAREA!
Termoficare îşi pregăteşte recuperatori

Societatea de termoficare a notificat asociaţiile de proprietari orădene încă din vară că va pune în aplicare o formă mult mai riguroasă de încasare a facturilor. Conform adresei, în situaţia neachitării facturilor restante, inclusiv a penalităţilor, în cel mult 7 zile calendaristice societatea va trece la sistarea furnizării energiei termice.

"Serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură vor fi reluate în termen de 3 zile lucrătoare de la achitarea tuturor debitelor, inclusiv a taxei de debranşare", avertizează Cabai. Pentru a pune în aplicare această măsură, Termoficare Oradea a înfiinţat un compartiment care se ocupă numai de debranşări. "Nu contează că este vară sau iarnă. Am înfiinţat un compartiment şi 8 oameni se vor ocupa numai de sistări", declară directorul.

Conform noii strategii a companiei, măsura debranşării de la reţea a restanţierilor va fi preferată acţionării în instanţă. Fie şi pentru faptul că un proces se întinde pe ani de zile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
INITIATAVA
MISULE PRIMA DATA SA SE FACA CONTORIZAREA TUTUROR SCARILOR SI PE URMA SA SPUI CA ASOCIATIILE NU VOR FACTURAREA PE SCARA!! SI INCA CEVA LEGAT DE APA CALDA!SUNT INCA BLOCURI LA CARE NU FUNCTIONEAZA RECILCULAREA ,CHIAR DACA EXISTA !!
Postat 27 Octombrie 2013, 15:54 de CONSUMATOR
multe oi frumos graieste
solutia e banala, dar nu vor oile din asociatie s-o aplice ca n-ar mai putea fura: cei care nu platesc la timp datoriile sa fie DATI AFARA DIN ASOCIATIE. astfel, ei ar trebui sa incheie separat contract cu furnizorul, care evident l-ar executa silit ca pe-un gandac. simplu, nu?
Postat 24 Octombrie 2013, 23:28 de korhaz
Contorizarea lu peste
Contorizarea fara echilibrarea hidraulica a retelei de distributie este o mare prosteala. Un contor nu iti garanteaza un consum corect pentru incalzire. Poti plati mai mult decat e necesar. Normativele tehnice in constructii prevad obligatia furnizorului de caldura de a monta regulatoare automate de presiune la bransament, pentru a asigura parametrii contractati ai agentului termic. Altfel si contorul de energie termica, avizat metrologic nu e deczat o frectie la picior de lemn. Cate blocuri au montate regulatoare de presiune in Oradea?
Postat 24 Octombrie 2013, 20:08 de Termicu
CONTORIZAREA INDIVIDUALA !!!
CONTORIZAREA INDIVIDUALA este singura solutie ce trebuie adoptata urgent !!! Sunt atatia rau platnici care si-au pus apartamentele gaj la banci nu au platit creditele si nici cheltuielile la asociatii de cativa ani. Au restante de zeci de mii de lei si asociatia nu are nici o sansa in fata bancilor creditoare sa recupepeze ceva. CINE plateste????? COLOCATARII????? Singura solutie pertinenta este contorizarea individuala ca fiecare sa consume atata cat il duce buzunarul si cat doreste !!!! Asociatiile de locatari sunt o MINA DE AUR pentru sefii de asociatii, scari, contabili si casieri !! Toti fura de se rup pe spatele locatarilor si tin cu dintii de forma actuala de organizare si plata centralizata ca e ca la bugetu de stat : O OALA MAR$E DIN CARE FURA PE RUPTE !!!!
Postat 24 Octombrie 2013, 16:22 de scortosul
Contorizare individuala, nu alte prostii
Care-i diferenta ca sistezi apa calda si caldura de la un bloc sau de la o scara? Evident raman in frig si dintre cei care au platit, deci comiteti un ABUZ. Nu aveti decat sa faceti contorizarea individuala, nu sa ne puneti in situatia de a ne certa, suspecta, acuza si lua la intrebari vecinii. Sa vedem ca cei platiti sa faca ceva - fac, apoi pretindeti de la altii munca voluntara. Aveti habar cat costa un executor? No, atata sa platiti si voi celor de la care sperati sa va faca munca murdara de recuperare a restantelor. Pana acum am vazut ca ati face orice, numai ceea ce trebuie nu.
Postat 24 Octombrie 2013, 15:27 de Oradea
Masura buna
Propunerea e foarte buna. Vezi scaderile fenomenale de consum dupa contorizarea apei. Daca nu sunt de acord presedintii, mai ales ca e o masura ce poate afecta toti membrii unei asociatii, acestia trebuie obligati sa convoace adunarea tuturor membrilor asociatiei si sa decida acestia prin vot, nu presedintele de capul lui. Alta masura ar fi reglementarea facturarii obligatorii prin hotarare de consiliu local. si solutii de obligare or mai fi numai puneti juristii la treaba
Postat 24 Octombrie 2013, 12:59 de bibanu
aloha
De ce primesc ajutoare de caldura toti cei care au datorii la intretinere? De ce se taie apa calda si la cei care si-au platit intretinerea si cei care au datorii stau pe spinarea celor care platesc? De ce presedintii de scara au si ei datorii? Iar administratorii de asociatii pun cheltuieli in plus pe ceilalti care isi platesc lunar? Sa fie dati in judecata si evacuati cei care nu isi platesc datoriile!!!! Verificati toate asociatiile de proprietari sa vedeti cum isi fac treaba! Si in mod special verificati asociatia bloc T1 de pe seleusului sa vedeti ce mizerii se fac acolo si cum din iulie nu este apa calda. Dar nu a luat nimeni masuri sa ii evacueze pe rau platnici! RUsineeeeeeeeeeeeeeeeeeee. De aia fug toti tineri din tara!
Postat 24 Octombrie 2013, 12:06 de rafail
Obiectivi cu detectivi
Bicroitoreanule, iti merge foarfeca de cenzura, ai ura ? De ce nu putem avea din gand in gand editura ? Pentru ca (ai frizura) fara virgula coafezi frumos sa ai totul cu folos si clienti necriticati ? Obiectivi, dar cenzurati.
Postat 24 Octombrie 2013, 11:39 de Papusi retus
pt marcel
A venit de curand? Unde ai citit asta? In cancan?? Informeaza-te si tu mai bine inainte sa scoti perle pe gura sau pastreaza-le ptr bac. Omul lucreaza de mult timp in sistem si stie multe lucruri dar na, tot timpul va fi cineva sa se ridice in picioare si sa-si dea cu pumnul in piept... mai bine incercati in cap, sa va vina mintea ... daca a existat vreodata.....
Postat 24 Octombrie 2013, 11:21 de andrei
Nu-i obligatoriu sa stai in locuinta cu incalzire centrala
Ne tot scremem de mult timp sa scapam de cei rau platnici si nu reusim. Solutia ar fi ca doar cei rai platnici sa fie deconectati, cei platiti sa o faca sa gaseasca solutii legale si practice pt. acest lucru. Cei care nu-si permit se pot muta in alte parte, chiar si la tara. Oricum eu nu sunt deacord sa fiu deconectat din cauza lor sau sa le platesc cheltuielile.
Postat 24 Octombrie 2013, 10:36 de Oradean
contorizarea
Domnule Mihai ati venit in Oradea de curand si deja stiti tot. Sunte-ti ........., mai verificati terenul, inainte de a scoate prostii pe gura. Toate blocurile din municipiu au sunt contorizate separat doar facturarea se face pe asociatie. Esti trecut de vreme ...........
Postat 24 Octombrie 2013, 09:19 de marcel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON